Utorak, 19.12.2023 | 09:35
IZVOR: n1.hrvatska.hr

UMIVATE se ujutro? Dermatolozi OTRKILI zašto to možda i nije najbolja ideja

Većina nas ima rutinu koja nam pomaže započeti dan.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Možda vaša uključuje pripremu kafe, fizilčke aktivnosti  ili jutarnji tuš, no ako je umivanje lica na vašem jutarnjem popisu obaveza, možda biste trebali razmisliti o tome.

Best Life je pitao stručnjake: Dermatologa, medicinsku sestru i kozmetičarku kako se  osjećaju prema umivanju lica i je li stvarno potrebno prati činiti to ujutro. Evo što su rekli.

Pranje lica može isušiti kožu

Stručnjaci preporučuju pranje lica ujutro, pri čemu jedan od njih čak ističe kako je to “neophodno”, no ipak, postojala su razilaženja među njima.

Ako imate suvu kožu, neki od stručnjaka sugerišu da biste možda trebali preskočiti jutarnje pranje, uprkos uobičajenim preporukama.

Iako dermatolozi često naglašavaju potrebu za dnevnim pranjem lica, to nije nužno za svakoga, čak ni preporučljivo. Svaki put kad perete lice, uklanjate prirodna ulja koja koža proizvodi.

Iz tog razloga, osobe sa suvom ili osjetljivom kožom mogu imati koristi od izbjegavanja jutarnjeg umivanja, ističe dermatolog Dustin Portela.

Bez obzira perete li lice ujutro ili ne, stručnjakinja Tejlor Voden savjetuje da to nikako ne činite pod tušem. “Topla voda  može uzrokovati pucanje kapilara i isušivanje kože“, upozorava ona.

Važnije je prati lice uveče

Dermatolog Portela preporučuje da ako perete lice samo jednom dnevno, to bi trebalo biti prije spavanja.

“U većini slučajeva, večernje čišćenje lica preporučljivo je jer ste tokom dana izloženi prljavštini, posebno tokom perioda od 16 do 18 sati”, napominje.

Važno je da se zaista brinete o svojoj koži

Umjesto da slijedimo stroga pravila o vremenu kada trebamo prati lice, stručnjaci predlažu p rutine njege kože prema svojim potrebama.

Ako ste izloženi prljanju na poslu ili se bavite sportom, korisno je imati maramicu za čišćenje nakon radnog dana ili vježbanja kako biste uklonili dio nakupljene prljavštine i znoja, posebno ako trenutno niste u mogućnosti oprati lice, ističe Portela.

Vorden, koja svojim klijentima preporučuje pranje lica nakon vježbanja i prije spavanja, dodaje da uvijek voli dodatno oprati lice nakon izlaska iz aviona.

Nemojte koristiti vruću vodu

Postoji jedna stvar u kojoj se sva tri stručnjaka slažu: Nikada, ali doslovno nikada, nemojte prati lice vrućom vodom.

“Vruća voda može znatno oštetiti vašu kožnu barijeru i uzrokovati brže isušivanje. Preporučuje se uvijek koristiti mlaku vodu i vrhove prstiju prilikom pranja lica. Vruća voda i grube krpe mogu izazvati iritaciju i isušivanje kože”, upozorava Edwards.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

ISTINA ili MIT: Da li kokosovo ulje može UTICATI na RAST KOSE?

Nedjelja, 26.05.2024 | 14:58

U svijetu prirodnih ljekova za bujnu kosu, malo supstanci je dobilo toliko pažnje i priznanja kao kokosovo ulje...

Stari narodni recept: Prirodno ulje za BRONZANI TEN

Nedjelja, 26.05.2024 | 13:17

Većina ljudi obožava preplanuli ten i često se troši puno novaca na razne proizvode za sunčanje, solarije, sredstva za samotamnjenje, sprejeve i slično ne bi li koža postala brončana, stoga vam donosimo stari narodni recept za prirodno ulje/macerat za sunčanje koje možete napraviti sami.

Koliko često bi trebalo da se ŠIŠAMO?

Četvrtak, 23.05.2024 | 14:10

Sigurno imate bezbroj pitanja na ovu temu, a evo šta kažu stručnjaci.

NOVI TREND u šminkanju - Boyfriend blush je apsolutni HIT, a evo i kako ga napraviti

Srijeda, 22.05.2024 | 19:48

"Boyfriend blush" je novi trend u šminkanju koji se odnosi na prirodan, suptilan izgled rumenila, kao da ste upravo proveli vrijeme sa svojim dečkom ili djevojkom.

Zabrinjavajuće: Djevojčice mlađe od 12 godina sve češće koriste kozmetičke proizvode za zrelu kožu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:51

Društvene mreže, posebno "Tik-tok", preplavljene su viralnim-sadržajima koji svjedoče o sve većoj opsesiji djevojčica, čak i onih mlađih od 12 godina, njegom kože i kozmetičkim proizvodima. Poput iskusnih starijih influenserki, one iz svojih kupatila i soba demonstriraju kako nanositi serume, kreme i maske, koristiti pilinge i njegovati kožu. Ova nova pojava već je preimenovana u “kozmetikoreksiju”, a izaziva zabrinutost i roditelja i stručnjaka.    

