Ponedjeljak, 31.07.2023 | 08:24
IZVOR: Kolektiv.me

Počeo XII Ljetnji kamp za kamernu muziku

Dvanaesti “Ljetnji kamp za kamernu muziku” održava se od 30.jula do 7. avgusta 2023. godine, u Turističko-edukativnom centru Lovćen na Ivanovim koritima.
Foto: KIC "Budo Tomović"

Za učešće na ovogodišnjem Ljetnjem kampu za kamernu muziku prijavilo se 55 polaznika, različitih generacija, uglavnom mladih iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, kao i iz Njemačke, Ukrajine, Kazahstana i Japana. Svi polaznici na kampu sviraće u okviru kamernih ansambala. Oformljeno je oko 25 standardnih i nestandardnih kamernih sastava, od klavirskog dua, trija, guačkog kvarteta, do septeta, hora flauta i gudačkog orkestra, koje će podučavati iskusna ekipa mentora među kojima su proslavljeni violinista Sreten Krstić, violončelista Dmitrij Prokofjev, Marko Simović, docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, profesorice kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju, pijanistkinja Nataša Popović i flautistkinja Žana Lekić, klarinetista Veljko Klenkovski, profesor na FMU u Beogradu, oboista Stefano Vezani, profesor na nekoliko državnih konzervatorijuma u sjevernoj Italiji, te violista Petar Obradović i kontrabasistkinja Ana Zvicer, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ljetnji kamp za kamernu muziku koji tradicionalno okuplja muzičare i mentore iz Crne Gore, regiona, Evrope i šire, afirmiše kamernu muziku, razvija saradnju među mladim muzičarima i formira nove kamerne ansamble. Ovaj projekat pruža u kontinuitetu mogućnost da se muzičari različite dobi, uglavnom od kraja osnovne škole do studenata diplomskih i master studija, intenzivnije bave kamernom muzikom, usavršavajući svoja znanja i vještine u zajednici sa svojim vršnjacima i mentorima kroz interpretacije raznovrsnih djela kamerne muzike.

Repertoar je prilagođen uzrastu i sposobnostima polaznika i u skladu sa tim su kreirani kamerni ansambli, a čine ga djela skoro svih ephoa, od baroka do moderne muzike. Na izbor repertoara ovogodišnjeg Ljetnjeg kampa uticali su podjednako i
mentori i polaznici.

Prijavljeni polaznici 12. Ljetnjeg kampa za kamernu muziku su muzičari različitog godišta, uglavnom mladi, koji sviraju klavir, gudačke (violina, viola, violončelo) i duvačke instrumente (flauta, klarinet, oboa, truba).

Na kraju sedmodnevnog intenzivnog rada brojnih kamernih ansambala koje smo formirali od prijavljenih učesnika, projekat će, po ustaljenom planu i programu, ponuditi dva završna javna koncerta: na Cetinju, 6. avgusta u Ministarstvu kulture (20:00) u okviru manifestacije “Ljeto u Prijestonici” i u Podgorici, 7. avgusta u KIC-u “Budo Tomović” (20:00) u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto.”

Nosioci projekta i glavni organizatori “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Glavni grad Podgorica i Kulturno - informativni centar ”Budo Tomović“, a realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada i Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori i Turističke organizacije Cetinje.

Radujemo se da je Ljetnji kamp za kamernu muziku prepoznat kao projekat od značaja za ostvarivanje javnog interesa i da ga kontinuirano sufinansira Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, kroz godišnji Konkurs. Prijatelji “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku” su Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Podgorica i JU “Lovćen-Bečići”, Cetinje.

Više informacija možete pronaći na sajtu: http://summercampforchambermusic.me/

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MKM: Izražavamo ZABRINUTOST nastupom Desingerice, organizatori da vode računa o kulturnim vrijednostima prilikom izbora izvođača

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 16:24

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore (MKM), izražava zabrinutost povodom nedavnih nastupa repera Dragomira Despića, poznatog pod umjetničkim imenom Desingerica, u Crnoj Gori.

