Nedjelja, 16.08.2020 | 18:41
IZVOR: nova.rs

“Nađi ono što voliš i pusti da te to ubije” - Na današnji dan prije 100 godina rođen Bukovski

"Neki ljudi nikad ne polude. Kakve istinski užasne živote oni mora da vode", vjerovatno je najcitiranija rečenica Čarlsa Bukovskog, američkog pjesnika i prozaiste rođenog na današnji dan prije tačno 100 godina.




Foto: Screenshot, youtube/ SpokenVerse

Čarls Bukovski je pjesnik kog čitaju i oni koji nisu skloni knjigama, a kamoli poeziji. Možda upravo zato što govori svima razumljivim jezikom, bez pretenzija i namjere da zvuči pametno, bez tako česte potrebe modernih pjesnika da referiraju na druge i time se potvrdili. Pisao je, ističu njegovi ljubitelji, onako kako je živio. Ponešto bi, istina, na svu tu burnu biografiju i dodao, tek da se književnost razlikuje od života.

Ovog američkog pjesnika su, nakon što se za njega pročulo u Evropi, počeli da svojataju i Nemci. Pravo na to pronalazili su u činjenici da je rođen kao Hajrih Karl Bukovski u Andernahu 1920. godine. Već dvije godine kasnije, Henri Čarls postao je naturalizovani Amerikanac.

Nasuprot uvreženom mišljenju da je počeo da piše dosta kasno, mladi Henk znao je već kao mladić da želi da bude pisac. Prva njegova kratka priča objavljena je kada je imao 24, a dvije godine kasnije i druga. Međutim, razočaran, nije se poslije toga oglašavao cijelu deceniju. U međuvremenu je lutao Amerikom, radio poslove koje niko neće, upustio se u vezu sa 12 godina starijom ženom sa kojom je dijelio sklonosti ka flašama (više puta za nju je rekao i da mu je ona bila najveća ljubav), i živio od danas do sjutra. Sve to poslužilo mu je, kasnije, kao materijal za knjige. Kada ga je način života otjerao u bolnicu i tamo se suočio izbliza sa smrću (“na guski”), okrenuo se ponovo poeziji. Prvu knjigu pjesama, “Cvijet, pesnica i zverski jauk”, objavio je 1961. godine. Kada se vratio objavljivanju, neumorno je pisao sve dok ga leukemija nije potpuno savladala u martu 1994. godine.

“Nađi ono što voliš i pusti da te to ubije”

Iskustva odrastanja pod pesnicom strogog i često nasilnog oca opisao je u “Bludnom sinu” (Ham on Rye, 1982), na iskustvima rada u pošti skrojio je svoj prvi roman “Pošta” (1971). Odbijanje regrutacije (zbog čega ga je hapsio i FBI), potrage za poslovima i opijanje sa ženom koju voli opisao je u “Faktotumu” (1975), odnos sa različitim ženama satirično je tretirao u romanu “Žene” (1978), a odnos prema slavi u “Holivudu” (1989), gdje je od pokušaja da se o njegovom životu snimi film (snimljen je 1987. pod nazivom “Barska mušica”, sa Mikijem Rurkom i Fej Danavej kao Vandom u glavnim ulogama). Sam sebi se podsmjehivao u romanu “Palp” (1994). Svi njegovi romani pretočeni su i u scenarija, izuzev, razumije se, “Holivuda”.

“Matori pokvarenjak” i cinik pisao je, zli jezici bi rekli, onda kada nije bio u krevetu sa ženama, kada nije bio na hipodromu ili nije bio previše pijan da bi ubadao slova na pisaćoj mašini. Na mnogim fotografijama nezaobilazna je i cigareta u njegovim rukama. Takvu sliku i on sam o sebi gradio je, govoreći najčešće kroz alter ego nazvan Henk Kinaski. No, to je sve dobrim dijelom, navode oni upućeniji, više imidž nego istina. I dodaju tu slike pisca u biblioteci.

Prelomni trenutak

Prelomni trenutak za Bukovskog dogodio se kada mu je mali, nezavisni izdavač Dordž Martin, privučen vrijednošću njegovih pjesama, ponudio da mu daje 100 dolara mjesečno (koliko mu je bilo dovoljno za osnovne potrebe, pa malo preko) ali da se okane drugih poslova i samo piše. Martin je sa tim ciljem i pokrenuo izdavačku kuću “Blek sperou pres”, a dvije godine kasnije Bukovski je definitvno ostavio posao u pošti i tri nedjelje kasnije pojavila se “Pošta”.

Saradnju su nastavili narednih skoro 30 godina. Bukovski, razumije se, nije ostao na 100 dolara, nego mu je vremenom izdavač isplaćivao 10.000 dolara svake dvije nedjelje. Martin je, inače, u jednom intervjuu, izjavio da Bukovskog nikada nije video pijanog.

Kako je ispričao, na ponudu Bukovskom, koja im je bez sumnje obojici promijenila živote, Martina je navelo to što je video njegove kolumne pisane u andergraund magazinima. (Te kolumne će se, inače, pojaviti u knjizi “Beleške matorog perveznjaka” 1969. godine). Martin je mislio drugačije.

“Bio sam ubijeđen da je on novi Volt Vitman”, naveo je izdavač.

Iako se Bukovskom popularnost povećavala u Americi, posebno u kontrakulturnim krugovima, (magazin “Tajm” nazvao ga je “laureatom američkog polusvijeta”), prava književna zvijezda postao je u Evropi. Dok je po Los Anđelesu cunjao često neprimijećen, svaki njegov dolazak u Evropu bio je literarna senzacija: dugi televizijski intervjui, krcata javna čitanja i autogrami, naslovne strane. Iako je govorio da “ne mrzi ljude, ali se jednostavno osjeća bolje kada oni nisu u blizini”, uživao je, na svoj način, u slavi. I opisivao je i svoje turneje (“Šekspir ovo nikada nije radio”).

Čitaoci na području bivše Jugoslavije sa Bukovskim će se upoznati u velikoj mjeri sredinom osamdesetih. I tu je odmah stekao kultni status. Donosio je dah nekonformizma, pa i pobune, koji je iaš ruku pod ruku sa novim talasom. Mnogima je postao i literarni uzor.

I Bukovski bi ponekad otkrivao to ko je uticao na njega. Navodio je Turgenjeva i Selina, a posebno Džona Fantea. “On se ne boji emocija”, pisao je o njemu Bukovski.

A emocije kod Bukovskog, ma kako maskirane u njegovoj prozi (pored šest romana, autor je i 15 zbirki priča, objavljeni su mu i dnevnici u više tomova, pisma, kolumne, čak i poneka književna kritika), prije svega su se mogle osjetiti u poeziji. I za mnoge poštovaoce i ljubitelje njegove književnosti to će i ostati: prije svega pijesnik.

“Ono što se najviše računa je koliko dobro hodaš kroz vatru”, napisao je negdje. A na njegovom nadgrobnom spomeniku, uz ime i siluetu muškarca sa bokserskim rukavicama, uklesano je kao epitaf samo: “Ne pokušavaj”.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Davorin
16.08.2020 20:27

Bukovski , LEGENDA .

3 0

OSTALE VIJESTI

Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

Duh Tome Zdravkovića živi: Na Sajmu knjiga u Podgorici promovisana “Knjiga o Tomi”

Utorak, 14.05.2024 | 08:39

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u okviru programa četvrtog sajamskog dana je upriličena promocija “Knjiga  o Tomi”, Nikšićanina Nikole Kankaraša koji je nakon decenije istraživanja, sakupljanja ploča, kaseta, knjiga, novinskih članaka, fotografija, odlučio da se okuša i kao autor publikacije o životu i stvaralaštvu čovjeka čije su pjesme evergrin.

Na Sajmu knjiga prezentovano obogaćeno izdanje Bazduljevog PRVOG ROMANA - Koncert grupe U2 kao književna inspiracija

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:15

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine okuplja veliki broj istaknutih domaćih, ali i inostranih pisaca, od kojih neki razviju posebnu vezu sa Sajmom knjiga, te mu se iznova vraćaju. 

Promocija Njegoševih djela u okviru 18. Međunarodnog podgoričkog Sajma knjiga

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:08

Promocija.

