Srijeda, 22.03.2023 | 16:32
IZVOR: Pobjeda.me

Damjanović: Nisam PODNIO PRIJAVU protiv Spajića, pitanje u nadležnosti drugih institucija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović nije želio da komentariše to što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo krivični predmet protiv jednog od lidera Pokreta "Evropa sad" i ministra finansija u 42. Vladi Milojka Spajića povodom realizovane emisije obveznica koje su emitovane na međunarodnom tržištu u 2021. godini i to na osnovu postojećih krivičnih prijava koje su protiv njega ranije podnijeli predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević i NVO "Montenegro International" i nedavno Vlada Crne Gore.




Foto: gov.me/ S.Matić

Damjanović je u odgovoru portalu Pobjeda kazao da on nije podnio krivičnu prijavu protiv Spajića, već da je Vlada Crne Gore na sjednici usvojila informaciju o emisiji koju je dostavila tužilastvu na upoznavanja i dalje postupanje.

"Uz uvažavanje pitanja, podsjećam Vas da ja nisam podnio nikakvu krivičnu prijavu, već je Vlada Crne Gore na sjednici usvojila informaciju o emisiji koju je dostavila tužilastvu na upoznavanja i dalje postupanje. Iz ovih razloga ne postoji potreba da komentarišem ostatak vašeg pitanja jer je to u nadležnosti drugih institucija", kazao je Damjanović u odgovoru za Pobjedu.

Damjanović nije želio da komentariše ni današnju objavu Spajića na Tviteru u kojoj navodi da daje punu podršku SDT i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću da se ispita slučaj emisije obveznica i da se konačno stavi tačka na, kako je rekao, "prljavu kampanju neistina koju plasiraju partije prošlosti".

SDT je u decembru 2021. godine formiralapredmet na osnovu krivičnih prijava koje su, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, podnijeli poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević i NVO „Montenegro International“ protiv Milojka Spajića.

S tim prijavama spojena je i ona koju je Vlada Crne Gore podnijeta 27. februara ove godineu vezi sa emisijom euroobveznica 2020. godine.

"U toku je izviđaj i prikupljaju se obavještenja, dokazi i podaci potrebni za donošenje odluke", kazali su iz SDT-a.

Vlada Crne Gore je, na sjednici održanoj 24. februara, a na prijedlog Damjanovića, odlučila da prikupi i dostavi cjelokupnu dokumentaciju Specijalnom državnom tužilašta povodom emisije obeznica. Damjanović je na sjednici zahtijevao da se preispita zakonitost cijelog postupka sa praćenjem toka novca na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, uz pokušaj da se, kako je naveo, sazna kome je odobren popust od 3,51 miliona eura koji, prema njegovim riječima, otvara mogućnost zloupotrebe i nezakonitog bogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija radi sticanja nezakonite dobiti.

"Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je u decembru 2020. godine napravio rješenje koje je fiktivno sprovedeno kroz Državni trezor, a kojim je obuhvaćen novac u iznosu od 3,51 miliona eura koji se odnosi na troškove u vezi emisije državnih obveznice iz te godine i koji je navodno prenešen na obračunski račun Centralne banke Crne Gore (CBCG)", naveo je Damjanović.

Ovaj novac se, kako je objasnio, odnosi na troškove koje je država imala po osnovu emisije eurobveznica - popusti za kupovinu obveznica, bankarske naknade, troškovi vezani za ugovaranje obveznice…

"Ovaj proces je pod sumnjom dvije godine i detaljno smo u Ministarstvu finansija pregledali svu dokumentaciju. Ključno pitanje je ko su kupci koji su dobili diskont (popust) na obveznice i zašto toga nema u prospektu o emisiji, a moralo bi biti, te čemu falsifikovanje isprava o prenosu sredstava sa trezora na račun CBCG. To su pitanja na koja Spajić treba da odgovori u tužilaštvu, umjesto polemika koje vodi sa mnom i političke priče", kazao je zatim Damjanović, gostujući na TV Vijesti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Novaković Đurović: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 EURA

Utorak, 16.04.2024 | 10:38

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru predlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, kazala je poslanica te partije Ana Novaković-Đurović.

Mulešković: Na INFLACIJU ne utiču samo cijene hrane i pića - nego sve što PLAĆAMO

Utorak, 16.04.2024 | 08:01

Limitiranje cijena osnovnih životnih namirnica nije zaustavilo inflaciju u martu koja je iznosila 0,5%, dok ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže da na inflaciju ne utiču samo cijene hrane i da je u Crnoj Gori izostalo donošenje odluka u cilju borbe protiv rasta cijena.