Međunarodni festival folklora na Cetinju od 1. do 4. AVGUSTA

Subota, 20.07.2024 | 10:46

Četrnaesti Međunarodni festival folklora „CIOFF Cetinje 2024“ biće održan od prvog do četvrtog avgusta na Ljetnjoj pozornici na Cetinju, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

BOGATSTVO kulture - KUD "Ramadan Šarkić" kao čuvar tradicije i most multikulturalnosti Crne Gore

Subota, 20.07.2024 | 09:03

Među raznolikim ljepotama Crne Gore, folklorni ansambli su čuvari vremena, tradicije i kulture naše zemlje i naroda. U njihovim igrama, kultura postaje vječna, plešući u ritmu srca naroda kojeg predstavljaju.

Predstava “Jelena Savojska” 23. jula u KIC-u Budo Tomović

Petak, 19.07.2024 | 13:04

Predstava “Jelena Savojska”, koju je po tekstu Marije Sarap režirao Zoran Rakočević, biće izvedena u utorak, 23. jula, u 20 časova, u sali DODEST-a, u KIC-u “Budo Tomović”.

Cetinje - Koncert Branke Šćepanović u subotu na Ljetnjoj pozornici

Četvrtak, 18.07.2024 | 14:40

Koncert Branke Šćepanović, poznate interpretatorke crnogorske tradicionalne narodne pjesme, biće održan u subotu, 20. jula, na Ljetnjoj pozornici na Cetinju sa početkom u 20:30 sati.

POZNAT UZROK smrti devojke Klinta Istvuda

Srijeda, 24.07.2024 | 19:24

Kristina Sanadera, dugogodišnja partnerka Klinta Istvuda, umrla je u 62. godini života.

Injac i Borovinić-Bojović NAJAVLJUJU- odgovor demokratske i evropske Podgorice

Srijeda, 24.07.2024 | 19:11

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović najavljuju - odgovor demokratske i evropske Podgorice.

Manji PŽAR na Lovćenu

Srijeda, 24.07.2024 | 19:08

Požar!

Glumac koji je pozajmljivao glas Šilji OTKRIO da lik NIJE PAS

Srijeda, 24.07.2024 | 18:47

Nema sumnje da je Miki Maus miš zbog imena koje nosi, ali da li je ikada bilo potvrde šta je Šilja?

Vuković: Provedrilo iznad Podgorice

Srijeda, 24.07.2024 | 18:42

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković oglasio se povodom skraćenja mandata Skupštini Glavnog grada. 

Iz Crne Gore pravo na OLIMPIJSKE IGRE - Đoković stigao u Pariz (FOTO)

Srijeda, 24.07.2024 | 18:34

Novak Đoković doputovao je u Pariz na Olimpijske igre i odmah izašao na teren.

PzP ISKLJUČIO iz partije Jovanovića i Šćepanovića

Srijeda, 24.07.2024 | 18:24

Pokret za promjene (PzP) isključio je iz stranke Mladena Jovanovića i Gorana Šćepanovića jer nijesu ispoštovali odluku podgoričkog Odbora i glasali za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada.

Komisija za antidoping sprovela doping KONTROLE i edukacije pred Olimpijske igre

Srijeda, 24.07.2024 | 18:17

Prije polaska na Olimpijske igre 2024, prateći preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta i Međunarodne agencije za testiranje (ITA) za nacionalne antidoping organizacije, Komisija za antidoping Crne Gore je uspješno realizovala planirane aktivnosti vezane za edukaciju i testiranje sportista.

Klikovac: "NEODGOVORNA vlast na čelu sa Injac OBORENA"

Srijeda, 24.07.2024 | 18:13

Šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u podgoričkom parlamentu Andrija Klikovac kazao je danas da je “neodgovorna” vlast na čelu sa gradonačelnicom Oliverom Injac "oborena".

"Za nezaposlene 18,4 MILIONA EURA MANJE"

Srijeda, 24.07.2024 | 18:07

Za podršku nezaposlenima, koja podrazumijeva održavanje prihoda i novčane ili nenovčane pomoći u vezi s nezaposlenošću, u 2022. je izdvojeno 18,4 miliona eura manje nego godinu ranije, pokazuju podaci Uprave za statistiku (Monstat)