Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:33
IZVOR: RTCG

Građani Andrijevice ogorčeni, voda SKUPLJA 300 odsto

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je Javni servis RTCG.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Da se Andrijevicom nije proširila vijest da će voda biti skuplja za 300 odsto Ljubinka Vuković sigurno bi sa više uživanja otpijala gutljaj. Jer, mora da razmišlja o štednji.

“Ovo je veliki udarac za građane naše, za nas penzionere pogotovo i ova čaša će nam biti luksuz”, kaže penzionerka Ljubinka Vuković.

O tome, međutim, lokalni političari nijesu razmišljali. Ali, o svojim funkcijama jesu. I zbog njih su prekidane i odlagane sjednice Skupštine. Neke nisu ni održane. I tako u zakonskom roku gradski vodovod nije dobio saglasnost na prošlogodišnji cjenovnik koji formira regulatorna agencija. Zato je stigao novi.

“Prosječan račun za vodu, ako uzmemo da je korisnik trošio nekih 10 kubika mjesečno, taj račun je bio oko 5 eura sa PDV-om. Sada bi išao na nekih skoro 16 eura sa PDV-om. Pokušali smo da izbjegnemo ovu odluku, odnosno da primjenjujemo novi cjenovnik jer je to veoma veliki skok cijena za tako kratak period. Ali, jednostavno, nije se mogao izbjeći zakon. Jer, Zakon o komunalnim djelatnostima je jasan da se novi cjenovnik mora primjenjivati”, istakao je izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije Miloš Mijović.

I građanima je jasno da i onako tanak novčanik podliježe novom trošku. No, nije im jasno šta se i kako obračunava kad odvrnu česmu.

“Vodovod je gravitacionog tipa, nema nikakvih potrošnji, rekonstruisan je prije pet godina, gubitaka na mreži nema. Da je poskupljanje 20 – 30 odsto i to bi bio udar na građane, ali mi bi to nekako pretrpjeli i shvatili ali 320 posto je stvarno mnogo za osiromašenu Andrijevicu”, kazao je Dejan Babović.

Tarifni model, metodologija obračuna bila je u rukama Regulatorne agencije koja Vodovodu izdaje licencu za rad. Upitan šta će kao rukovodilac preduzeti, Mijović je odgovorio da razumije revolt građana, ali da on ipak mora da postupim po zakonu.

“Jer zakon je zakon i ako se ogluđšite o zakon znate šta sljeduje. Ukoliko ne bismo primijenili nove cijene mislim da bi se izložili jednom velikom riziku gubljenja licence što bi značilo da ne bismo možda mogli ni da isporučujemo vodu građanima što bi bilo, mogu slobodno reći, jedna velika katastrofa za našu opštinu”, poručio je Mijović.

U šali građani kažu da će žeđ gasiti u gradskoj fontani. Raskošno je nekada žuborila. Danas je utihnula. I iz slavina će se, po svemu sudeći, voda ispuštati u manjim mlazevima. Jer, u maju stižu računi po novom obračunu. Takvom da će se trošiti kap po kap.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Bane
29.04.2024 12:04

Tako treba , a i to je malo .

1 0

OSTALE VIJESTI

Domaće nas povezuje

Srijeda, 15.05.2024 | 07:17

S ponosom vam predstavljamo našeg, domaćeg proizvođača!

Vešović i Klikovac saglasni: “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” u ozbiljnoj finansijskoj krizi

Utorak, 14.05.2024 | 20:01

Gradska preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” nalaze se u ozbiljnoj finansijskoj krizi, saglasni su odbornici opozicije i vlasti Skupštine Glavnog grada. Dok iz opozicije tvrde da je riječ o maćehinskom odnosu gradske uprave prema lokalnim preduzećima, iz redova vlasti ukazuju na naslijeđene probleme koje je stvorila prethodna gradska uprava.

Mašković: Zečević demantovao sam sebe

Utorak, 14.05.2024 | 17:02

Direktor Puteva Radoš Zečević demantovao je moje navode da je u tom preduzeću za prvih godinu dana rada nove gradske uprave zaposleno 190 ljudi, uprkos činjenici da mi je on dostavio taj podatak koji sam iznio. Dakle, demantovao je sam sebe, kazao je odbornik Socijaldemokrata u Skupštini Glavnog grada, Miloš Mašković.

Zvanično: Roko Tolić novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore

Utorak, 14.05.2024 | 15:37

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) je Roko Tolić odlučio je odlučio Odbor direktora na sjednici koja je održana danas i to nakon, kako su saopštili, međunarodnog konkursa i intervjua sa devet kandidata.

Način stanovanja širom Evrope: Crna Gora u VRHU po pretrpanim domaćinstvima

Utorak, 14.05.2024 | 11:43

Stambena kriza je rastuća zabrinutost širom Evrope, obilježena nestašicama i eskalacijom stanarina. Otprilike 70% stanovnika EU posjeduje svoje domove, dok preostalih 30% iznajmljuje. Oko 17% stanovništva EU živi u uslovima prenaseljenosti.

Ubistvo kod Foče: Muž ubio suprugu pa sebe, tijela nađena u porodičnoj kući

Srijeda, 15.05.2024 | 11:25

Tijela dvije osobe, muškarca i žene, pronađena su u kući u mjestu Miljevina, opština Foča.

PSIHOLOG OTKRIVA: Pet rečenica koje roditelji žele da čuju od svoje odrasle djece

Srijeda, 15.05.2024 | 11:11

Kad djeca odrastu, njihova veza s roditeljima poprima malo drugačiji oblik - njihov odnos postaje recipročniji. Sada bi odraslo dijete takođe moglo podržati svog roditelja, i na praktičan i na emocionalni način.

Madona ogolila dušu: Gledala sam kako mi se majka misteriozno raspada

Srijeda, 15.05.2024 | 10:46

Uvijek sam se pitala što je mislila dok me mahanjem pozdravljala s bolničkog prozora.

Medvedev: Đoković i Alkaras su glavni favoriti u Parizu

Srijeda, 15.05.2024 | 10:30

Ruski teniser Danil Medvedev se nije najbolje proslavio na Mastersu u Rimu.

Twitter ovu riječ smatra uvredom: Šta vi kažete?

Srijeda, 15.05.2024 | 10:04

Twitter (X) zabranjuje objave ukoliko one sadrže riječi koje se na ovoj društvenoj mreži smatraju uvredama, a jedna je podigla posebnu prašinu ovih dana.

Na leđima, stomaku ili sklupčani? Šta POLOŽAJ u kojem spavate govori o vama?

Srijeda, 15.05.2024 | 09:46

Da li ste znali da način na koji spavate otkriva skrivene aspekte vaše ličnosti, ali i utiče na vaše ponašanje u društvu?

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Čaj koji Kineskinje piju na prazan stomak ubrzava varenje i čisti crijeva, a za kožu je eliksir mladosti

Srijeda, 15.05.2024 | 09:11

Lotosov čaj zovu i "čaj za ljepotu", izbacuje višak vode iz organizma i odličan je za varenje.

Ceca priredila gala slavlje nakon rođenja unuka i okupila estradu: „Bogdana je žena zmaj“

Srijeda, 15.05.2024 | 08:56

Veljko i Bogdana su juče dobili trećeg sina Isaija, a tim povodom u vili Ražnatovića upriličena je gala proslava na kojoj su u porodičnom krugu uz brojne prijatelje proslavili dolazak novog člana.

Životni put velikog majstora crteža: Na Sajmu knjiga promovisana monografija posvećena Iliji Šobajiću

Srijeda, 15.05.2024 | 08:40

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja osim književnosti posvećuje značajan prostor i drugim formama umjetničkog izražavanja prikazanim kroz knjige. Petog dana sajma je tako promovisana monografija “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, akademskog slikara Luke Đukanovića.