Bruno Šimleša po prvi put na Sajmu knjiga: Kako do zdravog odnosa prema sebi i drugima?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:52

Zvijezda večeri trećeg dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bio je hrvatski sociolog i autor knjiga pozitivne psihologije, Bruno Šimleša. Šimleša je autor 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, a povod njegovog dolaska u Podgoricu je što su, zahvaljujući izdavačkoj kući “Nova knjiga” njegove dvije knjige “Ljubavologija” i Škola života” sada dostupne i na crnogorskom tržištu.

Mašković: Zečević demantovao sam sebe

Utorak, 14.05.2024 | 17:02

Direktor Puteva Radoš Zečević demantovao je moje navode da je u tom preduzeću za prvih godinu dana rada nove gradske uprave zaposleno 190 ljudi, uprkos činjenici da mi je on dostavio taj podatak koji sam iznio. Dakle, demantovao je sam sebe, kazao je odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada, Miloš Mašković.

FSCG pokrenuo disciplinski postupak protiv tri prvoligaša

Utorak, 14.05.2024 | 16:54

Nakon uvida u prijave Komisije za takmičenje FSCG i zvanične izvještaje zvančnika utakmice, Disciplinska komisija je na današnjoj sjednici donijela sljedeće odluke:

Apelacioni sud: Optuženom za silovanje maloljetnice izrečena kazna u granicama zakonom propisane

Utorak, 14.05.2024 | 16:30

Saopštili su iz Apelacionog suda!

Borovinić Bojović: Svi zajedno da doprinesemo osnaživanju osoba sa invaliditetom

Utorak, 14.05.2024 | 16:04

Porodice osoba sa invaliditetom suočavaju se sa specifičnim izazovima u jednom širokom spektru od zdravstvenih i socijalnih, preko finansijskih i pravnih, pa sve do onih ličnih emocionalnih, a pritom još uvijek nemaju ni približno adekvatnu institucionalnu i društvenu podršku, ocijenila je predsjednica Gradskog parlamenta dr Jelena Borovinić Bojović na panel diskusiji na temu „Porodični život osoba s invaliditetom”, koju je Sekretarijat za socijalno staranje organizovao povodom Svjetskog dana porodice.    

OVA TRI HOROSKOPSKA ZNAKA SU NAJLOŠIJI MUŽEVI: Ako se udate za jednog od njih bićete sami u braku

Utorak, 14.05.2024 | 15:50

Žene, posebno obratite pažnju na ova tri znaka prije nego što se udate

Još jedna prijava zbog sumnje o lažnoj diplomi o srednjem obrazovanju

Utorak, 14.05.2024 | 15:16

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je danas Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv lica N. J. zbog osnovane sumnje da je dostavilo lažnu i neistinitu obrazovnu ispravu, za koju su u postupku priznavanja inostrane obrazovne isprave o stečenom srednjem obrazovanju, te nadležnosti srednje škole, utvrdili da nije vjerodostojna javna isprava.

Crna so je nevjerovatno popularna u svijetu, a efikasna kod čak sedam tegoba

Utorak, 14.05.2024 | 15:09

Bogata je mineralima i donosi brojne benefite za tijelo.

Ljekar analizirao posljedice Đokovićevog udarca: "Vrlo je zabrinjavajuće"

Utorak, 14.05.2024 | 14:51

Novak Đoković je na Mastersu u Rimu doživio neprijatnost kada ga je prilikom potpisivanja autogarama pogodila flašica vode u glavu.

Za godinu u Crnoj Gori 192 MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE, najmlađa koja je abortirala imala 15 godina

Utorak, 14.05.2024 | 14:43

Mladi u Crnoj Gori, ali i svijetu, sve ranije stupaju u seksualne odnose, često nezaštićene. Stoga, povećan je i broj maloljetničkih trudnoća ali i djevojčica koje se često odluče za namjerni prekid trudnoće tj abortus. 

Ova ČETIRI znaka uvijek se ZALJUBLJUJU u sekundi

Utorak, 14.05.2024 | 14:39

Astrolozi su izdvojili četiri znaka Zodijaka koji imaju sklonost da se zaljube brže od drugih.