Srijeda, 20.12.2023 | 21:01
IZVOR: n1.info.rs

Ovo su NAJPRODAVANIJE knjiga svih vremena - Da li ste ih čitali?

Koliko su dobra prodaja i kvalitet povezani procijenite sami.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Prilikom pravljenja ove liste IGN je uzeo u obzir samo književnu fantastiku. To znači da su vjerski tekstovi, vodiči za samopomoć, politički alati i drugi referentni tekstovi van ove liste – Biblija i Mala crvena knjiga Mao Ce Tunga bi svakako bile na ovoj listi.

Da li su vaši favoriti dospjeli na listu? 

I ne osta nijedan (Agata Kristi)- Knjiga je izdata 1939. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procijenjena prodaja je 100 miliona primjeraka.

Sama autorka smatra da je jedno od njenih najboljih pisanih djela. A onda ih nije bilo je misterija ubistva koja zarobljava deset ljudi na jednom ostrvu. Jedan od njih je ubica, i dok svaki od njih počinje da umire jedan po jedan u skladu sa dječijom pjesmom, preživjeli pokušavaju da riiješe misteriju da bi se spasli.

Hari Poter i kamen mudrosti (J.K. Rouling) - Knjiga je izdata 1997. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procjenjena prodaja je 120 miliona primjeraka.

Prva knjiga o Dječaku koji je preživeo je najkraća, a možda je i najmagičnija – nijedna druga knjiga u seriji ne prikazuje istu vrstu djetinjastog čuđenja koje Hari doživljava kada prvi put ulazi u svet čarobnjaka. Bilo je internatskih romana prije ovog, kao i što je bilo dječaka čarobnjaka. Ali ništa nije zaokupilo popularnu maštu kao Hari Poter, prije ili posle. Imajući to u vidu, još uvijek postoji dosta knjiga poput Hari Potera koje vrijedi pročitati.

Mali princ  (Antoine de Sent Egziperi) - Knjiga je izdata 1943. godine (Francuska), a procijenjena prodaja je 140 miliona primjeraka.

Mali princ je najuspješnije Egziperijevo djelo. Knjiga je prevedena na preko 505 različitih jezika i dijalekata širom svijeta, što je drugo najprevođenije djelo ikada objavljeno, poslije Biblije. Vole je podjednako i djeca i odrasli.

Priča o dva grada (Čarls Dikens) - Knjiga je izdata 1859. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procijenjena prodaja je 200 miliona primjeraka.

„Bilo je to najbolje vrijeme, bilo je to najgore vrijeme, bilo je doba mudrosti, bilo je doba ludosti, bilo je to doba vjerovanja, bilo je to epoha nevjerice, bilo je doba svjetlosti, bilo je to doba tame, to je bilo proljeće nade, bila je to zima očaja…“ Tako počinje Dikensov najpoznatiji roman, istorijska fikcija smještena u vrijeme Francuske revolucije. Kao i većina Dikensovih djela, bavi se klasnim pitanjima, očajem siromašnih i dekadencijom bogatih.

Don Kihot (Migel de Servantes) - Knjiga je izdata 1605 godine – prvi dio,  6015 – drugi dio, (Španija), a procijenjena prodaja je 500 miliona primjeraka.

Prvobitno objavljen u dva toma, Don Kihot je epska tragikomedija o čovjeku koji je toliko podveden u priče o viteštvu i galantnosti da zamišlja da je vitez. Više scena u knjizi postalo je kultno, posebno Don Kihotova bitka sa vjetrenjačama, za koje zamišlja da su strašni divovi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Finansijski horoskop za JUN 2024: Evo šta očekuje vaš HOROSKOPSKI ZNAK

Subota, 18.05.2024 | 11:06

Saznajte šta otkriva novčani horoskop za jun 2024. godine.

