Petak, 05.05.2023 | 07:25
IZVOR: rts.rs/CNN

Od Frankfurta do Sidneja za četiri sata i 15 minuta: Evropski superbrzi avion najavljuje REVOLUCIJU

Prošle su dve decenije otkako se era supersoničnih komercijalnih letova završila konačnim sletanjem „konkorda” na aerodrom u jugozapadnoj Engleskoj. U toku je pokretanje novog evropskog hipersoničnog modela letjelice.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Poslednjih godina, brojni su pretendenti na „tron vazduhoplova“ – supersonični, hipersonični, sa pogonom na vodonik, sa „anti-bum“ tehnologijom, ali su mnogi od ovih projekata koji obećavaju besprekorna super-brza putovanja umjesto toga zastali, propali ili kasne sa realizacijom.

Sada se pokreće evropski hipersonični model, koji obećava primamljivo vrijeme putovanja kao što je na primjer za liniju Frankfurt - Sidnej - četiri sata i 15 minuta, ili za put od Memfisa do Dubaija za tri i po sata.

Koncept „destinusa” je let na vodonik pri pet puta većoj brzini od zvuka, skraćujući trajanje leta na manje od četvrtine trenutnog komercijalnog putovanja avionom.

Sa sjedištem u Švajcarskoj i sa timom od oko 120 zaposlenih raspoređenih u Španiji, Francuskoj i Njemačkoj, „Destinus” je osnovan 2021. godine.

Njegova prva dva prototipa su obavila uspješne probne letove i uskoro će početi testiranje letjelice sa pogonom na vodonik. Njegov treći prototip – „destinus 3" – trebalo bi da obavi svoj prvi let do kraja godine. Prosječna brzina letjelice će biti oko 4.125 kilometara na čas.

Martina Lofkvist, menadžer za razvoj poslovanja kompanije, objasnila je zašto se tim nada da bi upravo taj model mogao da bude onaj koji će nas konačno uvesti novo doba hipersoničnog putovanja.

Pitanje goriva

Lofkvistova kaže da je strategija da „se razviju bespilotne letjelice manje veličine, prije nego što se razvije veliki avion kojim upravlja pilot i koji prevozi putnike“.

Vodonik je „Destinusov” izbor goriva jer je čist, obnovljiv izvor energije, koji je sve jeftiniji za proizvodnju i sposoban da omogući da letelica ostvari zadatu brzinu i ambicije.

Vazduhoplovstvo bazirano na vodoniku je još uvijek u povoju, a mlazni motori na vodonik tek treba da uđu u komercijalnu upotrebu. „Erbas” razvija mlazni motor na vodonik za koji najavljuju da će početi sa probama leta 2026.

U kompaniji navode da korišćenje kerozina znači da vozilo dodaje na težini u poređenju sa laganim vodonikom. Vodonik takođe ima veću gustinu energije od tradicionalnog mlaznog goriva.

Dugoročni cilj je stopostotni pogon na vodonik uz nultu emisiju štetnih supstanci.

Proizvodnja vodonika se i dalje povećava, ipak, početni kratkoročni plan „Destinusa“ je da se uzleti sa „džet A” konvencionalnim avio-gorivom, a da se zatim prebaci na vodonik, kada je kao gorivo pogodniji za supersonične brzine.

Prototipovi imaju „talasasti dizajn“ koji je prvi put zamišljen pedesetih godina prošlog vijeka, ali - nikada nisu stigao u proizvodnju. Boje su inspirisane Alpima.

„To je prilično efikasan oblik gdje možete koristiti manje goriva da letite jer imate manji otpor sa vazduhom“, rekla je Lofkvistvova.

Naravno, sa svakim novim prototipom „Destinus” usavršava i prilagođava dizajn letjelica. Za dvije decenije, tim očekuje da će zanati sa kojima radi izgledati malo drugačije od modela koje sada testira.

Predstojeći prototip, „Destinus 3”, biće nadzvučan i nadamo se da će 2024. godine postići supersonični let na vodonik.

„Ovo je prilično masivno vozilo“, kaže Lofkvistova i dodaje da je „približno iste veličine kao prethodni prototip u smislu da je oko 10 metara (dužine), ali je i 10 puta teži, a vjerovatno i 20 puta složeniji, u smislu strukture i u smislu pogonskog sistema”.

Očekivani vremenski okvir je da će tokom naredne decenije kompanija moći da lansira avion manjeg obima, koji može da primi oko 25 putnika, koji će imati određena ograničenja u pogledu dometa i biti u potpunosti fokusiran na klijente poslovne klase.

