Nedjelja, 18.10.2020 | 10:18
IZVOR: Telegraf.rs

Da li volite da ČITATE? - Zanimljive činjenice o KNJIGAMA koje vjerovatno nijeste znali

Neka vam ove informacije budu pri ruci, sigurno je da ćete nekoga impresionirati svojim znanjem...




Foto: Ilustracija, unsplash.com

Koliko vremena provedete razgovarajući o knjigama, čitanju i piscima? Uvijek postoje brojne teme za razgovor, od posljednje pročitane knjige do rasprave da li treba čitati u kadi. Ali, ako zaista želite da ostavite utisak na nekoga, zašto ne biste iznijeli neku zanimljivost o knjigama?

Zadivite prijatelje i porodicu i obezbijedite pobjedu vaše ekipe na kvizu uz ove knjiške zanimljivosti koje bi svaki čitalac obavezno trebalo da zna, piše Penguin.

Kratko i slatko

Prosječni naslov iz žanra beletristike sadrži između 80.000 i 100.000 riječi – što je vjerovatno mnogo poglavlja. Ali ona ne moraju uvijek da budu obimna da bi uticala na knjigu, što dokazuju neka od najkraćih poglavlja u knjigama. Sviđa nam se 19. poglavlje romana „Dok ležah na samrti“ Vilijama Foknera, koje ima samo četiri riječi: Moja majka je riba. A roman „Mizeri“ Stivena Kinga sadrži poglavlje od samo jedne riječi: „Isprati“.

Međutim, nagradu za najkraće poglavlje odnosi roman „Tristram Šendi“ Lorensa Sterna, pošto sadrži poglavlje bez ijedne riječi, prenosi Laguna.

Da budemo rječiti

Da li volite miris nove knjige? Da li se bojite da ćete ostati bez štiva za čitanje? Da li gomilate nepročitane knjige kod kuće? Pa, knjigoljupče, postoje riječi koje opisuju sve ovo.

Prema onlajn rečniku Urban Dictionary, ljubav prema mirisu knjiga se zove bibliosmija, dok je prema Mekmilanovom rječniku strah da ćete ostati bez štiva za čitanje abiblifobija.

Ako spadate među potonje, onda ste vi abibliofob i vjerovatno svuda imate gomile nepročitanih knjiga. U tom slučaju, trebalo bi da u vokabular uvrstite riječ tsundoku: to je japanski izraz za kućno gomilanje štiva koje nećete pročitati.

Zovem se Gardner, a ne Fleming

Možda mislite da tvorac Džejmsa Bonda, Ijan Fleming, sa 14 romana o britanskom špijunu drži rekord za najviše napisanih priča o sopstvenom junaku. Ali zapravo je najplodniji autor djela o Bondu britanski pisac Džon Gardner, koji je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, napisao 14 romana i dva filmska scenarija između 1981. i 1996. godine.

Knjiga na dan

Posljednjih godina, spiskovi naslova Baraka Obame koje planira da pročita izazvali su mnogo uzbuđenja. Bivši predsjednik je poznat kao neko ko nezajažljivo čita, ali nije najstrastveniji čitalac među američkim predsjednicima. Tu titulu drži Teodor Ruzvelt, koji je služio kao američki predsjednik od 1901. do 1909, i u prosjeku je čitao jednu knjigu dnevno, čak i za vrijeme mandata. Centar Teodora Ruzvelta navodi da je „obično čitao nekoliko knjiga istovremeno, birajući ih na osnovu svojih aktivnosti i/ili raspoloženja“.

Knjige koje vas (bukvalno) transportuju

Svi znamo da knjige mogu da nas odvedu do bliskih i udaljenih predjela, ali ako vozite američkim autoputem M6, bukvalno stižete negdje zahvaljujući knjigama. Razlog za to jeste 2.5 miliona starih izdanja izdavačke kuće Mills & Boon koji su usitnjeni i iskorišćeni za pripremu gornjeg sloja puta, što su dobavljači iz firme Tarmak otkrili nedugo poslije otvaranja 2003. godine.

