Nedjelja, 07.04.2024 | 14:45
IZVOR: index. hr

Ovo je NAJSKUPLJI STRIP u ISTORIJI - PRODAT je za ŠEST MILIONA DOLARA (FOTO)

Strip z 1938. u kojem se prvi put pojavljuje Superman prodat je za 6 miliona  dolara na aukciji u četvrtak, postavši tako najskuplji strip svih vremena.  




Foto: YouTube screenshot/ Swagglehaus

Ovo tvrdi aukcijska kuća Heritage Auctions koja je vodila prodaju.

Aukcijska kuća ga je nazvala "najvažnijim, najdojmljivijim stripom ikada objavljenim", jer je svijetu predstavio Supermana za samo 10 centi po izdanju kada je prvi put objavljen prije 86 godina.

"Bez Supermana i Action Comicsa br. 1, tko zna bi li ikada postojalo Zlatno doba stripa i bi li mediji postao ono što je danas", rekao je potpredsjednik Heritage Auctions Barry Sandoval u izjavi uoči sajma.

Uprkos svojoj starosti, ovaj je strip još uvijek bio u vrlo dobrom stanju, s bogatim bojama i malo izlizanim vrhom. Samo dvije ostale nerestaurirane kopije postoje u boljem stanju, poručili su iz Heritage Auctionsa, a procjenjuje se da će preživjeti samo 100 od 200.000 izvorno  štampanih  izdanja.

Pojedinačne stranice prodate su po cijeni od 60 hiljada dolara

Priča, koju su napisali prijatelji Jerry Siegel i Joe Shuster, otkriva Supermanovo podrijetlo izvanzemaljskog djeteta koje je poslato na Zemlju da izbjegne uništenje svog planeta te predstavlja njegovu ljubav Lois Lane.

Vrijednost ovog konkretnog izdanja je tolika da su slobodne pojedinačne stranice postigle cijenu do 60.000 dolara svaka, dodala je aukcijska kuća. Druge su se kopije takođe prodavale po rekordnim cijenama, uključujući jednu iz 2021. koja je koštala 3.25 milijuna dolara, postavši najskuplji strip u to vrijeme.

Prvi strip koji prikazuje Spajdermana prestigao ga je kasnije iste godine, kada je prodan za 3.6 milona dolara, prema CGC Comicsu, prije nego što je još jedno izdanje avantura Čovjeka od čelika u Supermanu #1 preuzelo tron 2022., postigavši ​​5.3 dolara milijuna u privatnoj prodaji.

U godinama nakon svog prvog pojavljivanja, Superman je postao jedan od najprepoznatljivijih i najdugotrajnijih likova u američkoj pop kulturi, iznjedrivši brojne filmske hitove, knjige, igračke, pa čak i žvakaće gume.

FOTOGRAFIJU MOŽETE VDIJETI OVDJE!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Još NE MOGU da hodam" - Poznata glumica operisana nakon SAOBRAĆAJNE NEZGODE (FOTO)

Petak, 14.06.2024 | 17:00

Oglasila se poznata glumica nakon saobraćajne nesreće koju je doživjela tokom vožnje električnim biciklom, pa istakla kako je „naučila svoju lekciju“.

Strani državljanin OSUMNJIČEN da je djecu tjerao na prosjačenje

Petak, 14.06.2024 | 16:52

Protiv B.R. (29), državljanina Kosova policija je Višem državnom tužilaštvu podnijela prijavu zbog sumnje da je svoje troje djece navodio na prosjačenje.

Mašković: Putevi pod Zečevićem sposobni jedino za PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE

Petak, 14.06.2024 | 16:45

Odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Podgorice Miloš Mašković se oglasio nakon izjave funkcionera Nove srpske demokratije Radoša Zečević.

EPCG i COK POTPISALI UGOVOR o SPONZORSTVU - "Napravljen spoj dva NAJBOLJA BRENDA u Crnoj Gori"

Petak, 14.06.2024 | 16:32

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Crnogorski olimpijski komitet (COK) potpisali su ugovor o sponzorstvu, shodno kome će EPCG biti dio našeg olimpijskog tima.

Milatović sa svjetskim liderima na Mirovnom samitu za Ukrajinu

Petak, 14.06.2024 | 16:22

Predsjednik države Jakov Milatović učestvovaće na Mirovnom samitu za Ukrajinu, na poziv švajcarske predsjednice Viole Amherd, koji se 15. i 16. juna održava u Burgenštoku.

DPS Nikšić: Drašković ODGOVORAN za to što bazen mjesecima NE RADI

Petak, 14.06.2024 | 16:04

Olimpijski bazen u Nikšiću, umjesto da vrvi od posjetilaca i sportista, postao je poznat po tome što mjesecima čami prazan, saopštili su iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić.

Ljekar pokazao TRIK koji će vas BRZO opustiti bez tableta (VIDEO)

Petak, 14.06.2024 | 15:56

Problemi sa spavanjem nisu rijetki. 

UP: UHAPŠEN osumnjičeni za trgovinu ljudima u Podgorici

Petak, 14.06.2024 | 15:51

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“, Odjeljenja bezbjednosti Podgorica procesuirali su državljanina Kosova koji je osumnjičen da je svoje troje djece tjerao na prosjačenje, saopšteno je iz Uprave policije.

MCP: Knežević SVE DOKAZE protiv sveštenika što prije da DOSTAVI nadležnim organima

Petak, 14.06.2024 | 15:43

Pozivamo Milana Kneževića da sve one dokaze koje sakuplja protiv sveštenika što prije dostavi nadležnim organima da ih oni ispitaju, prije nego počne javno da sudi i presuđuje, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

MUP: Od sjutra privremena ZABRANA saobraćaja za teretna vozila - Evo i do KADA

Petak, 14.06.2024 | 15:38

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova podsjećaju da sjutra stupa na snagu privremena zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, autobuse i kampere od 15. juna do 15. septembra