Nedjelja, 02.05.2021 | 11:15
IZVOR: Kolektiv.me

KIC: Promocija knjige "Nikšićki imenik" u srijedu

Novo književno izdanje Radojice Stankovića “Nikšićki imenik” podgoričkoj publici biće premijerno predstavljeno u srijedu, 5. maja, u sali DODEST, od 19 sati.




Foto: KIC

O knjizi će uz autora govoriti novinar Veliša Kadić, a odlomke će čitati glumica Jelica Vukčević.

Kroz knjigu “Nikšićki imenik” autor govori o ličnostima iz raznoraznih branši, na jedan sasvim neustaljen biografski način. Samo neka od imena su Vito Nikolić, Miladin Šobić, ali i oni mlađi koji i danas djeluju u gradu pod Trebjesom.

Radojica Stanković je rođen 1968. godine u Nikšiću. Književnost i predškolsko vaspitanje i obrazovanje studirao je u Nikšiću, a glumu (privatno) u Beogradu. Kao glumac igrao je u Malo pozorište Duško Radović - Beograd (1992 - 1995) i Dječje pozorište Stanković Nikšić. Igrao je u predstavama: „Vremeplov“ i „Kraljevski festival“. Od 1988. godine kao prvi crnogorski dječiji zabavljač u liku omiljenog dječijeg junaka - Šante Pante, odigrao je preko 6000 predstava širom Crne Gore, Srbije, Vojvodine, BiH (Republika Srpska) i u pojedinim evropskim državama. Režirao je predstave: „Veseli voz“ - Rade Pavelkić (Rožaje - 1994), „Crvenkapa i zbunjeni vuk“ - Rade Pavelkić (Danilovgrad - 2002), „Kraljevski festival“ Tode Nikoletić (Podgorica 2007 - Nikšić 2007). Igrao je u predstavama: „Šanta Panta“, „Šanta Panta se ženi“, „Voli da te vole“, „Bontonijada“, „Bajkoteka“, „Avanture bez torture“, „Zanati“, „Ko to tebi ljubav daje“, „Kapetan Motika“ i „princeza Krofna“, „Bajke“, „Da sam neko ko vlada planetom“, „Dječja prava i zabava“ i „Saobraćajna slagalica“. Osnivač je Dječijeg pozorišta „Stanković“ u Nikšiću, a izdao je u izdavačkoj djelatnosti za djecu, muzičke nosače zvuka: „Šanta Panta i Zanati“ (1990-1992) - kasete, 5 DVD-i izdanja sa predstavama: „Šanta Panta“,“ Zanati“, „Bonotonijada“, „Bajke“, „Voli da te vole“, i 11 CD-a po brojevima od 1-11 i sa najvećim uspjehom: „Brod sreće“ (2019) sa 28 kompozicija za djecu u tiražu od 10000 primjeraka. Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada za dramsko i dječje stvaralaštvo i nagrade „24.septembar“ za kulturu - Omladina Nikšića 1997. godine. Kao pjesnik izdao je zajedničku zbirku poezije „Zvijezde na dlanu“ 1987. godine (NIO Univerzitetska riječ) i „Iz Nikšića s ljubavlju“ (2019. Alfa Centar), kao i zbirke poezije: „Da si ovdje draga moja mati“ (2009), „Ljubav kod strikove kafane“ (2016), drugo izdanje 2017. i trilogija - 2018, „Vaskrsenje“ (2019), „Marija“ (2019), „Jutro“ (2020) i knjigu „Nikšićki imenik“ (2021). Član je Udruženja novinara Srbije i Crne Gore (2004) i Udruženja novinara Crne Gore (2017).

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (DODEST sala do 30), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Životni put velikog majstora crteža: Na Sajmu knjiga promovisana monografija posvećena Iliji Šobajiću

Srijeda, 15.05.2024 | 08:40

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja osim književnosti posvećuje značajan prostor i drugim formama umjetničkog izražavanja prikazanim kroz knjige. Petog dana sajma je tako promovisana monografija “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, akademskog slikara Luke Đukanovića.

Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

Duh Tome Zdravkovića živi: Na Sajmu knjiga u Podgorici promovisana “Knjiga o Tomi”

Utorak, 14.05.2024 | 08:39

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u okviru programa četvrtog sajamskog dana je upriličena promocija “Knjiga  o Tomi”, Nikšićanina Nikole Kankaraša koji je nakon decenije istraživanja, sakupljanja ploča, kaseta, knjiga, novinskih članaka, fotografija, odlučio da se okuša i kao autor publikacije o životu i stvaralaštvu čovjeka čije su pjesme evergrin.

Na Sajmu knjiga prezentovano obogaćeno izdanje Bazduljevog PRVOG ROMANA - Koncert grupe U2 kao književna inspiracija

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:15

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine okuplja veliki broj istaknutih domaćih, ali i inostranih pisaca, od kojih neki razviju posebnu vezu sa Sajmom knjiga, te mu se iznova vraćaju. 

