Ponedjeljak, 29.05.2023 | 09:25
IZVOR: Kolektiv.me

Prirodne ljepote Srbije – jeste li ih sve posjetili?

Šetnja prirodom uz prekrasne panorame za brojne je putnike i ljubitelje boravka na otvorenog vrhunac odmora. Jer nigdje se drugdje ne možemo odmoriti kao u mirnoj i netaknutoj prirodi koja nas uvijek iznova podsjeća da smo dio skladnog sustava na koji moramo biti ponosni i kojeg moramo odgovorno čuvati.




Ustupljena fotografija; Foto: © Vladimir Mijailović

Upravo se time bave ustanove poput nacionalnih parkova i parkova prirode, čiji će se zaposlenici pobrinuti da posjetitelji uživaju u nevjerojatnim ljepotama, a da pritom sve ostane netaknuto i očuvano za sljedeće generacije. Kada se želite opustiti daleko od gradske gužve, očistiti tijelo od stresa, dobro se odmoriti i nadisati svježeg zraka uz rijeke, jezera, brda i planine, najbolje se odvesti do obližnje prirodne oaze te se u potpunosti prepustiti. Sve što trebate je obući svoje tenisice za hodanje ili penjanje, duboko udahnuti i krenuti na put mira i tišine u carstvu zelenila. Ako ste uz to ljubitelji adrenalinskih aktivnost, još bolje!

Brojne takve oaze netaknute prirode nalaze se u susjednoj Srbiji, čija brda i planine kriju brojne tajne koje valja otkriti. Tu su i moćne rijeke kojima možete ploviti i upoznati bogati prirodni svijet. Samo nekoliko sati putovanja dijeli vas od ulaska u nove i potpuno drugačije svjetove, nakon čega ćete se regenerirani i odmorni vratiti u svoje domove.

U nastavku vam donosimo najljepše prirodne destinacije u Srbiji, a na vama je da odaberete gdje ćete započeti svoju avanturu!

Kopaonik

Kada su prirodne ljepote Srbije u pitanju, Kopaonik je destinacija koja se ne može preskočiti. Najveći je to planinski masiv u zemlji i najveći skijaški centar. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, puno snijega zimi i zelenila ljeti, zaputite se na skijanje niz jednu od 36 alpskih staza ili probajte ljetnu verziju sanjkanja. Za topliji su dio godine na Kopaoniku dostupne različite vrste adrenalinskih sportova, pa će savršen sadržaj pronaći i oni koji vole poligone u Avantura parku, teretanu na čistom zraku ili bob na šinama. Sve veću pažnju privlači spuštanje niz padine Kopaonika na longboardu, ili pak downhill skateboarding. A ako želite planinu vidjeti iz najbolje perspektive, ohrabrite se i poletite paraglidingom! Konačno će vam se ispuniti san da uživate u pogledu kakav imaju ptice. Malo gostiju zna da je Kopaonik dobio ime po velikom rudnom bogatstvu koje se iskopavalo još od srednjeg vijeka. Danas ova planina predstavlja bogatstvo druge vrste, u kojem možete uživati samo ako ju posjetite.

Ustupljena fotografija; Foto: © Đorđe Petrović

Zlatibor

Kada dođete na Zlatibor, čeka vas nezaboravno iskustvo jer se radi o jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji koju možete promatrati iz najduže panoramske gondole na svijetu! Iako je doživljaj Zlatibora uvijek poseban, bez obzira na to da li šećete planinskim pješačkim stazama, skijate, ili obilazite seoska naselja, ipak je iskustvo najbolje kada uđete u Gold gondolu koja pruža jedinstven pogled na planinu. Lagana vožnja preko prelijepih brda i Ribničkog jezera traje ukupno 25 minuta. Na jezeru se nalazi međustanica, na kojoj možete napraviti pauzu za šetnju. Za sve ljubitelje aktivnog odmora, Zlatibor obiluje pješačkim stazama gdje su šetnje odlične za zdravlje, ne samo zbog planinskog zraka, već i zbog raznolikih vjetrova po kojima je ova planina poznata. Preporučuju se i vožnja biciklom, jahanje konja ili najduži zip-line u Srbiji, što će vas dodatno oraspoložiti i ojačati za povratak u svakodnevne aktivnosti. Adrenalinski park i Dino-park odlična su opcija za posjetitelje koji dolaze s djecom.