Vješto ga krila od javnosti - Senidah objavila romantičnu fotografiju sa OSAM GODINA MLAĐIM DEČKOM (FOTO)

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 17:54

Popularna trep pjevačica Senida Hajdarpašić, poznatija kao Senidah, na društvenim mrežama pokazala je dečka Stefana koji je 8 godina mlađi od nje.

Katnić PREKINUO štrajk žeđu?

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 16:01

Uhapšeni nekadašnji glavni specijalni tužilac Miivoje Katnić danas je prekinuo štrajk žeđu i o tome je obavijestio Viši sud, saznaju Vijesti iz više izvora.

Koprivica: UHAPŠENA dva policijska službenika u Rožajama, OSUMNJIČENI za primanje mita

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 16:19

Danas su u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti (OB) Berane uhapšena dva službenika stanice policije Rožaje K.E. i D.D. zbog sumnje da su 5.aprila na graničnom prelazu Dračenovac počinilo krivično djelo primanje mita kako ne bi izvršili službenu radnju koji su morali izvršiti, saopštio je državni sektretar Ministarstva uutrašnjih poslova (MUP) Petar Koprivica.

FSCG KAZNIO golmana Budućnosti zbog nedavnog napada

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 17:09

Golman Budućnosti Đorđije Pavličić dobio je zabranu igranja 10 utakmica zbog fizičkog napada na saigrača Igora Ivanovića nakon nedavnog duela protiv Sutjeske (2:2).

Darko Lazić ponovo POSTAJE OTAC - "Ovo je kruna NAŠE LJUBAVI“

Utorak, 28.05.2024 | 08:04

Pjevač Darko Lazić i njegova supruga Katarina čekaju svoje prvo dijete, dok folker iz prethodnog braka ima ćerku Lorenu i iz veze sina Alekseja.

Milatovića Krapović, Lazarević i pukovnici upoznavali sa trenutnim stanjem u crnogorskoj Vojsci

Utorak, 28.05.2024 | 15:08

Predsjednik države Jakov Milatović primio je u rezidenciji na Cetinju ministra odbrane Dragana Krapovića, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića i pukovnike Vojske Crne Gore, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika države.    

TAJNA CEREMONIJA u Beogradu - VJENČALI se Anastasija i Nemanja Gudelj

Utorak, 28.05.2024 | 14:11

Tajno vjenčanje.

Asanović: Ibrahimović iznio neistine koje nemaju veze sa sportom, krivo mu što su Budva i Zeta u višem rangu

Utorak, 28.05.2024 | 13:47

Predsjednik Bošnjačke stranke ErvIn Ibrahimović iznio je neistine koje nemaju veze sa sportom, već pokazuju da mu je krivo što su fudbalski klubovi Budva i Zeta obezbijedili plasman u viši rang, saopštio je predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović.

"Užasna odluka": Netflix uvodi PROMJENU koja se mnogima neće svidjeti?

Utorak, 28.05.2024 | 13:37

Netflix je u poslednje vreme nekoliko puta "stao na žulj" korisnicima, a čini se da ne planira da prestane sa testiranjem njihove tolerancije.

VELIKI POVRATAK Fiat-a: Poznati model stiže i u benzinskoj verziji

Utorak, 28.05.2024 | 13:21

Fiat 500e, poznat kao električni automobil, uskoro će dobiti benzinsku verziju sa blagim hibridnim pogonskim sklopom. Izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, mogao bi uskoro da objavi ovu značajnu promjenu, prema izvještajima Automotive News Europe.

MF - Ministarstvo, Zavod za školstvo i škole da uspostave internu proceduru odobravanja ekskurzija i škola u prirodi

Utorak, 28.05.2024 | 12:57

Povodom učestalih dilema u odnosu na obavezu ugovaranja usluge organizovanja đačkih ekskurzija, usluga iz programa „Škola u prirodi“ i eventualno izuzeće ovih usluga od primjene propisa iz oblasti javnih nabavki, Ministarstvo finansija preporučilo je Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Zavoda za školstvo, te osnovnim i srednjim školama da uspostave internu proceduru odobravanja, zbog blagovremenog planiranja i ugovaranja ovih usluga.

Rakčević - Raspisan tender za rekonstrukciju Jusovače

Utorak, 28.05.2024 | 12:22

Partije vlasti u Podgorici najavile su da će podržati Izvještaj gradonačelnice Olivere Injac, ali nije poznato kako će se izjasniti odbornici Pokreta za Podgoricu, koji su juče imali niz primjedbi na njen rad.

Za ova DVA horoskopska znaka, JUN će biti MJESEC ZA PAMĆENJE

Utorak, 28.05.2024 | 11:53

Nalazimo se na pragu juna, a prvi mjesec ljeta biće izuzetno povoljan za dva znaka Zodijaka.

IRF - Raznolikost vještina i iskustva neophodna u odborima direktora kompanija

Utorak, 28.05.2024 | 11:18

Raznolikost vještina, iskustava i mišljenja je neophodna u odborima direktora kompanija. Investiciono-razvojni fond Crne Gore je, upravo kroz prvu generaciju polaznica programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja »Women on Boards«, takav tim i okupio.

Spektakularnim nastupom Baby Lasagne trijumfalno završen Sea Star Festival!

Utorak, 28.05.2024 | 11:07

Premijerni nastup Baby Lasagne pred publikom u svom rodnom Umagu označio je šesti Sea Star.