Utorak, 11.07.2023 | 12:26
IZVOR: magazin.novosti.rs

VRLO JE JEDNOSTAVNA - Morska AKTIVNOST koja ZATEŽE mišiće više od PLIVANJA

Vrijeme provedeno na moru ne mora da podrazumijeva prestanak treniranja.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Boravak na moru je idealna prilika za uvođenje određenih promjena u svakodnevne aktivnosti. Između ostalog, ako volite da šetate, sada je idealno vrijeme da svoju uobičajenu rutinu zamijenite šetnjama u moru, koje će dodatno poboljšati vašu kondiciju.

Ova vježba niskog intenziteta je idealna za one dane kada ste možda preumorni da plivate, ali biste željeli da iskoristite more i sve što vam nudi. Takođe, možete hodati i u bazenu.

Koju god opciju da odaberete, obezbijedićete sebi odličan kardio trening koji će vam pomoći da sagorite kalorije, a istovremeno će blagotvorno uticati na mnoge mišićne grupe.

Voda je mnogo gušća od vazduha, pa vježbe u moru zahtjevaju više napora nego kada se iste vježbe rade na kopnu, što vam omogućava da izazovete i ojačate svoje mišiće. Takođe, šetnja u moru pomaže vam da sagorite više kalorija, što vam može pomoći da izgubite težinu, piše Zadovoljna.hr.

S obzirom na to da je to vježba niskog intenziteta, hodanje u vodi je nježnije za vaše kosti i zglobove, tako da je bezbjedna opcija za osobe sa stanjima kao što su artritis ili osteoporoza. Budući da ne vrši pritisak na organizam, šetnja u moru može biti dobra vježba za trudnice, osobe koje se oporavljaju od povreda, starije osobe i za sve one koji tek otpočinju sa fizičkim aktivnostima.

Studija iz 2015. takođe je otkrila i da hodanje u vodi može povećati broj otkucaja srca više nego hodanje po kopnu, što može biti dobro za srce i pluća. Druga studija je pokazala da hodanje u vodi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, posebno kod ljudi koji su tek počeli da vježbaju.

Na početku hodajte u vodi koja je dubine približno u nivou vašeg struka. Fokusirajte se na pravilnu formu - uvjerite se da su vam leđa ravna, ramena povučena, brada podignuta i gledajte pravo napred.

Dok hodate, pokušajte da držite torzo uspravno, bez previše naginjanja na bilo koju stranu. Kada se naviknete da hodate u takvim uslovima, možete se pomjeriti na veću dubinu i postepeno povećavati brzinu.

Takođe, i nakon plivanja, prije izlaska iz mora, uvijek možete malo prošetati i učiniti još nešto dobro za svoje tijelo i zdravlje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Volkov: Veljović prevezen u KCCG, u TEŠKOM je zdravstvenom stanju

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 19:15

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović hitno je prevezen u Klinički centar, potvrdio je Pobjedi njegov branilac advokat Mihailo Volkov.

Oglasio se Naneli poslije incidenta - PORUKOM poručio ovo

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 14:48

Košarkaš Partizana Džejms Naneli, oglasio se nakon incidenta sa igračem Crvene Zvezde Stefanom Lazarevićem.

Rakčević: "Nove sjajne vijesti: Krećemo u rekonstrukciju Jusovače"; POGLEDAJTE kako će izgledati

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 14:22

Upravo je, nakon višedecenijskog čekanja i propadanja, raspisan veliki tender za izvođenje radova u organizaciji Glavnog grada i Ministarstva kulture, vrijedan više od 3 miliona eura, koji se tiče konačne rekonstrukcije Jusovače u Podgorici, saopštio je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević.

VDT: ODLUKA o predmetu PROTIV Đukanovića nakon vještačenja snimka

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 16:16

Više državno tužilaštvo u Podgorici odluku o predmetu koji je pokrenut povodom intervjua bivšeg predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića donijeće nakon što vještak odgovarajuće struke da mišljenje na autentičnost snimka objavljenog na internet platformi, a pošto "Antena M", na kojoj je emitovan, nije dostavila tužilaštvu snimak u elektronskoj formi.