Crna Gora - RAST cijena i u MARTU, evo koliko IZNOSI INFLACIJA

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 16:45

Porast cijena i u martu. 

Konatar: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti POVEĆANJE minimalne penzije na 450 EURA

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 14:53

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je zadužila Vladu Crne Gore da najkasnije do kraja marta 2024. godine predloži povećanje penzija i za korisnike srazmjernih penzija u Crnoj Gori, a za koje trenutno ne važi visina minimalne penzije od 450 eura i da je to nepravda koja je učinjena prema njima.

JPNPCG bilježe rekorde, prihodi veći za 94 odsto

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:07

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore nastavlja sa rekordima i 2024. godine, preduzeće je od početka godine do 14. aprila prihodovalo 155.761,35 eura što je za 94,78 odsto više nego lani kada je za isti period prihod bio 79.968,50 eura.

JAKA KIŠA I VJETAR - Za danas i sjutra IZDAT NARANDŽASTI meteoalarm

Utorak, 16.04.2024 | 12:37

Izdat meteoalarm.

Objavljena lista - Pljevaljski sir među deset NAJBOLJIH NA SVIJETU

Utorak, 16.04.2024 | 12:33

Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svijetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski magazin Taste Atlas.

Demokrate predlažu POVEĆANJE JEDNOKRATNE NAKNADE za novorođenčad, iznosi od 1.000 do 2.500 eura

Utorak, 16.04.2024 | 12:31

Demokratska Crna Gora predala je parlamentu Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se predlaže povećanje jednokratne naknade za novorođeno dijete.

Mašković: Injac nije dostavila godišnji izvještaj o radu, iniciraćemo razgovore o njenoj SMJENI

Utorak, 16.04.2024 | 12:27

Odbornik SD-a Miloš Mašković saopštio je na današnjoj konferenciji za medije da gradonačelnica Glavnog grada Olivera Injac nije u skladu sa Zakonom o Glavnom gradu i Statutom Glavnog grada do kraja marta ove godine, dostavila Izvještaj o radu gradonačelnika, organa uprave Glavnog grada i službi za 2023. godinu, što je po Statutu Glavnog grada razlog za njenu smjenu.

PRONAĐENO tijelo podoficira Vojske Srbije: Upao u kanal Dunav-Tisa-Dunav tokom redovnih vježbi

Utorak, 16.04.2024 | 12:26

Tijelo zastavnika prve klase M. T. pronađeno je jutros u kanalu Dunav-Tisa-Dunav, saznaje Nova.rs. Jedan podoficir Vojske Srbije je teže povrijeđen, dok se za drugim tragalo poslije incidenta tokom vježbe na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, podsjeća Nova.rs. U pitanju je bila pokazna tačka ronilačke jedinice, kada dvojica ronilaca iskaču zajedno iz helikoptera u pokretu.

Biće MEKANA KAO SVILA - JEFTINI i PRIRODNI sapun koji čini čuda za vašu kožu

Utorak, 16.04.2024 | 12:21

Dok mnogi traže savršene proizvode za njegu kože, sapun od kozjeg mlijeka se stidljivo probija na scenu kao odlično sredstvo za njegu kože.

Jakšić Stojanović: Novim granskim ugovorom predviđeno 50 odsto PARTICIPACIJE nastavnicima koji putuju

Utorak, 16.04.2024 | 12:11

Na poslanička pitanja danas je u Skupštini Crne Gore odgovarala ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović koja je između ostalog najavila da je novim granskim ugovorom predviđeno 50 odsto participacije nastavnicima koji putuju.

Piperović: Suđenje ODLOŽENO na inicijativu Abazovića

Utorak, 16.04.2024 | 12:03

Advokat Zoran Piperović, reagovao je na tvrdnje bivšeg premijera Dritana Abazovića, koji je jutros u emisiji Link na TVCG kazao da se na suđenju protiv Zorana Lazovića, koje je trebalo da bude održano u aprilu, niko nije pojavio.

"Crna Gora da SPONZORIŠE Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici"

Utorak, 16.04.2024 | 11:50

Predstavnici 14 nevladinih organizacija i građanske aktivistkinje Jovana Marović i Dina Bajramspahić, uputile su danas premijeru Vlade, Milojku Spajiću, inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

Huter: Ivanović da se izvini što je saopštio neistinu, namjerno doveo građane u zabludu

Utorak, 16.04.2024 | 11:45

Juče je javnosti predočena protestna nota Federacije BiH povodom posjete Milorada Dodika, za koju je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tvrdio da ne postoji, saopštio je poslanik DPS-a Oskar Huter.