Ceca priredila gala slavlje nakon rođenja unuka i okupila estradu: „Bogdana je žena zmaj“

Srijeda, 15.05.2024 | 08:56

Veljko i Bogdana su juče dobili trećeg sina Isaija, a tim povodom u vili Ražnatovića upriličena je gala proslava na kojoj su u porodičnom krugu uz brojne prijatelje proslavili dolazak novog člana.

Nije svejedno kupujete li avionske karte srijedom, nedjeljom ili ponedjeljkom, evo kada su najjeftinije

Utorak, 14.05.2024 | 21:34

Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od stvari koja nas najviše brine je avionska karta ili njena cijena. Naravno, želimo da pronađemo najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvek variraju u zavisnosti od brojnih faktora. Neki od ovih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, da li su kupljeni nekoliko nedelja unaprijed ili su u poslednjem trenutku itd. Ipak, čini se da i dan u nedelji kada ih kupujemo igra veliku ulogu u cijeni avionskih karata, piše Miss7.24sata.hr.

Javne i privatne predškolske ustanove - Evo kada počinje UPIS U VRTIĆE

Srijeda, 15.05.2024 | 07:06

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu, počinje 23. maja i trajaće do 15. juna, saopšteno je na sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i predškolskih ustanova.

Podgoričani se sve više voze autobusima, u OVOM dijelu grada su najveće gužve

Srijeda, 15.05.2024 | 08:04

Građani Podgorice sve više koriste usluge gradskog prevoza. Tako štede i vrijeme, a i gorivo, a samim tim i svoje strpljenje koje svakodnevno troše u traženju parkinga po gradu.

SDT: Viši sud potvrdio da je Skaj komunikacija zakonit dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:39

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv 15 osoba, osumnjičenih za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz SDT. Između ostalog, navode i da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište da su dokazi iz Skaj komunikacije zakoniti.

Dejvid Koperfild OPTUŽEN za seksualno zlostavljanje

Srijeda, 15.05.2024 | 16:23

Ukupno 16 žena optužilo je slavnog mađioničara Dejvida Koperfilda za seksualno zlostavljanje i nedolično ponašanje, prenosi Gardijan.

TEST od 20 SEKUNDI otkriva u kakvom je stanju VAŠ MOZAK

Srijeda, 15.05.2024 | 16:14

Doktori tvrde da ovaj test može da pokaže da li imate neko neurološko oboljenje.

Ivanović: "Niko u Crnoj Gori NE DOVODI u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Hrvatskom"

Srijeda, 15.05.2024 | 16:02

Nijesam mogao kolegi Gordanu Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini, s druge strane, uvjerio sam kolegu da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom, kazao je za TVCG ministar vanjskih polsova Filip Ivanović.

PREMINULA majka OSUMNJIČENOG za ubistvo male Danke

Srijeda, 15.05.2024 | 15:56

S.D. majka osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, D. D. iznenada je preminula danas u Zlotu kod Bora, prenose srpski mediji. 

Mašković: KRIZA VLASTI u Glavnom gradu još uvijek traje, na ovo sam UPOZORAVAO

Srijeda, 15.05.2024 | 15:48

Kriza vlasti u Glavnom gradu još uvijek traje i događa se upravo ono na što sam upozoravao, odnosno da nefunkcionalnost parlamentarne većine ugrožava funkcionalnost institucija, poručio je odbonik Socijaldemokrata (SDCG) Miloš Mašković povodom prekida današnje sjednice podgoričkog parlamenta.

Sabalenka nadigrala Ostapenko za POLUFINALE Rima

Srijeda, 15.05.2024 | 15:41

Druga teniserka svijeta opravdala ulogu favorita.

"Ljudi, USPJELI SMO" - Nikola Rokvić SAKUPIO SREDSTVA za dječiju onkologiju, pa poslao snažnu poruku

Srijeda, 15.05.2024 | 15:19

Nikola Rokvić već nekoliko dana pJešači kroz Grčku, a danas se obratio lijepim vijestima.

Klikovac: Podgorica u dubokoj POLITIČKOJ KRIZI

Srijeda, 15.05.2024 | 15:14

Funkcioner DPS-a  Andrija Klikovac oglasio se povodom današnjeg prekida sjednice Skupštine Glavnog grada.

MERT: Zloupotreba bilborda PRIJAVLJENA UP

Srijeda, 15.05.2024 | 15:07

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera prijavilo je slučaj zloupotrebe bilborda ispred zgrade Glavnog grada, na kojima se tokom noći emitovao eksplicitan sadržaj,  Upravi policije. Navode da je postupak otkrivanja počinilaca ovog djela je u toku.

Recept sladak kao puslica! Super jednostavan, za pet minuta uživajte u ovoj poslastici naših baka

Srijeda, 15.05.2024 | 14:59

Jedan super jednostavan recept za puslice – sigurno ćete biti oduševljeni