Cijena knjiga

Šta biste očekivali od najskuplje knjige svih vremena? Možda da ima zlatom uvezanu naslovnicu i da je odštampana na najređem papiru na svijetu? Možda biste očekivali da je obimna i vrlo, vrlo stara. U neku ruku biste bili u pravu, ali će vas možda iznenaditi podatak da najskuplja knjiga ikada prodata ima svega 36 listova papira i, između ostalog, sadrži objašnjenje zašto se fosili morskih bića mogu pronaći na planinama. The Codex of Leicester Leonarda da Vinčija je prodata Bilu Gejtsu na aukciji u novembru 1994. za 30.802.500 dolara. Danas je ta suma jednaka cifri od 53.222.898,79 dolara. Na ovoj knjizi nećete praviti magareće uši.

Nova tehnologija

Ima romantike u pisanju: možda zamišljate pisca u predivno ukrašenom potkrovlju, kako piše perom po pergamentu. Ali taj prizor nije vjerodostojan barem od kasnog XIX vijeka, kada je, prema Njujorkeru, Mark Tven postao prvi „važan pisac“ koji je dostavio izdavaču rukopis otkucan na kucaćoj mašini. Rukopis je bio za Tvenov „Život na Misisipiju“, objavljen 1883.

Dugačko štivo

Možda imate obimne knjige na policama, međutim, imate li najduži roman ikada napisan? To bi bio „U traganju za izgubljenim vremenom“ Marsela Prusta. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, sadrži približno 9.609.000 karaktera, uključujući razmake.

Prvi od ukupno trinaest tomova knjige je objavljen 1913.

Nema starosne granice

Godine nisu prepreka za pisanje ili osvajanje književnih priznanja. Bukerovom nagradom – možda i najprestižnijom nagradom za književnost na engleskom jeziku – ovjenčane su u ovoj deceniji najmlađa i najstarija dobitnica.

Najmlađa je Elenor Katon, koja ju je osvojila 2013. za svoju knjigu „Videla“, kada je imala samo 28 godina.

Najstarija dobitnica je Margaret Atvud, koja ju je osvojila 2019. u 79. godini života za „Svedočanstva“. Ona je nagradu te godine podijelila sa Bernandin Evaristo, koja ju je osvojila za „Djevojka, Žena, Druga“.

Ljudsko vezivanje

Većina knjiga je napravljena i ima povez, razumljivo, od papira i kartona. Ali na Harvardu postoji barem jedan naslov čije su korice od mnogo jezivijeg materijala: ljudske kože. Biblioteka Houfton, koja je dio Američkog univerziteta, posjeduje naslov Des destinées de l’âme Arsena Usaja. Sredinom osamdesetih godina devetnaestog vijeka, Usaja je knjigu dao prijatelju, dr Ludoviku Bulanu, koji ju je ukoričio kožom sa tijela neidentifikovane mentalno oboljele pacijentkinje koja je preminula od šloga.

Bulanova posveta u knjizi glasi: „Knjiga o ljudskoj duši zaslužuje i ljudske korice: zadržao sam ovo parče kože skinuto sa leđa jedne žene.“ Biblioteka Velkam u Britaniji takođe ima knjigu sa koricama od ljudske kože: De Integritatis & corruptionis virginum notis Severina Pinoa.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

Duh Tome Zdravkovića živi: Na Sajmu knjiga u Podgorici promovisana “Knjiga o Tomi”

Utorak, 14.05.2024 | 08:39

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u okviru programa četvrtog sajamskog dana je upriličena promocija “Knjiga  o Tomi”, Nikšićanina Nikole Kankaraša koji je nakon decenije istraživanja, sakupljanja ploča, kaseta, knjiga, novinskih članaka, fotografija, odlučio da se okuša i kao autor publikacije o životu i stvaralaštvu čovjeka čije su pjesme evergrin.

Na Sajmu knjiga prezentovano obogaćeno izdanje Bazduljevog PRVOG ROMANA - Koncert grupe U2 kao književna inspiracija

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:15

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine okuplja veliki broj istaknutih domaćih, ali i inostranih pisaca, od kojih neki razviju posebnu vezu sa Sajmom knjiga, te mu se iznova vraćaju. 

Promocija Njegoševih djela u okviru 18. Međunarodnog podgoričkog Sajma knjiga

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:08

Promocija.