Dalje, do pedesetih godina, očekuje se da će njegova potpuno uvećana verzija će imati više klasa, uključujući ekonomsku. Oni se nadaju da će do tada „cijene vodonika značajno pasti, tako da će moći da smanje cijene letova”.

Finansijski momenat

Planovi kompanije prilično zavise od kretanja na tržištu vodonika, za koje Lofkvistova priznaje da nema kontrolu nad njim, ali stručnjaci unutar i izvan kompanije savjetuju da procjenjuju da će cijene pasti.

Prošlog mjeseca „Destinus” je kupio holandsku kompaniju OPRA, koja se sada zove „Destinus enerdži“.

Pored privatnih investicija i javnog finansiranja koje je već dobio – u aprilu 2023. je obezbijedio grantove u vrednosti od 26,7 miliona eura (29,4 miliona dolara) od španske vlade za proširenje svojih kapaciteta za pogon vodonika. U „Destinusu“ se nadaju da će ovaj dodatni prihod pomoći da se izbore sa izazovima koji su mučili druge supersonične i hipersonične projekte.

Dakle, do budućnosti, u kojoj doručkujemo u Šangaju a potom se brzo oko ručka nađemo u Sao Paolu, čeka nas još izazova – tehnoloških, finansijskih i ekoloških, uz veliki broj pokušaja i probnih letova.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Dajković: Nezakonito odlaganje otpada najviše ugrožava sve građane Podgorice

Utorak, 16.04.2024 | 20:16

Ključni problem koji najviše opterećuje kvalitet života svih građana Glavnog grada je nezakonito odlaganje otpada od strane nesavjesnih pojedinaca, kazao je za Gradsku rukovodilac Službe za građane Vladislav Dajković.

Klikovac: Je li ovo “zdravija” Podgorica

Utorak, 16.04.2024 | 20:01

I što ćemo sad. To je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada, pitao premijera Milojka Spajića, nakon što su institucije potvrdile da je gradonačelnica Olivera Injac prekršila zakon i pričinila štetu Glavnom gradu.

U Crnoj Gori u posljednjih sedam godina ubijeno 19 žena

Utorak, 16.04.2024 | 19:53

U posljednjih sedam godina u Crnoj Gori je ubijeno 19 žena. U 16 slučajeva je riječ o femicidu, koji kao posebno krivično djelo ne prepoznaje crnogorsko zakonodavstvo.

Hrvat i Crnogorac osumnjičeni da su brodom krijumčarili preko 305 kg marihuane iz Crne Gore

Utorak, 16.04.2024 | 19:24

Hrvatski državljanin uhapšen je juče na području Dubrovačko-neretvanske županije, a 27-godišnji crnogorski državljanin uhapšen je u Crnoj Gori zbog šverca marihuane, piše Index.hr.

Piperović: Opasnost od bjekstva ne može biti osnov za pritvor, pismo Lazovića uručeno sudiji

Utorak, 16.04.2024 | 18:55

Odbrana bivšeg visokog policijskog fukncionera Zorana Lazovića uložiće večeras žalbu na jedan od dva osnova za određivanje pritvora – opasnost od bjekstva, saopštio je Pobjedi branilac Lazovića, Zoran Piperović.

Nadal podsjetio na stare dane – pobjeda na povratku

Utorak, 16.04.2024 | 18:27

Španski teniser Rafael Nadal slavio je protiv Flavija Kobolija u prvom kolu turnira u Barseloni – 6:2, 6:3

"UVIJEK SAM BIO BORAC": Glumac nikad iskrenije o odrastanju i vaspitanju

Utorak, 16.04.2024 | 17:50

U domu Miodraga Dragičevića prekjuče je bilo velilko slavlje budući da je mladi glumac proslavio 30. rođendan. Mnoge kolege čestitale su mu rođendan na Instagramu, a među njima je i Milena Vasić sa kojom će se u srijedu zajedno naći na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

TEST LIČNOSTI: Odgovorite na nekoliko jednostavniji pitanja i saznajte kakav utisak ostavljate na ljude

Utorak, 16.04.2024 | 17:33

Kratak test ličnosti koji vam može dati odgovor na pitanje kako vas drugi vide.

Zirojević: Ivanović od uspavanog do tajanstvenog

Utorak, 16.04.2024 | 16:33

Iako je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović rekao je u Skupštini Crne Gore da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, zvanični dokument ipak je stigao MVP. To je na društvenoj mreži X komentarisao poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević.    

Cicipas još ne može da prežali poraz od Novaka: Vidio sam sebe sa peharom

Utorak, 16.04.2024 | 16:22

Stefanos Cicipas će poslije osvajanja titule u Monte Karlu biti jedna od zvijezda i u Barseloni.