Petak, 02.06.2023 | 08:53
IZVOR: B92

VIDEO - Da li znate kako izgleda Sporada, NAJLJEPŠE ostrvo na svijetu?

Tek oko dva sata vožnje dijeli ostrvo Skijatos i luku Volos, sa kojom je saobraćajno povezano ovo ostrvo iz grupacije Sporada.




Foto: Tourismos Гуру путовања, Youtube screenshot

Poznata ljetnja destinacija idealna i za one koji žele mir i za one koji uživaju u prirodi, ali i čarima noćnog života, budući da Skijatos ima mnogo toga da ponudi.

Teritorijalno pripada regiji Magnezija, a u njegovoj blizini je i ostrvo Skopelos, poznato najprije kao mjesto na kome su snimane pojedine scene filma „Mama mia“.

Tradicionalna arhitektura

Nerijetko se Skijatos karakteriše kao izuzetno kosmopolitsko ostrvo ove grupacije. Odlično očuvana tradicionalna arhitektura mu daje posebnu dozu autentičnosti, koja je posebno uočljiva u glavnom i istoimenom gradu ovog grčkog ostrva, ističe „Greeka“.

Šetnja uskim ulicama ovog grada posjetiocima nudi posebno iskustvo. Izuzev zamka izgrađenog u periodu srednjeg vijeka, koji se nalazi u sjevernom dijelu Skijatosa, posebno je atraktivna i kuća grčkog pisca Aleksandrosa Papadijamantisa, koja je danas pretvorena u muzej. U centralnom dijelu ostrva mogu se vidjeti i brojni manastiri.

Impresivne plaže Skijatosa

Bez obzira na to da li neko želi da uživa na lijepo uređenoj i organizovanoj plaži ili pak na divljoj, daleko od ljudi, na Skijatosu će pronaći baš plažu po sopstvenom ukusu.

Većina uređenih plaža nalazi se na sjevernim obalama ostrva, dok su ljubiteljima osame omiljene plaže na južnim obalama ostrva. Budući da ih ima više destina, nema sumnje da će svaki turista pronaći parče obale na kome će zaista uživati.

Jedna od najpoznatijih plaža na Skijatosu je Kukunaries, koja je oko 13 kilometara udaljena od glavnog grada, sa kojim je povezana redovnim autobuskim linijama. Na ovoj organizovanoj plaži, okruženoj šumom borova, posetiocima su na raspolaganju i brojni ugostiteljski objekti i različite sportske aktivnosti.

Plaža Lalaria je druga najpoznatija plaža na ovom ostrvu Sporada. Smještena na severnoj obali Skijatosa, odličan je izbor za ljubitelje netaknute prirode. Dostupna je morskim putem, a iz glavnog grada ostrva se organizuju izleti do ove plaže. Posjetiocima se nudi mogućnost da uživaju u impresivnim liticama koje je okružuju, kao i u lepoti morskih pećina, po kojima je ova plaža poznata.

Na oko sedam kilometara udaljenosti od grada Skijatosa nalazi se dobro organizovana plaža Kanapica, koja se smatra odličnim izborom za porodično uživanje. Prekrivena finim peskom, poznata je po kristalno čistoj vodi i brojnim aktivnostima, koje su na raspolaganju posjetiocima.
Plaže Agia Paraskevi, Banana beach i Ahladies, te Vromolimnos i Kolios, još su neke od poznatijih na Skijatosu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Italijanski RECEPT za fenomenalne špagete koje se prave praktično ni od čega

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:27

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cjenovno prihvatljive. Pasta aglio e olio jedan je od takvih recepata.

Ne slažu se energija i rodni list - Zdravko Čolić danas SLAVI ROĐENDAN, a nikada ne biste pogodili koliko godina puni

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:14

Pjevač je u osmoj deceniji izuzetno vitalan i energičan, godine mu ne mogu ništa.

URA: U Ulcinju prekrojena izborna volja građana, Bajraktari napravio istorijske rezultate

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:06

"U Ulcinju je sinoć, poslije ponoći, uz veliki revolt građana i uz sumnjive pravne procedure, prekorojena volja građana čime se DPS, uz svoje tradicionalne satelite vratio na vlast. Mimo jasno iskazane volje građana, nakon dvije godine od demokratske smjene vlasti kada su Ulcinjani odlučili da ih Bajraktari vodi i grad izdigne iz pepela u kome su ga ostavili upravo ovi koji su opet po nalogu podzemlja preuzeli vlast, Ulcinj se vraća u prošlost", istakli su iz Građanskog pokreta URA.

Jovanović: Kriminalci bliski NSD-u pokušavaju da USPOSTAVE VLAST u Budvi po njihovoj mjeri

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:05

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović ustvrdio je da se vrše zastrašivanja predstavnika političkih partija od strane kriminalnih osoba bliskih Novoj srpskoj demokratiji (NSD) da odustanu od formiranja koalicione vlasti sa tom listom koju on predvodi.

U Njemačkoj se počela točiti NOVA VRSTA GORIVA - Evo po čemu se razlikuje od drugih

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:02

Na njemačkim benzinskim pumpama počela se točiti nova vrsta dizela - HVO100. Pumpe za to gorivo već postoje u nizu evropskih zemalja, između ostalog u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj.

VPSCG: Oštro OSUĐUJEMO svaki vid nasilja

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:59

S obzirom na nemile scene koje su se desile u blizini bazena SC “Morača” u Podgorici, gdje su napadnuti članovi PVK Budućnost,i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore oglasio se saopštenjem.

Biljke VOLE muziku a imaju čak i OMILJENI ŽANR, pokazala nova studija

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:50

Da vas neko vidi kako pjevate svojim biljkama dok ih zalijevate, vjerovatno bi se zapitao jeste li dobro.

Ovo je TAJNA dobrog izgleda Jelene Rozge - Svaki dan jede isto, a godinama ima 57 KILOGRAMA

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:42

Jelena Rozga, popularna pjevačica, oduvijek je bila sinonim za mladolikost i vitku figuru. Iza njenog izgleda stoji pažljivo birana ishrana, koja je usklađena sa problemima štitne žlijezde

ZZZCG realizuje programe vrijedne 1,8 miliona eura za otvaranje novih radnih mjesta i obuku nezaposlenih

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:34

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kojim je predsjedavao mr Aleksandar Šipčić, usvojio je odluke o finansiranju tri programa namijenjena nezaposlenim licima sa evidencije.

Ministarstvo sporta i mladih povodom napada na mladog vaterpolistu Budućnosti: Nadležni da HITNO reaguju

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:34

Ministarstvo sporta i mladih je osudilo napad na mladog vaterpolistu PVK Budućnost i pozvalo nadležne institucije da hitno reaguju.