Ponedjeljak, 08.04.2024 | 07:20
IZVOR: rtcg.me

CG: Uvođenje radne nedjelje NA ČEKANJU - Na potezu političari

Iako je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj obećao da će krajem marta biti održana sjednica Socijalnog savjeta na temu uvođenja radne nedjelje, do toga nije došlo. Datum održavanja sjednice još nije poznat.




Foto: Ilustracija, Pixabay

S druge strane, socijalni partneri čekaju priliku da se izjasne o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima će neradna nedjelja biti ukinuta tokom pet mjeseci sezone.

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica ističe da će se Socijalni savjet ponovo po ovom predlogu izjasniti, nadajući se da će ući u skup proceduru za izmjenu zakona.

Nesporno je, kaže Mikavica, da su na potezu političari, kod kojih ekonomske teme, kako poručuje, često budu zloupotrijebljene i politizovane. Tako se desilo i s predlogom da trgovine rade nedjeljom tokom turističke sezone, što je prihvatljivo sindikatima i poslodavcima.

Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata podsjeća da su socijalni partneri donijeli stav da se uđe u uvođenje radne nedjelje u test period u ljetnjem i zimskom periodu.

"Mislim da će predstavnici partija pokušati da nađu konsenzus za uvođenje radne nedjelje", kazala je ona. 

"Naišli smo na optrukciju političkih partija koje nemaju informacije i koje zbog političkog populizma žele da se predstave kao veći zaštitnici prava nego sindikati koji su mukotrpno usaglašavali s nama nacrt", dodaje Mikavica.

Iz Unije poslodavaca Srbije, kažu da bi neradna nedjelja značila manje novca u kasi, te da tamnošnja Vlada takvo nešto ni ne razmatra. Smatraju da bi uvođenje neradne nedjelje ugrozilo rast privrede.

"Ono što je za sada je da se rad nedjeljom plaća znatno više nego normalan rad i nema velikog otpora od radnika da ne rade, čak suprotno. Kad bismo bili na višim nivoima možda bi tako nešto bilo logično, ali za nas poslodavce nije sluičaj", naveo je Miloš Nenezić, predsjednik Unije poslodavaca Srbije.

I za poslodavce iz Crne Gore važna je stabilna privreda, koja, poručuju, gubi tokom sezone zbog neradne nedjelje.

Mikavica navodi da sve što je dobro za crnogorsku privredu treba da bude realizovano.

"I treba da se odreknemo populizma političkog", zaključuje Mikavica.

A ukoliko se ukine neradna nedjelja tokom sezone, radnici bi imali 80 odsto veću dnevnicu i radili bi ujednoj smjeni, dok bi trgovniski lanci određivali po jedan objekat koji će biti otvoren za kupce u svakoj opštini. Prošle godine, nešto slično dočekali su i zaposleni u medijima, kojima su za rad nedjeljom dnevnice uvećane za 80 odsto.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Podgorica: Parking servis POTRAŽUJE 200.000 EURA od pravnih i fizičkih lica

Utorak, 14.05.2024 | 08:30

Ukupna potraživanja Parking servisa prema pravnim i fizičkim licima su oko 200.000 eura, s tim što je u toku postupak njihova naplata, kazali su Gradskom portalu iz ovog podgoričkog gradskog preduzeća.

Mujović: Crna Gora će dobiti 200 NOVIH megavata zelene energije

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 21:24

Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

EPCG: U aprilu potrošnja MANJA 18,96 odsto

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:42

Domaćinstva su u aprilu 2024. godine potrošila 102.294.144 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 18,96 odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u martu, a u odnosu na april 2023-e potrošnja je manja za 10,71 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Od 18. do 20. maja POTPUNA OBUSTAVA željezničkog saobraćaja na relaciji Bijelo Polje – Kolašin – Bijelo Polje

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:37

U periodu 18, 19 i 20. maja, zbog izvođenja radova na mostu Tara 1, doći do potpune obustave željezničkog saobraćaja na relaciji Bijelo Polje – Kolašin – Bijelo Polje, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Roko Tolić

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:56

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore biće Roko Tolić iz Hrvatske, saznaje Portal RTCG.

Predstava „Ispovijesti” 17. maja na velikoj sceni KIC-a

Utorak, 14.05.2024 | 09:55

Predstava „Ispovijesti” koja je tokom niza gostovanja širom Crne Gore naišla na pozitivne reakcije, ponovo će u Podgorici biti izvedena u petak, 17. maja, u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, od 20 sati.

Nova studija: Žene mogu produžitiŽIVOTNI VIJEK uz manje vježbanja od muškaraca

Utorak, 14.05.2024 | 09:51

Istraživanja su otkrila da je ženama potrebna samo polovina „količine“ vježbanja u odnosu na muškarce, da bi postigle razne zdravstve prednosti u smislu dugovječnosti.

VIDEO: Ovaj kamerman je postao ZVIJEZDA Eurosonga - Ovako je snimao nastup o kojem SVI PRIČAJU

Utorak, 14.05.2024 | 09:40

Ovogodišnje izdanje Evrovizije biće upamćeno po brojnim skandalima i šokantnim izdanjima muzičara, međutim, jedan od mnogobrojnih takmičara oduševio je sve svojim glasom i muzičkom izvedbom.

Ova KAFA iz susjedne države se našla na listi NAJBOLJIH bezalkoholnih pića NA SVIJETU

Utorak, 14.05.2024 | 09:39

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa.

Tri stvari koje morate znati ako ste pod pritiskom da IZGUBITE KILOGRAME do ljeta

Utorak, 14.05.2024 | 09:32

U onom smo dijelu godine kada kod mnogih žena raste zabrinutost da neće dobro izgledati u ljetnim mjesecima. 

Nutricionisti savjetuju - Ovo su dvije NAJGORE OPCIJE za doručak

Utorak, 14.05.2024 | 09:32

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu. Međutim, nije sva hrana za doručak dobra za naše zdravlje. Dijetetičarka Mišel Sari navela je dvije takve opcije koje dovode do viška kilograma i koje mogu da povećaju nivo šećera u krvi.

RSCG se prijavio za dobijanje SPECIJALNE POZIVNICE

Utorak, 14.05.2024 | 09:16

Rukometni savez Crne Gore uputio je Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF) pismo o namjerama za dobijanje specijalne pozivnice za učešće muške reprezentacije na Svjetskom prvenstvu koje će u januaru naredne godine biti održano u Danskoj, Norveškoj i Hrvatskoj.

"Mlada kao Dončić“: Sergej Trifunović podijelio snimak sa TAJNOG VJENČANJA sa 23 godine mlađom djevojkom (VIDEO)

Utorak, 14.05.2024 | 09:05

Glumac Sergej Trifunović oženio se u nedjelju, a sada je na društvenoj mreži Instagram podijelio snimak sa slavlja.

Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

Obradović: Neke stvari su JASNE , ali zaista čestitam svojim IGRAČIMA

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Partizan nije uspio da napravi brejk u prvom meču finala ABA lige na gostovanju Crvenoj zvezdi u dvorani "Aleksandar Nikolić".