Ustupljena fotografija; Foto: © Sava Milakov

Tara

Zanima li vas zašto se na Tari čeka u redu za fotografiranje? Zbog pogleda na kanjon Drine s Banjske stijene na 1065 metara nadmorske visine, koji je toliko je popularan i atraktivan da su posjetitelji spremni čekati u redu zbog fotografije koja će biti savršena uspomena na posjet planini poznatoj po brojnim vidikovcima sa savršenim panoramama. Znate li da se na Tari nalazi više od 10 uređenih vidikovaca? Svakako obiđite Sjenič, Oslušu, Sokolaricu... Jedan od novijih nalazu se nedaleko jezera Perućac, a ime Zelenika dobio je po starom nazivu koji je nosila rijeka Drina zbog svoje smaragdno zelene boje. Provjerite zašto se za ovaj vidikovac kaže da je najlakše dostupan. Ako ste ljubitelji šetnje ili vožnje kroz predivnu prirodu, U Nacionalnom parku Tara uzmite mapu pješačkih i biciklističkih staza. Iznajmite bicikl ili krenite u šetnju te obiđite ne samo vidikovce, već i manastir iz 13. stoljeća. Siđite do mjesta Bajina Bašta gdje se možete uvjeriti zašto popularna Kućica na Drini privlači toliko pažnje.

Ustupljena fotografija; Foto: © Ranko Milanović

Fruška Gora

Kada se govori o planinarenju i pješačenju, posjetitelji najčešće pogrešno misle da trebaju biti u savršenoj tjelesnoj kondiciji. Fruška Gora je primjer da svaki znatiželjni putnik koji voli prirodu može provesti lijep dan prolazeći kroz šumu, dok grančice pucketaju pod nogama na strmijim dijelovima, a da se previše ne umori. Pješačke su staze na ovoj planini vrlo pristupačne velikom broju ljudi, toliko da se po nekima mogu penjati i mala djeca. Najbolje je uzeti kartu pješačkih staza i izabrati kojom ćete krenuti. Fruška Gora poznata je kao „Srpska Sveta Gora“, zbog 16 manastira koji su se smjestili na malom prostoru. Jedno od najatraktivnijih izletišta na Fruškoj Gori je Zmajevac, pa se posjetitelji često orijentiraju u odnosu na njega. Sa Zmajevca se možete spustiti do Vrdnika ili do Rakovačke pećine. Jednom stazom se stiže do Ledinačkog jezera i Iriškog vijenca, a drugom do popularnog vidikovca Brankovac, s kojeg možete vidjeti cijeli Novi Sad!

Ustupljena fotografija; Foto: © Dragan Kurucić

Đerdap

Svi one koje put nanese na istok Srbije u prilici su se upoznati s grandioznom Đerdapskom klisurom, najdužom i najvećom klisurom probojnicom u Europi koja se prostire na 100 kilometara toka Dunava duž granice s Rumunjskom. U klisuru se ulazi kroz takozvana Gvozdena vrata, gdje Dunav poslije mirnog toka kroz srpsku ravnicu počinje vijugati ne bi li se probio kroz planinske masive i stigao do svog cilja. Svu ljepotu i veličanstvenost Đerdapa najbolje ćete upoznati ukoliko se popnete na neki od njegovih atraktivnih vidikovaca te ga ugledate iz perspektive rijetkih ptičjih vrsta koje su ondje pronašle svoj dom. Teško se odlučiti za način na koji ćete Nacionalni park Đerdap najbolje obići, ali kako ne biste ništa propustili, probajte sva tri – budite jedno s rijekom ploveći Dunavom, iskoristite magistralu da nacionalnom parku priđete automobilom, nakon čega ćete nestvarnu prirodu Đerdapa upoznati pješice ili biciklom. Za ljubitelje povijesti i kulture, tu su arheološko nalazište Lepenski vir gdje su pronađeni ostaci neolitske civilizacije i najstarijeg urbanog naselja na tlu Europe, Trajanova ploča koju ćete vidjeti s rijeke, kao i Golubačka tvrđava koja je sagrađena u 14. stoljeću na mjestu gdje je Dunav najširi.

Ustupljena fotografija; Foto: © Oksana Skendžić

Prirodne ljepote Srbije zovu vas na savršen odmor i relaksaciju. Odakle god da krenete i gdje god da završite, nećete se razočarati!

PR objava

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

Spajić: Budžetska straža najzad PRPFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu.   “

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.