Ponedjeljak, 30.05.2022 | 08:34
IZVOR: Kolektiv.me

PROMOVISANA KNJIGA Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija”

U petak, 27. maja 2022. godine, u KIC-u Budo Tomović promovisana je knjiga mr Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija”.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

U toj kamernoj večeri, multimedijalnosti, otmenosti i katarze, publika je ima priliku da odgleda na video bimu i dio iz opusa Tošković slika, a koji je dijelom sadržan i u knjizi „Toškovićeva Sagrada familija”. „Za Aristotela je katarza kao estetsko pročišćenje, uzvišenje duše kod onog koji posmatra neko umetničko delo”, kako je voditelj Dragan Alorić najavio.

Slike su podijeljene u dva ciklusa, praćene impozantnim muzičkim efektom, ("O Fortuna, Carmina Burana”, Carl Orff i „Waltc Rain” Frederic Chopin), kako je voditelj večeri Dragan Alorić najavio. Dakle, upravo onaj katarzični dio, kako je u knjizi objašnjeno „da Toškovićeve slike sadrže jedan lični i univerzalni bol, opasnu silu strasti, destruktivnu moć koju je fašizam u svojim ideološkim nastojanjima proklamovao, zvukove strahote, krik bića, raskol duše… Slike kojima je ukazao na mračni svijet, primitivno, instinktivno i iracionalno. Stanje duha koje je preživjelo strahote, pri susretu sa zlom, u okrilju ratne neminovnosti i posleratne egzistencijalne zbilje. Na njegovim slikama izražena je jedna istorija ružnoće, ukazujući na zlo kojem smo izloženi, naredni ili kodirani.”

Drugi ciklus odabranih slika, između ostalog, sadrži fovističke boje, koje kako autorka ističe „odbacuju mračni kaput stvarnosti kao enformel, kojima se Tošković oslobađao od zemljane i maslinaste boje, teškog oklopa naturalističke i dokumentarne funkcije doživljaja svijeta. Te boje su kraljevsko plava, porfirna, misteriozno srebrnasta, žuta, boje mjeseca i jarkog sunca, snažne boje kakva je narandžasta i crvena, iz novije faze Toškovićevog slikarstva, kojima se i knjiga završava, jednim jarkim i nasmijanim suncem koje nas pozdravlja”, zaključuje autorka.

Uvodni dio promocije praćen je impozantnim muzičkim efektom, ,,O Fortuna, Carmina Burana”, Carl Orff i Frederic Chopin „Waltc Rain”, tako da je Multimedijalna sala KIC-a „Buda Tomović”, zaista bila u funkciji svoje mutimedijalnosti koju je veče saobrazilo.

O knjizi su govorili: predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, pisac i publicista, Novica Đurić, mr Aleksandar Ćuković, mr Milorad Durutović, odlomke iz knjige je čitao voditelj i novinar Dragan Alorić.

Djelo mr Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija” je do sada najkompleksnija knjiga koja nam predstavlja, približava i pojašnjava cjelokupnu fenomenologiju Uroša Toškovića (1932‒2019), ocijenio je Novica Đurić.

Autorka knjige o Toškoviću vjeruje da je filosof slikarstva imao dvije linije na stvaralačkom dlanu – Igru i Istinu. Ona razumije kako su ti naizgled nervozni, snažno povučeni potezi ugljena, boje tuša, u stvari svaki na svoj način slikarov krik, zato piše kako se njen slikarski genije nikada nije odrekao od Boga, bez obzira na zalazak u zonu naizgled bogohuljenja. Marijana Zečević vjeruje da je „posredstvom umjetnosti prepoznao sve ono što je božanstveno u čovjeku, prirodi, kamenu, svom živom svijetu koji ga okružuje.

Autorka knjige „Toškovićeva sagrada familija” predstavila je svijet Toškovićeve zagledanosti u lice podsvijesti, kao i onaj svijet koji je sam slikar proživio i na koji je ukazivao kao neminovnost, na razmeđi etike i estetike prekalemljene u svojim suprotnostima”, rekao je on. „Snagom obrazovanja, istančanih nerava za ljepotu pronicanja u nepreglede i ljepote užasa, Marijana Zečević, osjetila je i prepoznala i onaj mir i spokoj Toškovićevih djela, ali i nemir i neobuzdani bunt njegovih slika”, zaključio je Đurić.

„Riječ je o djelu koje je zbog svoje strukture, stila pisanja, ali i samog načina obrade pojedinih aspekata Toškovićevog umjetničkog habitusa, posve prijemčivo, kako stručnjacima i poznavaocima više nego autentičnog opusa ovog autora, tako i laicima i prosto ljubiteljima njegovog likovnog stvaralaštva ali i same ličnosti, a usudili bismo se konstatovati i cjelokupnog fenomena Tošković”, kazao je mr Aleksandar Ćuković.

„Zečević u svojoj analizi obrađuje sve one slojeve nužne za praćenje i razumijevanje Toškovićeve neuhvatljive energije (njenih izvora i amplituda) i neobično kodiranog umjetničkog jezika koji uspijeva zaroniti u suštinu, ne samo lične boli i žrtve, već one sveljudske i sveopšte, kolektivne patnje (drame) koja se, nekom čudnom zakonitošću, očituje kao konstanta lične i kolektivne istorije. Upravo bol i žrtvovanje autorka promatra kao referentne tačke stvaralaštva ličnosti koju obrađuje i na osnovu koje bira simboličan naslov svojoj studiji”, rekao je između ostalog Ćuković.

Naglašava da „autorka Marijana Zečević otkriva nam (ne)poznatog Toškovića. Daje nam mapu jednog neizdrživog, a našeg bola. Suočava nas sa saopstvenim grimasama, poziva na pauzu i dugo razmišljanje. Djelo Toškovićeva Sagrada familija usrdan je poziv na raspravu o fenomenu Tošković i ujedno nezaobilazan izvor za svako dalje tumačenje njegovog nedokučivog opusa. Vjerujem da će ovako kvalitetna studija postati svojevrsni obrazac i norma za pisanje o umjetnicima”.

Kako je objasnio mr Milorad Durutović recenzija nosi naziv „Priručnik za razumijevanje Uroša Toškovića” i ako neko napravi priručnik da to nije mala stvar. Kako je istakao ,,u svoju studiju o slikaru Urošu Toškoviću Marijana Zečević unosi zavidnu erudiciju, temeljno poznavanje klasične kulture, religije, mitologije, istorije umjetnosti, arhitekture, književnosti, filma i filozofije. Bez takvih interdisciplinarnih kompetencija poetika Uroša Toškovića ne bi se ni mogla kvalitetno ispitivati. Na skoro dvjesta strana autorka prodire u najraznovrsnije modalitete Toškovićeve poetike. Jednom je to kretanje ka klasičnom likovnom nasljeđu (Uroš Tošković i Mikelanđelov Strašni sud; drugi put to je detektovanje mnogobrojnih umjetničkih pravaca iz prošlog vijeka na koje se Tošković nadovezuje (Tošković, performans, dadaizam i postmodernizam, Tošković i Pikaso); treći put nalazimo intertekstualno smještanje Toškovića u okvire evropske filozofije i književnosti (Teodiceja – između Dostojevskog i Toškovića); četvrti put autorka traga za Toškovićevim inspiracijama iz prostora rodnog mu jezika i podneblja (Igramo li igru);  peti put to je (mada je, možda, riječ o dominantnijoj temi ove studije) tumačenje arhtepiskih i kosmogonijskih slika i simbola, uopšte, ispitivanje specifične Toškovićeve religijske (kosmičke) koncepcije svijeta (Mit o primitivnom, Centar svijeta, Tošković i Obećana zemlja)”, između ostalog je naveo Durutović.

Promocija knjige Toškovićeva Sagrada familija je proteka i u svečanom uručenju, čime Marijana Zečević postaje i član Udruženja književnika Crne Gore. Tim povodom u svom obraćanju je istakla:

„Knjigom Toškovićeva Sagrada familija postajem član Udruženja književnika Crne Gore i ova knjiga time je i moja životna prekretnica. Udruženje književnika Crne Gore seže od 1946. godine, neposredno nakon Drugog svjetskog rata i datira kontinuirano svih ovih decenija. Ima svoju epohu i istorijat. Dakle, starija je od svih nas ovdje, večeras, učesnika, starija je i od Univerziteta. Mnoga značajna književna imena su članovi ove institucije. Time sam počastvovana i privilegovana što postajem i ja član tog trijumvirata, posrijedi kojeg je Crna Gora, književnik i Udruženje kao stožer tog duha”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osvrt na roman "SMRTI SE PODVALJUJE" - MILORADA POPOVIĆA

Srijeda, 22.05.2024 | 08:30

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista.

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

VIDEO: "Zagrlili su se i čekali pomoć..." Kako su se mladi našli usred NABUJALE RIJEKE koja ih je odnijela?

Subota, 01.06.2024 | 13:40

Italijanski spasioci od juče tragaju za troje mladih, koji su nestali u rijeci nakon što ih je odnijela bujica u provinciji Udine.

