Ponedjeljak, 31.08.2020 | 12:02
IZVOR: stil.kurir.rs/secanja.com

"Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati" - NALJEPŠE PORUKE Malog princa

Jedan od najpopularnijih i najčitanijih romana svih vremena je svakako Mali princ. Autor Antoan de Sent Egziperi je bio po zanimanju pilot koji nam je ostavio jasnu poruku – da se samo srcem jasno vidi.




Foto: Pixabay

Knjiga je prevedena na mnoge jezike sveta jer je poruka koju nosi razumljiva svima, ma gdje živjeli, kao i svim uzrastima, jednako djeci i odraslima.

Najljepši citati iz Malog princa:

- Tajanstvena je zemlja suza.
- Djeca moraju mnogo toga da praštaju odraslima.
- Uobraženi ljudi uvijek čuju samo pohvale.
- Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.
- Samo djeca znaju šta traže.
- Ono što krasi pustinju, to je što se u njoj negdje skriva bunar...
- Čovjeku nikad nije po volji, ma gdje bio.
- Govor je izvor svih nesporazuma.
- Čovjek je usamljen i među ljudima.

- Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati.
- Moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim da upoznam leptira.
- Ako dozvoliš da te pripitome, može se dogoditi i da zaplačeš.
- Bilo da je u pitanju kuća, zvijezde ili pustinja, ono što čini njihovu ljepotu nevidljivo je.
- To je kao sa cvijetom. Ako voliš jedan cvijet koji se nalazi na nekoj planeti, prijatno je noću gledati u nebo. Na svim zvijezdama cvjeta cvijeće.
- Kad budeš gledao nebo, noću, pošto ću stanovati na jednoj od njih, to će za tebe biti kao da se sve zvijezde smiju. Ti ćeš imati zvijezde koje znaju da se smiju...
- Oči su slijepe. Treba tražiti srcem.
- Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

Duh Tome Zdravkovića živi: Na Sajmu knjiga u Podgorici promovisana “Knjiga o Tomi”

Utorak, 14.05.2024 | 08:39

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u okviru programa četvrtog sajamskog dana je upriličena promocija “Knjiga  o Tomi”, Nikšićanina Nikole Kankaraša koji je nakon decenije istraživanja, sakupljanja ploča, kaseta, knjiga, novinskih članaka, fotografija, odlučio da se okuša i kao autor publikacije o životu i stvaralaštvu čovjeka čije su pjesme evergrin.

Na Sajmu knjiga prezentovano obogaćeno izdanje Bazduljevog PRVOG ROMANA - Koncert grupe U2 kao književna inspiracija

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:15

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine okuplja veliki broj istaknutih domaćih, ali i inostranih pisaca, od kojih neki razviju posebnu vezu sa Sajmom knjiga, te mu se iznova vraćaju. 

Promocija Njegoševih djela u okviru 18. Međunarodnog podgoričkog Sajma knjiga

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:08

Promocija.

Bruno Šimleša po prvi put na Sajmu knjiga: Kako do zdravog odnosa prema sebi i drugima?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:52

Zvijezda večeri trećeg dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bio je hrvatski sociolog i autor knjiga pozitivne psihologije, Bruno Šimleša. Šimleša je autor 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, a povod njegovog dolaska u Podgoricu je što su, zahvaljujući izdavačkoj kući “Nova knjiga” njegove dvije knjige “Ljubavologija” i Škola života” sada dostupne i na crnogorskom tržištu.

Vešović i Klikovac saglasni: “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” u ozbiljnoj finansijskoj krizi

Utorak, 14.05.2024 | 20:01

Gradska preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” nalaze se u ozbiljnoj finansijskoj krizi, saglasni su odbornici opozicije i vlasti Skupštine Glavnog grada. Dok iz opozicije tvrde da je riječ o maćehinskom odnosu gradske uprave prema lokalnim preduzećima, iz redova vlasti ukazuju na naslijeđene probleme koje je stvorila prethodna gradska uprava.

Žena pokazala genijalan trik kako da otkrijete vara li vas partner, pokazuje nepobitan fizički dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:30

Korisnica TikToka Andrea Lopez podijelila je svoj genijalan trik kako da otkrijete vara li vas vaš muškarac ili ne – a sve što vam je potrebno je ljepljivi valjak za skupljanje mrvica i dlaka s odjeće. Njegova cijena je oko 100 dinara, a osiguraće fizičke dokaze prevare, naravno ukoliko ona postoji, tvrdi Andrea.

PES: Zbog prošlosti za koju nismo odgovorni, nećemo dovoditi u pitanje našu evropsku budućnost

Utorak, 14.05.2024 | 18:28

Pokret Evropa sad (PES) kao građanska partija koju sačinjavaju sve etničke i vjerske zajednice iz Crne Gore se veoma principijelno i sa pijetetom odnosi prema svim žrtvama vođenih ratova, poručuju iz PES-a.

Pao dogovor - Luka Modrić napušta Real

Utorak, 14.05.2024 | 18:12

Luka Modrić će napustiti Real Madrid na kraju ove sezone, javilo je više izvora iz Španije. U Realu vjeruju da je sada pravi trenutak za rastanak sa najtrofejnijim igračem u istoriji kluba.

NAČINI DA OSTAVITE DOBAR PRVI UTISAK: Govor tijela je snažniji od riječi, obratite najviše pažnju na gestikulaciju

Utorak, 14.05.2024 | 17:53

Prema stručnjacima ovo su načini da se dopadnete drugima i da zračite samopouzdanjem.

Ljiljanić: PES otkazao, bez objašnjenja, pregovore sa Pokretom za Podgoricu

Utorak, 14.05.2024 | 17:44

Odbornica u parlamentu Glavnog grada Nađa Ljiljanić, kazala je da danas je bio planiran nastavak pregovora predstavnika Pokreta za Podgoricu i Pokreta Evropa sad (PES) te da su sastanak predstavnici PES-a otkazali “bez objašnjenja”.

Obezbijeđena novčana sredstva za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju

Utorak, 14.05.2024 | 17:34

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je obezbijedilo sredstva za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju, za mart i april školske 2023/2024. godine u iznosu 74.920 eura.

Knežević: Upitna podrška Vladi ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici

Utorak, 14.05.2024 | 17:27

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je za “Kurir” da sa liderom NSD-a Andrijom Mandićem i ostalim liderima srpskih partija intenzivno rade na tome da razgovaraju sa premijerom Milojkom Spajićem i da mu dodatno objašnjavaju kakve su konsekvence glasanja Crne Gore za eventualnu podršku Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.  

Mašković: Zečević demantovao sam sebe

Utorak, 14.05.2024 | 17:02

Direktor Puteva Radoš Zečević demantovao je moje navode da je u tom preduzeću za prvih godinu dana rada nove gradske uprave zaposleno 190 ljudi, uprkos činjenici da mi je on dostavio taj podatak koji sam iznio. Dakle, demantovao je sam sebe, kazao je odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada, Miloš Mašković.

FSCG pokrenuo disciplinski postupak protiv tri prvoligaša

Utorak, 14.05.2024 | 16:54

Nakon uvida u prijave Komisije za takmičenje FSCG i zvanične izvještaje zvančnika utakmice, Disciplinska komisija je na današnjoj sjednici donijela sljedeće odluke: