Ponedjeljak, 22.05.2023 | 19:16
IZVOR: klix.ba

Gdje putovati na ČETIRI TOČKA - Ovo je lista NAJBOLJIH PUTEVA na SVIJETU

Magazine Time Out prenio je novu listu najboljih putovanja na četiri točka, a prvo mjesto zauzela je ruta "Savannah Way" koja se proteže između Queenslanda i Zapadne Australije. Na listi se našla i ruta "Dunav" koja obuhvata prolazak kroz Srbiju, Mađarsku, Slovačku i Austriju.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Website CarMats.co.uk je proučio najpoznatije svjetske autoputne destinacije i napravio listu najboljih putovanja na četiri točka širom svijeta. Da bi ih  rangirali, posmatrali su prosječnu temperaturu svake destinacije ljeti, godišnje padavine, sate sunčeve svjetlosti, svjetlosno zagađenje i nacionalne parkove. Takođe su razmatrali koliko je dana potrebno da se pređe dužina puta.

Zaključili su da je najbolji roadtrip na svijetu "Savannah Way" koji se proteže između Queenslanda i Zapadne Australije. Ova slikovita ulica  ima ogromnih 15 nacionalnih parkova na putu, dnevni trošak od 50 dolara za iznajmljivanje automobila i prosječnu ljetnu temperaturu od 25,4 stepena Celzijusa. Lako biste mogli provesti mjesec dana na putu od 3.700 kilometara.

Drugi na listi je "Grand Circle" na jugozapadu SAD-a, koji putnicima nudi pogled na doline, kanjone i deset nacionalnih parkova. Očekuje se da će putovanje od 1.500 kilometara trajati između dvije do tri sedmice.

Na trećem mjestu je vjerovatno najpoznatije ulično putovanje na svijetu, "Route 66", koji se proteže od ČiKaga do Santa Monice u SAD-u .

Na listi deset najboljih putovanja na četiri točka našla se i ruta koja obuhvata prolazak kroz susjednu Srbiju, a nazvana je "Dunav" te obuhvata prolazak kroz Srbiju, Mađarsku, Slovačku i Austriju.

Cjelokupna lista deset najboljih putovanja ulicom  na svijetu obuhvata:

Savannah Way - Australija

Grand Circle - Sjedinjene Američke Države

Route 66 - Sjedinjene Američke Države

The Atlas Mountains - Maroko

The Sahara Loop - od Maroka do Mauritanije

Obalni put - Maroko

The Carretera Austral - Čile

Dunav - Srbija, Mađarska, Slovačka i Austrija

Trans-Kalahari autoput - Bocvana do Namibije

Transpantaneira - Brazil

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FOTO: Pogledajte - NOVI MURAL krasiće platoe kod Moskovskog mosta u Podgorici

Četvrtak, 30.05.2024 | 09:03

Prije nekoliko dana počeli su radovi na iscrtavanju novog murala na stepeništu kod Moskovskog mosta koje izvode studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, a inicijativa je potekla iz privatnog sektora, saopšteno je iz Gčavnog grada.

Jovetićev PEČAT - Dugoočekivani TRIJUMF u Evropi

Četvrtak, 30.05.2024 | 09:26

Stevan Jovetić je legenda crnogorskog fudbala i najbolji strijelac u istoriji reprezentacije, ostavio je trag u Partizanu i Fiorentini, osvojio trofeje sa Mančester sitijem…

Nikolić: Spajić da odbije ucjene Mandića i Kneževića - imaće našu podršku za izglasavanje zakona za IBAR

Četvrtak, 30.05.2024 | 11:14

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu je kukavičje jaje koje je Aleksandar Vučić podmetnuo Crnoj Gori, da bi zaustavio njen put u EU, saopštio je šef kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

U Njemačkoj se počela točiti NOVA VRSTA GORIVA - Evo po čemu se razlikuje od drugih

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:02

Na njemačkim benzinskim pumpama počela se točiti nova vrsta dizela - HVO100. Pumpe za to gorivo već postoje u nizu evropskih zemalja, između ostalog u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj.

