Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:04
IZVOR: cdm.me

Martinović: U Crnoj Gori registrovano 499 hotela, dobrom ljetnjom sezonom na sjeveru da pokrijemo gubitke tokom zimske

U toku je nastavak treće posebne sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini. Na pitanja poslanika odgovara ministar turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.




Foto: Skupština Crne Gore, M. Matković

Poslanik Branislav Nenezić pitao je ministra da li ima u planu da predloži Vladi Crne Gore paket mjera za smanjenje negativnih posledica loše turističke sezone kroz subvencije svim registrovanim izdavaocima smještaja, ugostiteljskim djelatnicima i turističkoj privredi na sjeveru Crne Gore.

Martinović je kazao da je usljed nedostatka sniježnih padavina, protekla zimska sezona uticala na loše poslovanje svih pružalaca usluga u turizmu i ugostiteljstvu u sjevernom regionu Crne Gore, što je imalo za posledicu drastičan pad prihoda.

“Ovo ministarstvo tokom prethodne godine sprovelo je mjeru podrške kroz Javni poziv za nabavku opreme velike vrijednosti u turizmu ugostiteljstvu, a koja mjera je uspješno realizovana krajem decembra 2023. godine. Mjera je podrazumijevala podršku za hotele i sličan smještaj, shodno kojoj su bili predviđeni posebni intenziteti finansijske podrške usmjereni prvenstveno na razvoj manje razvijenih opština, a što se pokazalo kao uspješan vid podrske. Ukratko, navodimo da su navedenim programom privrednim subjektima subvencionisana već uložena sredstva u opremu velike vrijednosti i to za subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama u iznosu od 50 odsto, a u razvijenim opštinama u iznosu od 40 odsto. Ukupan vid podrške iznosio je oko 1.500.000 eura”, kazao je Martinović.

Poručuje da će Ministarstvo i u narednom periodu razmotriti slične modele, po kojima bi se sprovela određena mjera, kao vid podrške turističkoj privredi, koja prevashodno posluje na sjeveru Crne Gore, a čija djelatnost i poslovanje su tokom zimske sezone 2023/2024. direktno zavisili od odgovarajućih vremenskih uslova.

“Prvi kvartal u godišnjem poslovnom ciklusu privrede svakako predstavlja izazovan period i u redovnim uslovima poslovanja, a posebno je izazovan u uslovima nemogućnosti poslovanja što je evidentno u ovom slučaju, s obzirom na uslove u kojima se zimska sezona odvijala”, navodi Martinović.

Ističe da će se poslovni rezultati i umanjenje prihoda u prvom kvartalu odraziti i na poslovanje u ostalim mjesecima tj. do mjeseca početka ljetnje turističke sezone, kada očekuju dobru
posjećenost turističkim centrima na sjeveru, što bi uticalo na pokrivanje dijela gubitka nastalog u prethodnom periodu.

“Uprkos činjenici da je potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva za ovaj vid podrške, uložićemo dodatne napore da u saradnji sa Ministarstvom finansija i drugim relevantnim institucijama razmotrimo moguću implementaciju određenih mjera podrške, kako bi eventualna predložena mjera bila efikasna i usklađena sa potrebama turističke privrede na sjeveru, a prilikom pripreme naredne zimske turisticke sezone”, poručuje Martinović.

Nenezić je kazao da niko ne očekuje da može da se utiče na vremenske uslove, ali mogu na aktivnosti.

“Ne možete mi reći da ove mjesece zimske sezone, imali smo proljećno vrijeme, da u saradnji sa NTOCG na Žabljaku i Kolašinu nije mogao da se organizuje neki program kako bi turiste doveli tamo”, dadao je Nenezić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Hrvatska uputila PROTESTNU NOTU Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

Srijeda, 15.05.2024 | 13:03

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na predlog predsjednika Skupštine Andrije Mandića koji je rekao da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu, prenosi Večernji list.

Milović - Katnića ljekari obilaze na svakih tri sata, odbio da ide u KCCG

Srijeda, 15.05.2024 | 12:06

Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2023. godinu, sa osvrtom na Godišnji izvještaj o aktivnostima na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola za 2023. godinu za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na dnevnom je redu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine.

PES: Zbog prošlosti za koju nismo odgovorni, nećemo dovoditi u pitanje našu evropsku budućnost

Utorak, 14.05.2024 | 18:28

Pokret Evropa sad (PES) kao građanska partija koju sačinjavaju sve etničke i vjerske zajednice iz Crne Gore se veoma principijelno i sa pijetetom odnosi prema svim žrtvama vođenih ratova, poručuju iz PES-a.

Ljiljanić: PES otkazao, bez objašnjenja, pregovore sa Pokretom za Podgoricu

Utorak, 14.05.2024 | 17:44

Odbornica u parlamentu Glavnog grada Nađa Ljiljanić, kazala je da danas je bio planiran nastavak pregovora predstavnika Pokreta za Podgoricu i Pokreta Evropa sad (PES) te da su sastanak predstavnici PES-a otkazali “bez objašnjenja”.

RTS: Rasprava o rezoluciji o Srebrenici vjerovatno 22. maja

Utorak, 14.05.2024 | 13:59

Kako saznaje RTS, najverovatnije će ponovo doći do odlaganja sjednice UN o Srebrenici. Moguće je da će novi termin biti 22. maj.

Milović - Katnića ljekari obilaze na svakih tri sata, odbio da ide u KCCG

Srijeda, 15.05.2024 | 12:06

Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2023. godinu, sa osvrtom na Godišnji izvještaj o aktivnostima na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola za 2023. godinu za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na dnevnom je redu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine.

PRETRES u hotelu "Podgorica"

Srijeda, 15.05.2024 | 11:44

Službenici Sektora kriminalističke policije uz asistenciju kolega iz Posebne jedinice policije ušli su jutros sa nalogom za pretres u hotel "Podgorica".

Ubistvo kod Foče: Muž ubio suprugu pa sebe, tijela nađena u porodičnoj kući

Srijeda, 15.05.2024 | 11:25

Tijela dvije osobe, muškarca i žene, pronađena su u kući u mjestu Miljevina, opština Foča.

PSIHOLOG OTKRIVA: Pet rečenica koje roditelji žele da čuju od svoje odrasle djece

Srijeda, 15.05.2024 | 11:11

Kad djeca odrastu, njihova veza s roditeljima poprima malo drugačiji oblik - njihov odnos postaje recipročniji. Sada bi odraslo dijete takođe moglo podržati svog roditelja, i na praktičan i na emocionalni način.

Madona ogolila dušu: Gledala sam kako mi se majka misteriozno raspada

Srijeda, 15.05.2024 | 10:46

Uvijek sam se pitala što je mislila dok me mahanjem pozdravljala s bolničkog prozora.

Medvedev: Đoković i Alkaras su glavni favoriti u Parizu

Srijeda, 15.05.2024 | 10:30

Ruski teniser Danil Medvedev se nije najbolje proslavio na Mastersu u Rimu.

Twitter ovu riječ smatra uvredom: Šta vi kažete?

Srijeda, 15.05.2024 | 10:04

Twitter (X) zabranjuje objave ukoliko one sadrže riječi koje se na ovoj društvenoj mreži smatraju uvredama, a jedna je podigla posebnu prašinu ovih dana.

Na leđima, stomaku ili sklupčani? Šta POLOŽAJ u kojem spavate govori o vama?

Srijeda, 15.05.2024 | 09:46

Da li ste znali da način na koji spavate otkriva skrivene aspekte vaše ličnosti, ali i utiče na vaše ponašanje u društvu?

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Čaj koji Kineskinje piju na prazan stomak ubrzava varenje i čisti crijeva, a za kožu je eliksir mladosti

Srijeda, 15.05.2024 | 09:11

Lotosov čaj zovu i "čaj za ljepotu", izbacuje višak vode iz organizma i odličan je za varenje.