Petak, 29.09.2023 | 13:55
IZVOR: cdm.me

Kovač: Organizacija sudske vlasti može se urediti samo zakonom

Organizacija sudske vlasti može se urediti samo zakonom, a ne Sudskim poslovnikom, kazao je ministar pravde Marko Kovač, navodeći da je nezakonito da se pitanje statusa vršioca dužnosti (v.d.) predsjednika Vrhovnog suda reguliše mimo Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.
Foto: Vlada Crne Gore/ B.Ćupić, Arhiva 

Kovač je to saopštio povodom predloga Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Sudskog savjeta, kojim je predviđeno regulisanje statusa v.d. predsjednika Vrhovnog suda kroz izmjene Sudskog poslovnika.

„Iako svjestan činjenice da trenutno v.d. stanje nije održivo, da predugo traje i da ostavlja negativne posljedice po sudski sistem, kao i da su legitimni zahtjevi da se izvrše nužne promjene na ovom polju, smatram da nije zakonito ovo pitanje regulisati mimo Zakona o Sudskom savjetu i sudijama“, naveo je Kovač u saopštenju.

Kako je kazao, na drugi način se može postići namjeravani cilj, bez kršenja pozitivnih propisa.

Kovač je rekao da u Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama ne postoji odredba kojom je propisano određivanje v.d. predsjednika Vrhovnog ili bilo kog drugog suda.

„Budući da ove pravne situacije nijesu regulisane važećim zakonom, Sudski savjet je v.d. predsjednika Vrhovnog suda i drugih sudova određivao tumačeći svoja ustavna ovlašćenja iz članova 124 i 128 Ustava, da bira i razrješava predsjednika Vrhovnog suda, odnosno sudije i predsjednike sudova“, naveo je Kovač.

On je kazao da se u saopštenju sa 18. sjednice Sudskog savjeta može vidjeti da je Sudski savjet 6. septembra 2021. godine Vesnu Vučković postavio za v.d. predsjednika Vrhovnog suda do izbora novog predsjednika tog suda.

Kovač je naglasio da norme koje se odnose na određivanje vršilaca dužnosti predsjednika sudova mogu isključivo biti normirane na nivou zakona, jer se samo zakonom mogu propisivati prava i obaveze.

On je objasnio da se Poslovnikom, kao podzakonskim aktom, jedino mogu bliže urediti ona pitanja koja su propisana zakonom i za čije uređivanje je zakon stvorio pravni osnov.

Kako je dodao, to su pitanja organizacije rada Sudskog savjeta, dakle prevashodno pitanja kojima se u tehničkom smislu uređuje funkcionisanje ovog organa.

Kovač je rekao da bi u suprotnom, propisavanjem predloženih normi o određivanju v.d. predsjednika suda i prestanku njegove funkcije u Poslovniku Sudskog savjeta, bila dovedena u pitanje njihova ustavnost i zakonitost.

„Nesporna je činjenica da Sudski savjet ima ustavne nadležnosti da bira i razrješava sudije, predsjednike sudova i sudije porotnike, ali je članom 16 stav tri Ustava Crne Gore, između ostalog, propisano da se zakonom uređuje organizacija organa vlasti ako je to neophodno za njihovo funkcionisanje“, rekao je Kovač.

On je kazao da upravo zbog važnosti sudske vlasti u državnom sistemu ustavopisac nije ostavio dilemu da se organizacija sudske vlasti može urediti samo zakonom, a ne i Sudskim poslovnikom kao podzakonskim aktom.

„Upravo iz ovog razloga, Ministarstvo pravde je norme koje se odnose na ovo pitanje inkorporiralo u Predlog izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koje su u skupštinskoj proceduri“, rekao je Kovač.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vujović: Moramo stvoriti BOLJE USLOVE za OSI ne samo kao konzumente, već i kao stvaraoce u kulturi

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:59

Procjenjuje se da oko 11 odsto građana Crne Gore živi sa nekim oblikom invaliditeta. Politike koje se vode, pa i u oblasti kulture i medija, ne odražavaju njihove potrebe i ne doprinose njihovoj punoj vidljivosti u društvu, što dovodi do manjeg učešća OSI i do veće socijalne iskčjučenosti,  saopšila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari TEŠKO REALIZOVATI

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:52

Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima nama želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Milatović: Obezbijediti JEDNAKE USLOVE za zapošljavanje OSI i jačati njihov položaj

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:28

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović oglasio se povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. 

POGLED SA VISINE - Panoramski točak ponovo u Glavnom gradu (FOTO)

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:06

Panoramski točak ponovo u Glavnom gradu. 

Mandić: Skupština ima obavezu da OBEZBIJEDI PUNU PODRŠKU osobama sa invaliditetom

Nedjelja, 03.12.2023 | 11:37

Skupština Crne Gore ima obavezu da obezbijedi punu podršku osobama sa invaliditetom i da na valjan način omogući da zakoni oslikavaju njihove realne potrebe, kazao je predsjednik parlamenta Andrija Mandić.

Kako čovjek treba da odgovori na nepravdu i zlo oko sebe: Dostojevski je imao odličan savjet

Subota, 02.12.2023 | 21:21

Fjodor Mihajlovič Dostojevski je bio jedan od najuticajnijih pisaca ruske književnosti, kao i jedan od najvećih pisaca svih vremena. Jedan je od rijetkih koji je zadirao u najmračnije djelove ljudskog srca i uma.

Vrijeme sjutra: Meteorolozi najavljuju ZAHLAĐENJE

Subota, 02.12.2023 | 21:58

Vremenska prognoza za nedjelju 03. decembar.

Vuksanović Stanković:- "Ja sam Crnogorka, govorim crnogorskim jezikom, pravoslavka i vjernica CPC"

Nedjelja, 03.12.2023 | 09:39

Bivša poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković pozvala je sve građanke i građane Crne Gore da se slobodno izjasne na popisu.

Svakodnevno vježbanje u isto vrijeme može značajno da utiče na zdravlje

Subota, 02.12.2023 | 20:17

Možete jednostavno da poboljšate svoj režim vježbanja, pokušajte da vježbate u isto vrijeme svaki dan.

Nikolić: Ko zagovara bojkot, svjesno ili nesvjesno podržava velikosrpsku asimilaciju Crne Gore i Crnogoraca

Subota, 02.12.2023 | 20:53

Nakon što je opozicija pozvala građane da učestvuju u popisu, svako ko zagovara pojedinačni bojkot, a organizovanog bojkota nema, radi tačno ono što priželjkuju neprijatelji Crne Gore i crnogorske nacije – svjesno ili nesvjesno podržava velikosrpsku asimilaciju Crne Gore i Crnogoraca, saopštio je član Predsjedništva i šef Kluba poslanika DPS-a u Skupštini, Andrija Nikolić.

BIZARNI TREND - Da li ste čuli za FENOMEN "Scrooging" - Zašto se parovi razdvajaju prije Božića?

Nedjelja, 03.12.2023 | 14:47

Ovog zimskog perioda, pojavio se novi trend u ljubavnim vezama koji ima potencijal da uništi odnose prije samog Božića.

Ovo su NAJSREĆNIJI DANI u decembru za sve pripadnike Zodijaka

Nedjelja, 03.12.2023 | 14:10

Astrolozi su otkrili koji dani u mjesecu decembru za nas mogu biti najuspješniji i zašto!

Vujović: Moramo stvoriti BOLJE USLOVE za OSI ne samo kao konzumente, već i kao stvaraoce u kulturi

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:59

Procjenjuje se da oko 11 odsto građana Crne Gore živi sa nekim oblikom invaliditeta. Politike koje se vode, pa i u oblasti kulture i medija, ne odražavaju njihove potrebe i ne doprinose njihovoj punoj vidljivosti u društvu, što dovodi do manjeg učešća OSI i do veće socijalne iskčjučenosti,  saopšila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Radulović: Mogućnost vraćanja linije Bar-Bari TEŠKO REALIZOVATI

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:52

Mogućnost vraćanja pomorske linije Bar-Bari je svima nama želja, ali je u ovom trenutku teško realizovati, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Klikovac: Vjerujem u POBJEDU nad Mađaraskom, osjećamo se sigurno

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:39

Pobjede na startu Svjetskog šampionata važne su za samopouzdanje reprezentacije, kazala je rukometašica Crne Gore Bobana Klikovac.

"Imala sam KLINIČKU SMRT": Kalina Kovačević PROGOVORILA o borbi za život - "Znam šta znači biti NEMOĆAN"

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:23

Kalina Kovačević susrela se sa ozbiljnim zdravstvenim porblemima nakon prvog porođaja. 

TRIK za postavljanje lampica na jelku koji će vam UŠTEDJETI vrijeme ove praznične sezone (VIDEO)

Nedjelja, 03.12.2023 | 13:08

Novogodišnja euforija nas lagano obuzima.

Bogdanović: ISPUNJENO sve što je opozicija tražila, nema više poziva na BOJKOT

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:57

 Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović, kazao je da su ispunjeni svi uslovi za popis. 

Milica Pavlović OTKRILA kakvog partnera traži: "Takav neki bi mi prijao..."

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:46

Milica Pavlović  je otkrila kakav emotivni partner bi joj odgovarao.

SNP: Popis da prvi put bude POBJEDA DEMOKRATIJE nad političkim i ideološkim pritiscima

Nedjelja, 03.12.2023 | 12:38

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji je konačno, poslije više odlaganja i opstrukcija, počeo danas predstavlja svojevrsnu pobjedu snaga koje su se već dugo vremena borile da se on sprovede, kazali su u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).