Ponedjeljak, 20.03.2023 | 14:14
IZVOR: Klix.ba

Planirate putovanje? Ovo su najbolje destinacije koje PREPORUČUJE magazin Time

Magazin Time izdvojio je listu 50 najboljih destinacija svijeta koje trebate posjetiti u 2023. godini, a na listi su se našli gradovi od Barcelone do Timisoara, kao i jedan iz regije - albanski grad Berat.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Da bi sastavio listu najboljih destinacija svijeta koje treba posjetiti ove godine, magazin Time je tražio nominacije za mjesta od svojih međunarodnih dopisnika i saradnika, s pogledom na ona koja nude nova i uzbudljiva iskustva.

Za rezultat su izdvojili 50 mjesta, od Gize i Saqqare u Egiptu, gdje je dugo odlagani Veliki egipatski muzej konačno renoviran i ponovo otvoren, do gastronomske destinacije - Dijona u Francuskoj.

Neke od destinacija provode održivije turističke prakse kako bi zaštitile svoje prirodne ljepote; Arhipelag Tuamotu u Francuskoj Polineziji ide ka tome da dozvoli samo jednog stranog posjetioca po lokalnom stanovniku.

Drugi napreduju, rastu i mijenjaju se, poput grada Medellina u Kolumbiji, koji je procvjetao u kulturno živopisnu metropolu u godinama nakon smrti Pabla Escobara.

Top deset destinacija na listi čine: Dominika, Barcelona, Torres del Paine Nacionalni Park u Čileu, Ladakh u Indiji, Churchill u Kanadi, Aarhaus u Danskoj, Roatan u Hondurasu, Aqaba u Jordanu, Kyoto u Japanu, Musanze u Ruandi.

Zanimljivo je da je na listi svoje mjesto pronašao albanski grad Berat koji se naziva i gradom "hiljadu prozora". Nalazi se na jugu zemlje, a nerijetko se naziva i najljepšim albanskim gradom. Zahvaljujući unikatnoj osmanskoj arhitekturi našao se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a nosi i titulu grada-muzeja. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Naplata parkinga na Cetinju počinje 15. juna - Ovo je CJENOVNIK

Srijeda, 29.05.2024 | 09:30

Prijestonica Cetinje započeće 15. juna realizaciju projekta Smart parking sistema, koji podrazumijeva naplatu parkinga putem SMS-a, samouslužnih aparata i kartica.

BEZ VODE na 20 km od Podgorice - Deset godina piju kišnicu, najavljuju BLOKADU auto-puta

Srijeda, 29.05.2024 | 08:45

Mještani sela donjih Bratonožića žive bez vode iako su udaljeni samo dvadesetak kilometara od Glavnog grada. Poručuju da su se naslušali obećanja i najavljuju blokadu auto-puta. 

Srijeda u znaku KIŠE? Pročitajte šta kažu meteorolozi

Utorak, 28.05.2024 | 22:00

Pročitajte prognozu meteorologa za srijedu.

Mandić: "Knežević i ja uvijek čujemo isto, moguće da su ostali drugačije razumjeli"

Utorak, 28.05.2024 | 20:31

Nakon što je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević sinoć u emisiji “Ćirilica” TV Hepi saopštio da je premijer Milojko Spajić obećao njemu i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću da će Crna Gora biti uzdržana povodom Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, reagovao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

FOTO: Zainteresovane kompanije obišle lokaciju dionice MATEŠEVO - ANDRIJEVICA

Srijeda, 29.05.2024 | 09:17

Kompanije zainteresovane za izvođenje dionice Mateševo – Andrijevica, zajedno sa predstavnicima Monteputa i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, obišle su lokaciju kojom će se prostirati dionica Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

EPCG USVOJILA predlog ponude o zakupu o proizvodnih kapaciteta “EPCG ŽELJEZARA NIKŠIĆ”

Srijeda, 29.05.2024 | 20:16

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić (EPCG) usvojio je danas predlog Ponude kompanije 8B Capital S. A. koja je data u formi Nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta “EPCG Željezara Nikšić”, saopšteno je iz ovog preduzeća.   

Leković: Nenezić da se IZVINI građanima zbog izjave da u crnogorskoj i barskoj istoriji nikad nije bilo ustanka

Srijeda, 29.05.2024 | 20:08

Pošto je član Socijaldemokrata i član Administrativnog odbora Branislav Nenezić danas na izjavio da u barskoj istoriji nikad nije bilo ustanaka, reagovao je odbornik Demokrata Momčilo Leković, poručivši mu da to nije istina, te da treba da se izvini građanima Crne Gore.

Znate li zašto munja UVIJEK dolazi prije groma?

Srijeda, 29.05.2024 | 19:59

Ako vidite bljesak i čujete udar groma gotovo istovremeno, oluja mora biti vrlo blizu vas.

Lejdi Gaga se VRAĆA - Pop ikona ovim potezom ODUŠEVILA FANOVE (VIDEO)

Srijeda, 29.05.2024 | 19:26

Prije nekoliko dana, svjetska pop zvijezda Lejdi Gaga premijerno je prikazala koncertni film "Gaga Chromatica Ball", koji je snimljen 2022. godine.

Napadnuti mladi vaterpoliste Budućnosti, TEŽE POVRIJEĐEN reprezentativac Crne Gore

Srijeda, 29.05.2024 | 19:22

Plivački vaterpolo klub Budućnost oglasio se saopštenjem u kojem tvrde da su juče napadnuti njihovi vaterpolisti, a da je tom prilikom ozbiljno povrijeđen jedan reprezentativac Crne Gore i osvajač srebra na Evropskom prvenstvu 2023. godine.

Selin Dion o bolesti: "IGNORISALA sam ove simptome 17 godina"

Srijeda, 29.05.2024 | 19:14

Seline  Dion progovorila je o svom zdravstvenom stanju u velikom intervjuu za Vogue povodom predstavljanja trailera za dokumentarac I Am: Celine Dion koji izlazi 25.  juna na Primeu.

Šta je "2-2-2 metoda" za GUBITAK TEŽINE?

Srijeda, 29.05.2024 | 18:55

Ako želite da promijenite svoju ishranu, mi smo tu da podijelimo režim koji se zove "2-2-2 metoda" za mršavljenje.

Krivokapić: Političari da PRESTANU da se IGRAJU sa žrtvama

Srijeda, 29.05.2024 | 18:42

Prof. dr Zdravko Krivokapić, bivši predsjednik Vlade smatra da je odluka premijera Milojka Spajića po pitanju Rezolucije o Srebrenici racionalna jer je procijenio šta je bolje za Crnu Goru.

TUŽNA vijest iz Berana: Mladunčad roda stradala pošto su ispala iz gnijezda, dva su moguća scenarija

Srijeda, 29.05.2024 | 18:36

Tužna vijest stiže iz Berana, gdje su mladunčad poznatog para roda ispala iz gnijezda i stradala.

Na Bulevaru Josipa Broza postavljen RADAR za mjerenje brzine

Srijeda, 29.05.2024 | 18:29

Radar za mjerenje brzine kretanja vozila iz oba smjera postavljen je danas na Bulevaru Josipa Broza, odnosno na raskrsnici sa Zmaj Jovinim bulevarom, saopštno je iz Glavnog grada.