Jovetić: Ako POSTIGNEM GOL u finalu protiv Fiorentine, neću se RADOVATI

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 15:35

Za kapitena crnogorske reprezentacije Stevan Jovetić finale Lige konferencija u kojem će se njegov Olimijakos sastati sa Fiorenitom biće posebno emotivan meč.

Đukanović: Dan nezavisnosti jedan od najvećih datuma u slavnoj crnogorskoj istoriji

Utorak, 21.05.2024 | 13:43

Svim građankama i građanima Crne Gore srećan 21. maj – Dan nezavisnosti, saopštio je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Injac: Ovaj dan simbolizuje našu zajedničku snagu, jedinstvo i posvećenost izgradnji prosperitetne i demokratske države

Utorak, 21.05.2024 | 12:19

U ime Glavnog grada i u svoje lično ime, svim građankama i građanima čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, saopštila je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac.

"Đoković ima neviđenu MENTALNU SNAGU, a viđali smo ga u raznim teškim situacijama"

Utorak, 21.05.2024 | 12:02

Novak Đoković će narednih dana igrati na turniru u Ženevi, ali i dalje čeka protivnika u drugom kolu.

Rađenović: Ni ove godine lokalna vlast nije okitila grad za 21. maj

Utorak, 21.05.2024 | 11:01

"Nedopustivo je da lokalna vlast u Budvi ni ove godine nije našla za shodno da adekvatno okiti grad povodom 21. maja, Dana nezavisnosti. Pored toga što ne poštuju državne praznike, lokalna vlast ne cijeni ni građane koji su danas ostavljeni bez obroka u Narodnoj kuhinji", istakao je nosilac liste "URA - Dr Dritan Abazović - Drugačije!" Blažo Rađenović.

Spajić - Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog mandata i svog života

Utorak, 21.05.2024 | 10:34

Uvjeren da su rezultati iza nas sjajni, a oni pred nama još bolji, ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog mandata i svog života, saopštio je premijer Milojko Spajić.

UP - Nikšićka policija identifikovala osobe osumnjičene za nanošenje teških tjelesnih povreda

Utorak, 21.05.2024 | 10:22

Dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Nikšić obaviještena je 5. maja u 22.45 časova od strane zaposlenih u Medicinskom centru Nikšić da se na ukazivanje ljekarske pomoći javilo lice R.K. (55) sa povredama u predjelu glave, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Milatović - Ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, spremni smo da nastavimo graditi društvo prosperiteta i jednakih šansi

Utorak, 21.05.2024 | 10:06

18 godina nakon obnove državne nezavisnosti uvjeren sam da smo, više nego ikada ranije, spremni i odlučni da razumijemo jedni druge i, ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, nastavimo da gradimo društvo prosperiteta i jednakih šansi, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Vujović: Proaktivnijim pristupom iskoristiti EU fondove u cilju bržeg rasta kulturnog i kreativnog sektora

Utorak, 21.05.2024 | 09:56

Crna Gora bi trebalo da proaktivnije iskoristi fondove Evropske unije (EU) za kulturni i kreativni sektor, kako bi ubrzala rast i obezbijedila održivost sektora, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji i komunikaciji svih potencijala ovog sektora", poručila je resorna ministarka dr Tamara Vujović.

Inicijativa 110 NVO i preko 500 istaknutih ličnosti da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Utorak, 21.05.2024 | 09:22

110 NVO-a i preko 500 istaknutih pojedinaca očekuje od Vlade Crne Gore da naša država kosponzoriše rezoluciju UN o danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Jelena Škerović - Bez Nataše Mek u Meksiku; Ova reprezentacija ima potencijal

Utorak, 21.05.2024 | 09:08

Košarkašice Crne Gore završile su dvonedjeljne mini pripreme u “Bemax areni”, a nakon ovog okupljanja reprezentacije portal Meridian sport je razgovarao sa selektorkom Jelenom Škerović.