Zdravko Čolić danas SLAVI ROĐENDAN, a nikada ne biste pogodili koliko godina puni

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:14

Pjevač je u osmoj deceniji izuzetno vitalan i energičan, godine mu ne mogu ništa.

Epilog tuče kod SC Morača: Uhapšen maloljetnik osumnjičen da je teško povrijedio vršnjaka

Četvrtak, 30.05.2024 | 22:01

Maloljetnik (15) uhapšen je danas zbog sumnje da je vršnjaku, u tuči koja se prekjuče dogodila kod SC Morača u Podgorici, nanio teške tjelesne povrede, saopšteno je CdM-u iz Uprave policije.

ŠKOLSKI DANI PATRIJARHA PAVLA: Dijelio je klupu sa ovim književnim velikanom

Četvrtak, 30.05.2024 | 21:59

Ovo je izuzetno dirljiva priča o sudbini koja je povezala dva izuzetna pojedinca, a njihove životne putanje su ne samo bile paralelne već i duboko povezane.

Bešić: Rezolucija o Jasenovcu potpuno nepotrebna, Crna Gora ušla u tenziju izazvanu sa strane

Četvrtak, 30.05.2024 | 21:43

Donošenje Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu je potpuno nepotrebno jer će pokvariti odnose sa Hrvatskom, ocijenio je politički analitičar Miloš Bešić.

I sjutra PADAVINE - Ne zaboravite KIŠOBRAN

Četvrtak, 30.05.2024 | 21:38

U srijedu se očekuje promjenljivo do potpuno oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno kiša ili pljusak i grmljavina, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Đoković: Osjećam da mogu daleko, ali neću da se previše zalijećem

Četvrtak, 30.05.2024 | 21:20

Novak Đoković je upisao i drugu ubjedljivu pobjedu na Rolan Garosu, ali ne želi previše da se, kako kaže zalijeće, jer nije bio u dobroj formi u prvom dijelu sezone.

Vlahović najavio gdje će igrati sljedeće sezone

Četvrtak, 30.05.2024 | 20:44

Dušan Vlahović je najavio da će i sljedeće sezone igrati za Juventus.

Skupština u utorak o IBAR zakonima

Četvrtak, 30.05.2024 | 20:37

Sedma sjednica Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja na kojoj će biti razmatrani zakoni potrebni za dobijanje IBAR-a  zakazana je za utorak 4. jun, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Vujović: Muzeji istinsko sredstvo ujedinjenja društva, bez njih nema kulturnog razvoja jednog naroda

Četvrtak, 30.05.2024 | 20:33

Muzeji povezuju društvo sa pojedincem, čuvaju prošlost, istoriju i kulturno nasljeđe, edukuju generacije i zbog toga je bez njih nemoguće zamisliti kulturni razvoj jednog naroda, poručila je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović na otvaranju okruglog stola “Muzeji za obrazovanje i istraživanje”.

Crmničani zahtijevaju trajno rešenje prolaska kroz tunel Sozina

Četvrtak, 30.05.2024 | 20:12

Mještani Crmnice traže hitno i trajno rešenje problema naplate prolaska kroz tunel Sozina, javlja Primorski portal.  

Kedman: Izražavam zabrinutost zbog načina na koji se Kneževićev slučaj vodi

Četvrtak, 30.05.2024 | 19:50

Tobi Kedman – advokat Duška Kneževića zahvalio je na velikom interesovanju javnosti za slučaj Duška Kneževića. Istakao je da neće davati nikakve političke izjave, ali da želi da izrazi zabrinutost zbog, kako kaže, načina na koji se slučaj vodi. Knežević je danas saslušan u SDT-u. Od njega je kako kaže, traženo da da informacije o pojedincima. Knežević je istakao da će dati pomoć, kaže Kedman, kada bude pušten iz pritvora.