Bruno Šimleša po prvi put na Sajmu knjiga: Kako do zdravog odnosa prema sebi i drugima?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:52

Zvijezda večeri trećeg dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bio je hrvatski sociolog i autor knjiga pozitivne psihologije, Bruno Šimleša. Šimleša je autor 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, a povod njegovog dolaska u Podgoricu je što su, zahvaljujući izdavačkoj kući “Nova knjiga” njegove dvije knjige “Ljubavologija” i Škola života” sada dostupne i na crnogorskom tržištu.

Preminula Sju Kej Braun nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Utorak, 14.05.2024 | 22:04

Preminula je nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun (76).

Vremenska prognoza: Srijeda nam donosi KIŠU uz OVE temperature

Utorak, 14.05.2024 | 21:59

Nastavlja se promjenljivo i nestabilno vrijeme uz povremenu kišu pljuskove i grmljavinu, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

VELIKI USPJEH - Baby Lasagna ulazi na britansku top listu

Utorak, 14.05.2024 | 21:51

Marko Purišić, poznatiji pod pseudonimom Baby Lasagna, koji je nastupao kao hrvatski predstavnik na Evroviziji sa pjesmom ''Rim Tim Tagi Dim'' doživio je još jedan veliki uspjeh - ulazi na britansku listu top singlova.

Nije svejedno kupujete li avionske karte srijedom, nedjeljom ili ponedjeljkom, evo kada su najjeftinije

Utorak, 14.05.2024 | 21:34

Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od stvari koja nas najviše brine je avionska karta ili njena cijena. Naravno, želimo da pronađemo najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvek variraju u zavisnosti od brojnih faktora. Neki od ovih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, da li su kupljeni nekoliko nedelja unaprijed ili su u poslednjem trenutku itd. Ipak, čini se da i dan u nedelji kada ih kupujemo igra veliku ulogu u cijeni avionskih karata, piše Miss7.24sata.hr.  

Stalno sanjate istu osobu? Evo šta bi to moglo da znači

Utorak, 14.05.2024 | 20:50

Da li vam se deševa da istu osobu sanjate iznova i iznova?

Najbolja dijeta za lijene: Ispoštujte jedno pravilo i vidjećete kako salo samo nestaje

Utorak, 14.05.2024 | 20:20

Keto dijeta je definitivno najpopularniji način ishrane za brz i efikasan gubitak kilograma. Dijeta ima više verzija, a mi vam predstavljamo keto za lijenštine.

Vešović i Klikovac saglasni: “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” u ozbiljnoj finansijskoj krizi

Utorak, 14.05.2024 | 20:01

Gradska preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” nalaze se u ozbiljnoj finansijskoj krizi, saglasni su odbornici opozicije i vlasti Skupštine Glavnog grada. Dok iz opozicije tvrde da je riječ o maćehinskom odnosu gradske uprave prema lokalnim preduzećima, iz redova vlasti ukazuju na naslijeđene probleme koje je stvorila prethodna gradska uprava.

Žena pokazala genijalan trik kako da otkrijete vara li vas partner, pokazuje nepobitan fizički dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:30

Korisnica TikToka Andrea Lopez podijelila je svoj genijalan trik kako da otkrijete vara li vas vaš muškarac ili ne – a sve što vam je potrebno je ljepljivi valjak za skupljanje mrvica i dlaka s odjeće. Njegova cijena je oko 100 dinara, a osiguraće fizičke dokaze prevare, naravno ukoliko ona postoji, tvrdi Andrea.

PES: Zbog prošlosti za koju nismo odgovorni, nećemo dovoditi u pitanje našu evropsku budućnost

Utorak, 14.05.2024 | 18:28

Pokret Evropa sad (PES) kao građanska partija koju sačinjavaju sve etničke i vjerske zajednice iz Crne Gore se veoma principijelno i sa pijetetom odnosi prema svim žrtvama vođenih ratova, poručuju iz PES-a.

Pao dogovor - Luka Modrić napušta Real

Utorak, 14.05.2024 | 18:12

Luka Modrić će napustiti Real Madrid na kraju ove sezone, javilo je više izvora iz Španije. U Realu vjeruju da je sada pravi trenutak za rastanak sa najtrofejnijim igračem u istoriji kluba.