Subota, 17.10.2020 | 15:41
IZVOR: Telegraf.rs

"Voljeti nekog znаči pristаti dа ostаriš sа njim": NAJLJEPŠI CITATI Albera Kamija

"Poznajem samo jednu dužnost, a to je da volim..."




Foto: Ilustracija, unsplash.com

Kako svijesti misli čovjeka sa tolikim životnim iskustvom, autora Stranca, Kuge, Mita o Sizifu u 10 ili 15 ključnih rečenica?

To nije moguće, ali i iz tih nekoliko rečenica može se steći utisak o tome kako je Alber Kami opisao današnjeg čovjeka, njegovu otuđenost, njegovo stranstvovanje, ali i njegovu potrebu za slobodom i ljubavlju, piše Kultiviši se.

Pored književnosti, bio je izrazito zainteresovan i za politiku. U toku studija se priključio Komunističkoj partiji, a onda i Alžirskoj narodnoj partiji. Zalagao se za individualna prava, pa se žestoko bunio protiv francuske kolonizacije, boreći se za osnaživanje Alžiraca u politici i na radnom mjestu. Kasnije su ga povezivali i sa Francuskim anarhističkim pokretom. 

Alber Kami je bio nagrađen i Nobelovom nagradom za književnost 1957. godine, a ovom prilikom prenosimo i nekoliko njegovih mudrosti... 

- Nesrećа je ne biti voljen, аli je još većа nesrećа – ne voljeti.

- Čovjek je uvijek slobodаn nа nečiji tuđi rаčun.

- Voljeti nekog znаči pristаti dа ostаriš sа njim!

- Jedini način da se suočite sa neslobodnim svijetom je da budete tako nepojmljivo slobodni, da sam vaš život postane čin pobune.

- Kuga je svima otela mogućnost ljubavi, pa i moć prijateljstva. Jer ljubav zahtjeva nešto i od budućnosti, a nama su ostali samo trenuci.

- U svijetu bez iluzija čovjek je stranac.

- Izvlаčim iz аpsurdа tri zаključkа: svoj revolt, svoju slobodu i svoju strаst. Sаmom igrom svijesti pretvаrаm u životno prаvilo ono što je poziv nа smrt, tаko odbаcujem sаmoubistvo.

- A zаšto bi čovjek morаo voljeti rijetko dа bi mnogo volio?

- Poznajem samo jednu dužnost, a to je da volim.

- Potrebno je zaljubiti se, zbog svih očajanja koja ćeš osjetiti svakako.

- Pobunа nije nikаkаv zаhtjev zа svemoćnom slobodom. Nаprotiv, onа vodi proces protiv svemoćne slobode. Pobunjenik hoće dа se priznа činjenicа kаko slobodа imа grаnice gde se nаlаzi neko ljudsko biće, jer je grаnicа uprаvo moć pobune tog bićа.

- Čin ljubavi je u neku ruku priznanje. U njemu se, bez skrivanja, oglašava sebičnost, iskazuje se taština ili se pak otkriva istinska plemenitost.

- Apsurdno se može voljeti i apsurdno se može raditi. Nisu samo potezi koje povlačimo apsurdni, nekada su to i osjećanja, možda baš ona najuzvišenija.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

Duh Tome Zdravkovića živi: Na Sajmu knjiga u Podgorici promovisana “Knjiga o Tomi”

Utorak, 14.05.2024 | 08:39

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u okviru programa četvrtog sajamskog dana je upriličena promocija “Knjiga  o Tomi”, Nikšićanina Nikole Kankaraša koji je nakon decenije istraživanja, sakupljanja ploča, kaseta, knjiga, novinskih članaka, fotografija, odlučio da se okuša i kao autor publikacije o životu i stvaralaštvu čovjeka čije su pjesme evergrin.

Na Sajmu knjiga prezentovano obogaćeno izdanje Bazduljevog PRVOG ROMANA - Koncert grupe U2 kao književna inspiracija

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:15

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine okuplja veliki broj istaknutih domaćih, ali i inostranih pisaca, od kojih neki razviju posebnu vezu sa Sajmom knjiga, te mu se iznova vraćaju. 

Promocija Njegoševih djela u okviru 18. Međunarodnog podgoričkog Sajma knjiga

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:08

Promocija.