URA: Spajićeva Vlada protiv Fonda STAN ZA SVE i da građani za 900€ po metru kvadratnom kupuju stan

Subota, 01.06.2024 | 13:48

Spajićeva Vlada je donijela mišljenje kojim se zaključuje da je protiv usvajanja Predlog zakona o Fondu STAN ZA SVE koji je poslanički klub Građanskog pokreta URA predao u skupštinsku proceduru kako bi njegovim usvajanjem građanke i građani koji nemaju svoj stan mogli da riješe svoje stambeno pitanje po duplo povoljnijim cijenama od tržišnih, odnosno, od 900 eura po metru kvadratnom, saopšteno je iz GP URA.

Inspektoru određeno ZADRŽAVANJE - Osumnjičen za ZLOUPOTREBU službenog položaja

Subota, 01.06.2024 | 15:35

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo odredilo je zadržavanje do 72 sata urbanističko-građevinskom inspektoru V. R. (55) zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Ove države daju državljanstvo svima: Postoji samo jedan uslov

Subota, 01.06.2024 | 21:06

Pet zemalja na Karibima nudi državljanstvo doseljenicima, pod uslovom da: kupe nekretninu ili ulože novac.

Krivokapić savjetuje Upravu policije da “pročisti svoje redove”

Subota, 01.06.2024 | 19:41

Bivši premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Uprava policije može učiniti veliki iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije “ako pročisti svoje redove, ima kvalitetnije resurse, primi nove kompetentne kadrove sa boljim platama”.

DJ Luka: Na koncertu Bobana Rajovića bilo je FENOMENALNO i za PAMĆENJE!

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:08

Jučerasnji koncert na Stadionu malih sportova napunio je svima dobro poznat izvodjač Boban Rajović koji je ispunio očekivanja svojih fanova i oduševio publiku.

Radulović: Gledaćemo na Albaniju kao na Monako, a moglo je biti OBRNUTO

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:59

Povećanje PDV-a na smještaj sa 7 na 21 odsto bilo bi ravno katastrofi za turističku privredu, hotelijeri apsolutno neče imati računicu da rade u zimskom periodu. Naprotiv – gomilaće žestoke gubitke, jer će hoteli raditi samo u špicu sezone. Dodatno, veliki ograničavajući faktor našeg turizma je avio dostupnost, koja je ključ svega, sa naprimjer 142 dnevne rotacije u Albaniji, nasuprot naše situacije, gdje u špicu sezone Tivat i Podgorica nemaju skupa 40 avio rotacija dnevno – kazao je, u intervjuu za Bankar Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro stars hotel group.

NOVA STUDIJA: Popularne slatke i slane grickalice povećavaju RIZIK od ovih BOLESTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:44

Čips i keksi stare vaš mozak i povećavaju rizik od moždanog udara ili demencije, pokazalo je istraživanje.

BK Budva: Uložili smo ŽALBU MOK-u, Bojani uzeta POBJEDA

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:30

Bokeski klub Budva uložio je žalbu Međunarodnom olimpjskom komitetu nakon meča Bojane Gojković i Ven Huang iza Tajpeja, u kojem je dvostruka svjetska šampionka slavila iako je opšti utisak da je naša bokserka bila bolja.

RIJEŠITE se podočnjaka primjenom jednog od četiri najbolja trika

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:20

Podočnjaci su česta pojava na licima mnogih, a pokazuju stanje sna, stresa, godina i situaciju s alergijama.

Snimak na kome Jelena Đoković PROSLAVLJA Novakovu POBJEDU oborio je internet i ODUŠEVIO mnoge: "Svaka čast za ovaj par" (VIDEO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 12:08

Neustrašivi, fantastični Novak  još jednom je pokazao da je istinski šampion i da nije bez razloga postao najbolji teniser svih vremena!

Vasko Raičević gost tribine „Podgoričke priče”

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:58

Gost tribine „Podgoričke priče” u utorak 4. juna u 20 sati u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće dramaturg i književnik Vasko Raičević.

Ove stvari NIKADA ne bi trebalo da otkrivate na društvenim mrežama

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:43

Dok koristite, sada već, uobičajene AI alate i na društvenim mrežama provodite dobar dio vremena, postoji pet stvari koje tamo nikako ne bi trebalo da objavljujete.

Ne odustaje od LJUBAVI: Milijarder se u 93. godini ponovo OŽENIO - "Peti brak može da POČNE":

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:26

Medijski tajkun Rupert Merdok (93) oženio je penzonisanu rusku molekularnu biološkinju Elenu Žukovu (67).

AKCIJE NA SJEVERU - PRONAĐENA droga i oružje, UHAPŠENO više osoba

Nedjelja, 02.06.2024 | 11:11

Policija je u dvije odvojene aktivnosti zaplijenila marihuanu i kokain koji su, kako je saopšteno, bili namijenjeni za uličnu distribuciju na području Žabljaka i Bijelog Polja.