Četvrtak, 28.09.2023 | 08:22
IZVOR: klix.ba

Predstavljena lista NAJSIGURNIJIH ZEMALJA SVIJETA - Ovo mjesto je zauzela CRNA GORA

Globalni indeks mira (GPI) predstavio je godišnju rang listu najsigurnijih zemalja svijeta, a koju je kreirao Institut za ekonomiju i mir.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tako je najsigurnija zemlja svijeta za 2023. godinu Island.

GPI rangira zemlje prema velikom broju faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu vođenu podacima o trendovima u miru, ekonomskoj vrijednosti i načinu razvoja miroljubivih društava.

Na prvo mjesto ovogodišnje liste došao je Island. Čitaoci koji su pratili GPI tokom godina neće biti posebno iznenađeni - Island je svake godine bio na vrhu ankete još od 2008. godine.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najsigurnija zemlja na svijetu.

Druga na listi bila je Danska, dijelom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mjesta od ankete iz 2022. godine.

Crna Gora našla se na 45, mjestu, a kada se radi o zemljama Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija koja je na 8. mjestu, Hrvatska je na 14. poziciji, a Sjeverna Makedonija na 38., a Srbija je zauzela 65. poziciju, a Bosna i Hercegovina našla se na 61. mjestu.

Nije svaka zemlja na svijetu blagoslovljena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije. Na drugom kraju spektra nalaze se zemlje koje pate od rata, opsežnog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini nevjerovatno nesigurnim. Tako su među najnesigurnijim Afganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pljevljacima i Bjelopoljcima UGROŽENO ZDRAVLJE zbog smoga, nadležni ne reaguju

Utorak, 14.05.2024 | 08:04

U Bijelom Polju se diše dobro u periodu kad se ne loži, kad je lijepo vrijeme i kad nema hladnoća, tvrdi Milorad Martinović iz NVO Breznica.

I zvanično najavljen da stiže: Porsche 911 Hybrid biće JAČI od prethodnika

Utorak, 14.05.2024 | 07:13

Već dugo se zna da će Porsche 911 biti elektrifikovan, ali da će istovremeno i da dobije bolje performanse.

Nakon SUNČANOG DANA, pripremite KIŠOBRANE - Utorak u znaku PADAVINA

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 22:02

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za utorak najavljuju pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. 

Zečević ODGOVORIO Maškoviću: Nijesmo zaposlili 190 radnika, odluka da gradski prevoz NE RADI za Vaskrs RACIONALNA

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 21:47

Direktor preduzeća “Putevi” Radoš Zečević demantovao je tvrdnje odbornika Socijaldemokrata Miloša Maškovića da je, za godinu dana, zaposlio 190 novih radnika, odnosno da je modernizacija gradskog prevoza, kao projekat prethodne gradske uprave, novoj poslužila kao paravan za zapošljavanja, uglavnom po partijskom ključu.

VIDEO: Fanovi uočili GREŠKU u jednom od trenutno NAJPOPULARNIJIH FILMOVA: Da li ste primjetili SPORAN DETALJ?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 21:40

Romantična komedija "The Idea of You" u kojoj glavne uloge tumače En Haavej i Nikolas Golicin je osvojila je gledaoce širom svijeta, a na društvenim mrežama su uočili grešku u jednoj od scena.

Mujović: Crna Gora će dobiti 200 NOVIH megavata zelene energije

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 21:24

Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Jelena Karleuša ponovo o Dušku Tošiću - "ŽELIM da moje ćerke kada ustanu VIDE tatu"

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 21:14

Pošto sam ja dete razvedenih roditelja, prosto sam alergična na propast institucije porodice, rekla je Karleuša

ZVANIČNO - Crnogorski reprezentativac kod Ćavija Paskvala

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 21:07

Ako od EHF-a dobijemo vajld kartu za Ligu šampiona naredne sezone ćemo igrati na fajnal-foru, poručio je nedavno Jonuc Popa, predsjednik Dinama iz Bukurešta.

Napravite DOMAĆI preparat protiv KOMARACA od prirodnih sastojaka

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:57

Koji su domaći recepti koji djeluju - pitamo se na početku svake proljećne i ljetne sezone, stoga pogledajmo što se nudi među prirodnim opcijama. 

Ovo su znaci koja ukazuju na SREĆNOG PSA: Mahanje repom nije jedan od njih

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:43

Većina vlasnika pasa bi vjerovatno voljela da zna šta njihov ljubimac misli.