Srijeda, 30.03.2022 | 12:25
IZVOR: Kolektiv.me

SD - Uvesti fleksibilno radno vrijeme za roditelje djece do tri godine

Potrebno je uvesti fleksibilno radno vrijeme za roditelje djece do tri godine. Takođe, neophodno je radni prostor i vrijeme, u najvećoj mogućoj mjeri, prilagođavati obavezama oko porodice, stoji, između ostalog, u inicijativi Socijaldemokrata o kojoj su danas sa Savezom sindikata Crne Gore razgovarali potpredsjednik SD Boris Mugoša i predsjednica Foruma žena SD Ivana Raščanin-Radičević.




Foto: SD

"Inicijativa će ubrzo u cjelosti biti predstavljena javnosti, a ukoliko se ona usaglasi i prihvati od nadležnih, trebalo bi da dovede do usklađivanja Opšteg kolektivnog ugovora i određenih izmjena u Zakonu o radu", saopšteno je iz SD-a.

Kako navode, ideja je dakle da se radno okruženje prilagodi potrebama zaposlenih roditelja, da se uvede fleksibilnije radno vrijeme za roditelje kojima je to neophodno, kao i čitav niz drugih aktivnosti, koji bi poslužili boljem usklađivanju privatnog i poslovnog života. Za takve izmjene socijalni partneri, uključujući Savez sindikata, pokazali selu otvorenost i podršku, ističući da se zajedničkim radom na tom polju mogu napraviti veliki iskoraci.

"Ova inicijativa, ukoliko se bude primijenila, kreiraće jedan potpuno drugačiji poslovni i porodični ambijent. To će značiti bolju porodičnu organizaciju i više vremena sa djecom, ali ne nauštrb poslodavca. Poenta je prije svega u racionalnijoj raspodjeli vremena", poručili su Mugoša i Raščanin-Radičević.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Betmen
30.03.2022 13:32

Puni ste dobrih ideja ali sve za rad fotelja,đe ste bili svih ovih godina dok ste bili dio vlasti,gledali ste samo da licno sto vise ucarite npr koji stančic....

16 2
+
30.03.2022 14:05

Prije nego sto obezbijedite radno okruzenje majkama,obezbijedite majkama da se zaposle. Majke koje nemaju vezu ni u dps ni u sdp ni u snp niti znaju koje su partije aktuelne,isto moraju da rade.

13 3
Oglasnik
30.03.2022 14:10

Prodajem trosobam stan,kvadrat 200 eura,moze i na kredit od 20 godina,a mizda buduceg kzpca i drzava pomogne

9 1
M
30.03.2022 14:37

Prvo ste zaposlili ljubavnice,tetke,strine,ujne...a sad im obezbjedjujete fleksibilno radno vrijeme.Prije svega obezbijedite bar jedan oglas u Upravu za kadrove da nije NAMJESTEN.Majke bi radile i bez fleksibilnog vremena da im moze biT!

11 0
jes
30.03.2022 20:14

Mene majka podiže sa punim radnim vremenom a ostavljala me je samog od 4 godine do tada je plaćala pomoćnicu jer od takvih kao sad nije bilo mjesta u vrtić . Sad im ni vrtić ne valja no bi doma da seire

4 0
crnogorka
31.03.2022 10:09

ja sam majka dva dječaka. Od 11 mjeseci su obojica išli u državni vrtic na Zabjelu. Tamo su imali odlične uslove, hranu, vaspitače i ostalo. Nisam imala sredstava niti za pomoćnice i ostalo. Eto su sad odrasli, samostalni i ništa im ne fali. Tako da vratimo se svi u normalu.Spuštimo se malo na zemlju.

0 0

Joanikije - Nije uobičajeno da se poglavar jedne Crkve miješa u unutrašnji poredak druge

Subota, 08.06.2024 | 14:49

Kako prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske, mitropolit Joanikije je prokomentarisao navode koji su se pojavili u medije da je na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem arhiepiskop Kiparske Pravoslavne Crkve Georgije komentarisao u svojstvu pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mandić na Svesrpskom saboru: Možemo u narednom periodu razmišljati da ovo ne bude skup samo dvije države

Subota, 08.06.2024 | 14:22

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić obratio se danas u Beogradu prisutnima na, kako ga je vlast u Srbiji najavila, Prvom svesrpskom saboru pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ i tom prilikom izrazio uvjerenje da će "budućnost biti takva da možemo u nekom sljedećem periodu da razmišljamo da ovo ne bude skup samo dvije države".

Debi Prosinečkog pod Goricom: Protiv Gruzije treba da se zabavimo

Subota, 08.06.2024 | 14:17

Četiri mjeseca nakon što je promovisan u sedmog selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore došao je momenat i za drugi debi Roberta Prosinečkog - prvu utakmicu pred domaćim navijačima.

Fiat najavljuje novi hibridni 500: Evo kada počinje PROIZVODNJA

Subota, 08.06.2024 | 12:51

Fiat je potvrdio da će početkom 2026. godine lansirati novi hibridni model 500, čime obezbjeđuje dugoročnu budućnost za svoj popularni gradski automobil. Proizvodnja će se odvijati u fabrici Mirafiori u Italiji, gdje se trenutno proizvodi električni Fiat 500e.

VIDEO: Nije mogla da vjeruje - Počela da SLAVI, pa ostala BEZ MEDALJE dva metra prije cilja

Subota, 08.06.2024 | 12:07

Jedna od najbizarnijih situacija u atletici dogodila se na Evropskom prvenstvu koje se ovih dana održava na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Bečić - Veliki trenutak za Crnu Goru

Subota, 08.06.2024 | 11:30

Veliki trenutak za Crnu Goru. Gotovo jednoglasno usvojeni svi zakoni i time ispunjeni svi uslovi neophodni za dobijanje IBAR-a. Sedam mjeseci našeg zajedničkog izuzetno predanog rada na deblokladi i dinamiziranju evropskog puta Crne Gore dobilo finalni pečat, saopštio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Krem-supa od bijelog luka: Odličan RECEPT koji možete pripremiti već danas

Subota, 08.06.2024 | 11:15

Uvijek je lijepo kada u toku ovih toplih dana može da se pojede nešto zdravo, a "na kašiku". Bijeli luk se smatra jednom od najzdravijih vrsta povrća, pa zašto onda ne biste napravili supu od bijelog luka? Recept za supu od bijelog luka je zaista odličan.

Udruženje multiple skleroze – RADIONICAMA do odgovora na dileme sa kojima se OBOLJELI suočavaju svakodnevno

Subota, 08.06.2024 | 10:42

Koje kontraindikacije stvaraju ljekovi, da li treba izbjegavati izlaganje suncu, koji su uslovi za odlazak u invalidsku penziju,… samo su neka od pitanja koja su interesovala oboljele od multiple skleroze u Crnoj Gori, a na koja su dobili pitanja u sklopu posebnih radionica.

"Nikad, ali nikad više ne želim da čujem novo pitanje o..." ZVEREV na konferenciji upozorio novinare

Subota, 08.06.2024 | 10:07

Aleksander Zverev se plasirao u svoje prvo finale Rolan Garosa u karijeri, pošto je savladao Kaspera Ruda u polufinalu sa 3:1.

Spajić - IBAR je sada nadohvat ruke

Subota, 08.06.2024 | 09:48

Velike vijesti za Crnu Goru, kazao je premijer Milojko Spajić nakon usvajanja zakona neophodnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR).