Srijeda, 02.08.2023 | 15:02
IZVOR: kolektiv.me

Vlaović: Arhivska građa iz Poljske VAŽAN SEGMENT koji svjedoči o istoriji crnogorskog naroda

Preuzimanjem arhivske građe iz Centralnog arhiva istorijskih zapisa u Varšavi i njenim povratkom u Crnu Goru, poslije više od jednog vijeka, vraćen je značajan segment autentičnih dokumenata koji svjedoči o crnogorskoj istoriji, kulturi i tradiciji.
Foto: Gardasevic Photography/Ministarstvo kulture i medija

To je poručeno na predstavljanju arhivske građe iz vremena Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, koju je Centralni arhiv istorijskih zapisa u Vrašavi poklonio Državnom arhivu Crne Gore. Ova vrijedna arhivska građa sadrži 1525 dokumenata (2469 stranice) i 3 knjige (711 stranica).

Ministarka kulture i medija, Maša Vlaovič, je tim povodom istakla da je arhivska građa neraskidivi dio svakog savremenog društva, njegova memorija i hroničar vremena.

"Nastala kroz slojevite društveno-istorijske procese, kakve Crna Gora pamtim predstavlja važan izvor u naučno-istraživačkom radu kako pojedinca tako i institucija ", kazala je Vlaović.

Istakla je da smo zahvalni državi Poljskoj i njenim arhivskim službama jer ova vrijedna građa svejdoči o važnom periodu crnogorske istorije, a posebno na aktivnosti i rad Ministarstva vojnog Knjaževine i Kraljevine Crne Gore u periodu od 1894 - 1914. godine, što nam potvrđuje posvećenost Crne Gore u vjekovnoj borbi za slobodu.

Ona je kazala da dobijena dokumenta predstavljaju izuzetnu vrijednost kako sa naučno-istraživačkog aspekta, tako i sa aspekta dopune našeg arhivskog fonda, a sve zahvaljujući dobrim odnosima dvije države i institucijama sistema.

"Arhivski materijal živi samo ukoliko se čita i istražuje, a čitanjem preuzetih dokumenata, koja su prvenstveno vojnog karaktera, ne možemo a da ne primijetimo da je i u toj sferi i vremenu kultura imala važno mjesto i ulogu", rekla je Vlaović.

Na kraju je poručila da gest Poljske prema Crnoj Gori, govori o iskrenosti prijateljstva dvije evropske zemlje i izrazila želju da se nastave i dodatno unaprijede dugogodišnji i dinamični odnosi.

V.d. direktora Državnog arhiva Crne Gore, Danilo Mrvaljević. istakao je da je ovaj događaj od izuzetne važnosti za Državni arhiv, ali i za crnogorsku kulturu i državu.

"A kako je ovdje riječ, u prvom redu, o arhivskoj građi Ministarstva vojnog iz vremena Knjaževine/Kraljevine Crne Gore, utoliko ovaj događaj ima dodatni značaj, imajući u vidu slavnu istoriju crnogorske vojske i vitešku tradiciju Crnogoraca, stvaranu kroz viševjekovnu borbu za slobodu svoje zemlje, koja je krunisana na Berlinskom kongresu 1878. godine međunarodnim priznanjem naše zemlje kao nezavisne i suverene države", rekao je Mrvaljević.

Mrvaljević je kazao da se preuzimanjem arhivske građe iz Centralnog arhiva istorijskih zapisa u Varšavi "vratili na svoje mjesto i jedan kamenčić u mozaik hiljadugodišnje crnogorske istorije".

Otpravnica poslova u Ambasadi Poljske, Malgorzata Lakota Micker, kazala je kako je ta država za vrijeme Drugog svjetskog rata izgubila velik i značajan dio svoje arhivske građe.

"Izuzetno nas raduje što smo bili u prilici da vratimo Crnoj Gori značajan dio njene arhivske građe, imajući u vidu koliko je ista važna za kulturni identitet jednog naroda, a ovo je samo jedan od dokaza da se međunarodni odnosi između Crne Gore i Poljske temelje na principima međusobnog poštovanja i prijateljstva", rekla je Lakota Micker.

 Vukota Vukotić, arhivski savjetnik, je prilikom prezentovanja arhivske građe kazao je da najveći dio ove građe, pripada, prema svom nastanku, fondu Ministarstva vojnog Knjaževine/Kraljevine Crne Gore i nastao je u periodu od 1894. do 1914. godine.

"Pored toga, u materijalu povraćenom iz Poljske ima i dokumenata koji se odnose na Crnogorsku Narodnu Skupštinu, neke druge institucije i kulturni život naše zemlje", dodao je Vukotić.

Istakao je da je značaj ove građe u tome što se ovim putem upotpunjavaju postojeći fondovi, čime se i proširuje znanje o Crnoj Gori toga doba.

"U dobijenom materijalu iz Poljske imamo i jedan proglas serdar-ekrema Omer-paše Latasa iz 1862. godine, jedne od najmračnijih stranica naše istorije", rekao je Vukotić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

BIZARNI TREND - Da li ste čuli za FENOMEN "Scrooging" - Zašto se parovi razdvajaju prije Božića?

Nedjelja, 03.12.2023 | 14:47

Ovog zimskog perioda, pojavio se novi trend u ljubavnim vezama koji ima potencijal da uništi odnose prije samog Božića.

Ovo su NAJSREĆNIJI DANI u decembru za sve pripadnike Zodijaka

Nedjelja, 03.12.2023 | 14:10

Astrolozi su otkrili koji dani u mjesecu decembru za nas mogu biti najuspješniji i zašto!

Vujović: Moramo stvoriti BOLJE USLOVE za OSI ne samo kao konzumente, već i kao stvaraoce u kulturi

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:59

Procjenjuje se da oko 11 odsto građana Crne Gore živi sa nekim oblikom invaliditeta. Politike koje se vode, pa i u oblasti kulture i medija, ne odražavaju njihove potrebe i ne doprinose njihovoj punoj vidljivosti u društvu, što dovodi do manjeg učešća OSI i do veće socijalne iskčjučenosti,  saopšila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari TEŠKO REALIZOVATI

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:52

Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima nama želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Klikovac: Vjerujem u POBJEDU nad Mađaraskom, osjećamo se sigurno

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:39

Pobjede na startu Svjetskog šampionata važne su za samopouzdanje reprezentacije, kazala je rukometašica Crne Gore Bobana Klikovac.

"Imala sam KLINIČKU SMRT": Kalina Kovačević PROGOVORILA o borbi za život - "Znam šta znači biti NEMOĆAN"

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:23

Kalina Kovačević susrela se sa ozbiljnim zdravstvenim porblemima nakon prvog porođaja. 

TRIK za postavljanje lampica na jelku koji će vam UŠTEDJETI vrijeme ove praznične sezone (VIDEO)

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:08

Novogodišnja euforija nas lagano obuzima.

Bogdanović: ISPUNJENO sve što je opozicija tražila, nema više poziva na BOJKOT

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:57

 Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović, kazao je da su ispunjeni svi uslovi za popis. 

Milica Pavlović OTKRILA kakvog partnera traži: "Takav neki bi mi prijao..."

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:46

Milica Pavlović  je otkrila kakav emotivni partner bi joj odgovarao.

SNP: Popis da prvi put bude POBJEDA DEMOKRATIJE nad političkim i ideološkim pritiscima

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:38

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji je konačno, poslije više odlaganja i opstrukcija, počeo danas predstavlja svojevrsnu pobjedu snaga koje su se već dugo vremena borile da se on sprovede, kazali su u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).