Milović sa porodicom žrtve silovanja: Založiću se da slučaj bude ispitan do kraja

Subota, 18.05.2024 | 10:09

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i državni sekretar u Ministarstvu pravde, Aleksandar Bakrač, održali su sastanak sa advokatom i članovima porodice žrtve silovanja koja je u trenutku izvršenja djela bila maloljetna, a u vezi slučaja koji ovih dana izaziva veliko interesovanje crnogorske javnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Dejan Savićević - Bio sam siguran da nas Barselona ne može stići, ostaje žal zbog Zlatne lopte 1991. godine

Subota, 18.05.2024 | 11:42

Na današnji dan, prije 30 godina Dejan Savićević je postigao jedan od najspektakularnijih golova u finalima Lige šampiona.

Knežević: Nakon prijateljskog ubjeđivanja sa Spajićem, poslanici PES-a potpisali rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Subota, 18.05.2024 | 15:20

Parlamentarna većina, bez poslanika albanskih stranaka, sinoć je uputila skupštini predlog rezolucije o osudi genocida u Jasenovcu. Kako je došlo do podrške poslanika PES-a tom dokumentu koji prijeti da izazove tenzije u odnosima sa Hrvatskom, za TV Prva govorio je jutros lider DNP-a Milan Knežević 

Podgoričanin FINALISTA festivala „Biser Jadrana“: Pjesmom u mediteranskom duhu spreman da OSVOJI PUBLIKU

Subota, 18.05.2024 | 14:55

Tivat će ovog ljeta biti centar muzičkog dešavanja!

Sredstva za čišćenje koja NE SMIJU da se KORISTE ZAJEDNO

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:58

Upotreba različitih sredstava za čišćenje je ponekad efikasna, ali kombinovanje određenih hemikalija može dovesti do opasnih hemijskih reakcija.

Usik SLAVIO u borbi vijeka i postao apsolutni ŠAMPION u boksu

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:45

Bokser Oleksandr Usik iz Ukrajine je apsolutni svjetski šampion u teškoj kategoriji.

SPREMITE za LJETO - Ovaj NAPITAK idealan je za MRŠAVLJENJE

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:38

Bliži se ljeto te se mnogi već uveliko pripremaju za more.

Podaci EUROSTATA: U Crnoj Gori PORASTAO broj ZAPOSLENIH koji rade PREKOVREMENO

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:23

U Crnoj Gori proteklih godina j porrastao broj zaposlenih koji radi prekovremeno. Tako je, prema podacima Eurostata, 2011. prekovremeno radilo 9,7 odsto uposlenih, a 2019. – 13,2 odsto.

Vladimir kao vladar

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:18

P

Otvaranjem IZLOŽBE “Igra staklenih perli” Prirodnjački muzej Crne Gore OBILJEŽIO Evropsku noć muzeja

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:10

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava svakog 18. maja od 1977. godine i Evropska noć muzeja obilježeni su sinoć i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. Tim povodom u galeriji Prirodnjačkog muzeja svečano je otvorena izložba „Igra staklenih perli“, autorki Vere Biberdžić i dr Ekatarine Romanove.

PREKOMJERNA konzumacija vode može biti ŠTETNA za organizam, prepoznajte ove SIMPTOME

Nedjelja, 19.05.2024 | 08:53

Često ćete čuti kako je potrebno svakodnevno konzumirati veće količine vode, ali zapravo prekomjerna hidratacija može uzrokovati simptome koji mogu biti poprilično štetni za organizam.

Kako se PRAVILNO plaća KARTICOM - Trgovac UPOZORIO na GREŠKU koju mnogi prave (VIDEO)

Nedjelja, 19.05.2024 | 08:36

Beskontaktno plaćanje je jedan od najčešćih načina plaćanja u 21. vijeku. 

MPNI: POČELI radovi na rekontrukciji OŠ "Oktoih"

Nedjelja, 19.05.2024 | 08:13

Vrijednost radova je 106.000 eura, kazali su iz MPNI

U koje doba dana je NAJBOLJE uzimati VITAMINE

Nedjelja, 19.05.2024 | 08:05

Za svaki vitamin postoji najbolji dio kada se preporučuje da se uzme.