Bruno Šimleša po prvi put na Sajmu knjiga: Kako do zdravog odnosa prema sebi i drugima?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:52

Zvijezda večeri trećeg dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bio je hrvatski sociolog i autor knjiga pozitivne psihologije, Bruno Šimleša. Šimleša je autor 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, a povod njegovog dolaska u Podgoricu je što su, zahvaljujući izdavačkoj kući “Nova knjiga” njegove dvije knjige “Ljubavologija” i Škola života” sada dostupne i na crnogorskom tržištu.

Preminula Sju Kej Braun nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Utorak, 14.05.2024 | 22:04

Preminula je nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun (76).

VELIKI USPJEH - Baby Lasagna ulazi na britansku top listu

Utorak, 14.05.2024 | 21:51

Marko Purišić, poznatiji pod pseudonimom Baby Lasagna, koji je nastupao kao hrvatski predstavnik na Evroviziji sa pjesmom ''Rim Tim Tagi Dim'' doživio je još jedan veliki uspjeh - ulazi na britansku listu top singlova.

Nije svejedno kupujete li avionske karte srijedom, nedjeljom ili ponedjeljkom, evo kada su najjeftinije

Utorak, 14.05.2024 | 21:34

Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od stvari koja nas najviše brine je avionska karta ili njena cijena. Naravno, želimo da pronađemo najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvek variraju u zavisnosti od brojnih faktora. Neki od ovih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, da li su kupljeni nekoliko nedelja unaprijed ili su u poslednjem trenutku itd. Ipak, čini se da i dan u nedelji kada ih kupujemo igra veliku ulogu u cijeni avionskih karata, piše Miss7.24sata.hr.  

Stalno sanjate istu osobu? Evo šta bi to moglo da znači

Utorak, 14.05.2024 | 20:50

Da li vam se deševa da istu osobu sanjate iznova i iznova?

Najbolja dijeta za lijene: Ispoštujte jedno pravilo i vidjećete kako salo samo nestaje

Utorak, 14.05.2024 | 20:20

Keto dijeta je definitivno najpopularniji način ishrane za brz i efikasan gubitak kilograma. Dijeta ima više verzija, a mi vam predstavljamo keto za lijenštine.

Vešović i Klikovac saglasni: “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” u ozbiljnoj finansijskoj krizi

Utorak, 14.05.2024 | 20:01

Gradska preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” nalaze se u ozbiljnoj finansijskoj krizi, saglasni su odbornici opozicije i vlasti Skupštine Glavnog grada. Dok iz opozicije tvrde da je riječ o maćehinskom odnosu gradske uprave prema lokalnim preduzećima, iz redova vlasti ukazuju na naslijeđene probleme koje je stvorila prethodna gradska uprava.

Žena pokazala genijalan trik kako da otkrijete vara li vas partner, pokazuje nepobitan fizički dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:30

Korisnica TikToka Andrea Lopez podijelila je svoj genijalan trik kako da otkrijete vara li vas vaš muškarac ili ne – a sve što vam je potrebno je ljepljivi valjak za skupljanje mrvica i dlaka s odjeće. Njegova cijena je oko 100 dinara, a osiguraće fizičke dokaze prevare, naravno ukoliko ona postoji, tvrdi Andrea.

Opet Dugme okupio Brega: Alen Islamović otkrio da grupa snima novi album

Utorak, 14.05.2024 | 18:56

Nakon sarajevskog koncerta Bijelog dugmeta kojim su započeli turneju “Doživjeti stotu”, Alen Islamović je najavio da grupa sprema i novi album.

Milatović: Presuda kojom se višestrukom silovatelju smanjuje zatvorska kazna alarm za cijelu Crnu Goru

Utorak, 14.05.2024 | 18:46

Vijest o tome da su osuđenom za višestruko silovanje djevojčice smanjili kaznu sa 15 na osam godina zatvora predstavlja crveni alarm za cijelu Crnu Goru, jer je ovo još jedna sramna presuda crnogorskih sudova, poručila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

PES: Zbog prošlosti za koju nismo odgovorni, nećemo dovoditi u pitanje našu evropsku budućnost

Utorak, 14.05.2024 | 18:28

Pokret Evropa sad (PES) kao građanska partija koju sačinjavaju sve etničke i vjerske zajednice iz Crne Gore se veoma principijelno i sa pijetetom odnosi prema svim žrtvama vođenih ratova, poručuju iz PES-a.