Utorak, 30.04.2024 | 09:43
IZVOR: rts.rs/Science Alert

Naučnici NAPRAVILI dijamant za 150 MINUTA - Prirodi potrebne milijarde godina

Naučnici su uspjeli da naprave dijamant za samo 150 minuta iako je dobro poznato da su za prirodne dijamante potrebne milijarde godina, ekstremni pritisci i temperature duboko pod zemljom.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Nova naučna metoda zasnovana je na mješavini tečnih metala, a rezultat procesa je nastanak vještačkog dijamanta za nekoliko minuta. Ovakvi dijamanti nastaju na temperaturi od 1.025 stepeni Celzijusa, pri vrijednosti pritiska od jedne atmosfere, koji je ekvivalent pritisku koji osjećamo na nivou mora.

Tim koji stoji iza inovativnog pristupa, predvođen istraživačima sa Instituta za osnovne nauke u Južnoj Koreji, uvjeren je da se proces može ubrzati kako bi se napravila značajna razlika u proizvodnji sintetičkih dijamanata.

Pretvaranje ugljenika u tečni metal koji se koristi za proizvodnju dijamanta nije novost. Dženeral Elektrik je koristio ove procese još prije pola vijeka koristeći rastopljeni sulfid gvožđa.

Ti procesi su i dalje zahtjevali pritiske od 5–6 gigapaskala i dijamantsko „sjeme“ za koje bi ugljenik mogao da se zalijepi.

„Otkrili smo metod za uzgojajanje dijamanata pri pritisku od jedne atmosfere i na umjerenoj temperaturi korišćenjem legure tečnog metala“, naveli su istraživači u studiji.

Smanjenje pritiska je postignuto korišćenjem pažljivo odabrane mješavine tečnih metala: galijuma, gvožđa, nikla i silicijuma. Unutar grafitnog kućišta napravljen je vakumski sistem koji je veoma brzo zagrijavao, a zatim hladio metal dok je bio izložen kombinaciji metana i vodonika.

Ovakvi uslovi omogućavaju da se atomi ugljenika iz metana šire u rastopljeni metal, djelujući kao sjeme za dijamante. Poslije samo 15 minuta, mali fragmenti dijamantskih kristala ekstrudirali su iz tečnog metala ispod same površine, dok je dva i po sata ekspozicije proizvelo neprekidan dijamantski film.

Iako se koncentracija ugljenika koji formira kristale smanjila na dubini od samo nekoliko stotina nanometara, istraživači očekuju da se proces može poboljšati uz nekoliko korekcija..

Prilagođavanja i stalne korekcije će potrajati, a istraživanje ovog procesa je još uvijek u ranoj fazi, naučnici vjeruju da je ovo metod sa mnogo potencijala. Proces koji se trenutno koristi za stvaranje većine sintetičkih dijamanata traje nekoliko dana i zahtjeva mnogo veće pritiske. Ako se optimizuje, ova nova tehnika bi mogla značajno da ubrza i olakša proizvodnju sintetičkih dijamanata.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UP - Nikšićka policija identifikovala osobe osumnjičene za nanošenje teških tjelesnih povreda

Utorak, 21.05.2024 | 10:22

Dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Nikšić obaviještena je 5. maja u 22.45 časova od strane zaposlenih u Medicinskom centru Nikšić da se na ukazivanje ljekarske pomoći javilo lice R.K. (55) sa povredama u predjelu glave, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Milatović - Ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, spremni smo da nastavimo graditi društvo prosperiteta i jednakih šansi

Utorak, 21.05.2024 | 10:06

18 godina nakon obnove državne nezavisnosti uvjeren sam da smo, više nego ikada ranije, spremni i odlučni da razumijemo jedni druge i, ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, nastavimo da gradimo društvo prosperiteta i jednakih šansi, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Vujović: Proaktivnijim pristupom iskoristiti EU fondove u cilju bržeg rasta kulturnog i kreativnog sektora

Utorak, 21.05.2024 | 09:56

Crna Gora bi trebalo da proaktivnije iskoristi fondove Evropske unije (EU) za kulturni i kreativni sektor, kako bi ubrzala rast i obezbijedila održivost sektora, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji i komunikaciji svih potencijala ovog sektora", poručila je resorna ministarka dr Tamara Vujović.

Inicijativa 110 NVO i preko 500 istaknutih ličnosti da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Utorak, 21.05.2024 | 09:22

110 NVO-a i preko 500 istaknutih pojedinaca očekuje od Vlade Crne Gore da naša država kosponzoriše rezoluciju UN o danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Jelena Škerović - Bez Nataše Mek u Meksiku; Ova reprezentacija ima potencijal

Utorak, 21.05.2024 | 09:08

Košarkašice Crne Gore završile su dvonedjeljne mini pripreme u “Bemax areni”, a nakon ovog okupljanja reprezentacije portal Meridian sport je razgovarao sa selektorkom Jelenom Škerović.

"Toliko o tome" - Jokić otkrio za koga NAVIJA u borbi za šampionski prsten

Utorak, 21.05.2024 | 08:59

Nikola Jokić i košarkaši Denvera nisu uspjeli ove sezone da odbrane šampionski prsten.

Đurašković - Cetinje je imalo ključnu ulogu u obnovi crnogorske nezavisnosti

Utorak, 21.05.2024 | 08:18

Danas s ponosom slavimo najznačajniji datum u novijoj crnogorskoj istoriji - dan kada smo mirno i dostojanstveno obnovili nezavisnost Crne Gore i krenuli putem slobode i samostalnosti, saopštio je gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković.

SAN za svakog ljubitelja slatkiša: Pripremire ČOKOLADNI HKLJEB OD BANANE

Utorak, 21.05.2024 | 07:53

Jedina stvar koja je bolja od hleba od banane je recept za čokoladni hljeb od banane. Nazovite ga doručkom, hljebom ili čak desertom - ovaj mekani i čokoladni hljeb je san za svakog ljubitelja slatkiša koji ne propuštaju priliku da ih provuku kroz svaki obrok.

JEFTINIJE sve vrste goriva - Ovo su cijene za litar

Utorak, 21.05.2024 | 07:27

Od danas, u Crnoj Gori su jeftinije sve vrste goriva.

Poslije sunca ponovo PROMJENA - Evo kakvo nas vrijeme očekuje u UTORAK

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 22:03

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za 21. maj najavljuju uglavnom sivo vrijeme sa dužim sunčanim intervalima,