Subota, 11.05.2024 | 10:41
IZVOR: vijesti.me

Vučević o najavi Spajića da će Crna Gora glasati za rezoluciju: Ne vidim ovo kao prijateljski gest

Ja ovo ne vidim kao prijateljski gest prijateljske države, rekao je predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević komentarišući to što je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao da će Crna Gora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) glasati za Rezoluciju u genocidu u Srebrenici.




Foto: Youtube screenshot/ParlamentSrbija

ČITAJTE I OVO - Spajić: Crna Gora će glasati za Rezoluciju o Srebrenici

"Crna Gora je naša najbliža država, a kad kažem najbliža mislim istorijski, kulturno, nacionalno narodno. Mi smo najbliže države, neću da kažem istovjetni narodi, dvije države gdje Srbi žive u velikom broju. Ovo je nešto što ne može da se ne komentariše da će narušiti odnos između nas, ali dobro Vlada Crne Gore vodi njihovu nezavisnu politiku", rekao je Vučević gostujući na Televiziji Pink.

"Nije na nama i nemamo pravo da im govorimo kako da rade, oni procenjuju svoje političke interese ali moraju da budu svjesni da ovim potezom i ovom najavom ne čine ništa dobro u odnosu na odnose dvije zemlje", rekao je Vučević.

On je kazao da je Spajiću napisao "hajde da vidimo na djelu vašu prijateljsku politiku prema nama".

"Mi Srbi moramo da razumijemo bol Bošnjaka i stradanja drugih naroda, u Srebrenici se desio stravičan zločin, kao što Bošnjaci moraju da razumiju naš bol za žrtvama u Bratuncu, ili da razumiju naš bol zbog protjerivanja preko 100 hiljada Srba u Sarajevu", rekao je Vučević.

On je kazao da Srbija ne želi da se vrati i da se zakopa u prošlost.

"Mi hoćemo da čuvamo politiku sjećanja, i da imamo taj odnos i prema našim junacima i prema žrtvama. Mislim da ta odluka Vlade Crne Gore ali i nekih drugih koji žive u regionu, pokazuje kakakv oni odnos imaju prema Srbiji. Sa takvom odlukom Crne Gore oni će suštinski baciti najmanje trećinu stanovništva Crne Gore koja se izjašnjava kao Srbi. Nadam se da je Crna Gora svjesna odluke koju donosi", rekao je Vučević.

On je rekao da svi građani Srbije moraju da razumiju šta se krije iza ovoga, a o tome je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sljedeće će biti tužba protiv Srbije da smo mi počinili genocid, pokušaće da obnove sudske postupke pred međunarodnim sudovima, i da traže ratnu odštetu od nas jer smo mi po njima počinili genocid, mi sada imamo međunarodno priznato u UN da smo počinili genocid u Srebrenici. Interesantno je da nije genocid u nekom drugom dijelu svijeta kad se nešto desi deset puta gore, da nije genocid ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, Jasenovac nije genocid, ali baš ovo što se desilo u jednoj opštini na jednoj opštini jeste genocid", rekao je Vučević.

Poručio je da se tamni oblaci nadvijaju nad Srbijom.

"Ali mi moramo da budemo spremni da vedrog duha i snažne volje se izborimo sa tim", kazao je Vučević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Glavni grad: Vlast DPS-a iznosila osjetljive podatke građana iz sistema Glavnog grada, Klikovac se služi neistinama

Petak, 24.05.2024 | 09:46

Odbornik Demokratske partije socijalista Andrija Klikovac je iznošenjem neistina oko održavanja informacionog sistema Glavnog grada po ko zna koji put pokazao besmislenost stavova koje zastupa, saopšteno je iz Glavnog grada.

Lokalni izbori u Budvi: U ponoć počinje izborna tišina

Petak, 24.05.2024 | 09:18

Agencija za elektronske medije (AEM) podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će biti održani 26. maja 2024. godine.

"Nigdje ne piše da su Srbi genocidan narod, pojedinci uporno manipulišu"

Četvrtak, 23.05.2024 | 21:19

U rezoluciji UN o Srebrenici nigdje ne piše da su Srbi genocidan narod, što znači da pojedinci konstantno manipulišu ovom osjetljivom temom za unutrašnje političke potrebe i stranački rejting, rekao je funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Tihomir Dragaš.

DPS: Pozdravljamo odluku Vlade da glasa za Rezoluciju, još jedna potvrda ispravnosti politike koju je DPS trasirao u Crnoj Gori

Četvrtak, 23.05.2024 | 20:17

Demokratska partija socijalista pozdravlja odluku Vlade Crne Gore, koja je u Ujedinjenim nacijama danas glasala za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, iako je učinjen presedan i po ovako važnom pitanju Crnu Goru na Generalnoj skupštini nijesu predstavljali ni predsjednik Vlade, ni predsjednik Crne Gore.

Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Crna Gora glasala ZA

Četvrtak, 23.05.2024 | 17:31

Sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o Srebrenici. Za genocid i zločine na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine osuđeno je više od 50 vojnih i civilnih čelnika bosanko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, na više od 700 godina zatvora.

Podaci Monstata: Ovo je PROSJEČNA CIJENA kvadrata stana u novogradnji

Četvrtak, 23.05.2024 | 13:18

Prema metodologiji istraživanja „Cijene stanova u novogradnji“, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor, saopšteno je iz Uprave za statistiku - Monstat.

Bojanić Lalović: Podnijećemo KRIVIČNU PRIJAVU protiv direktora OŠ “Bajo Pivljanin” zbog povrede UGLEDA DRŽAVE

Četvrtak, 23.05.2024 | 11:38

Demokratska partija socijalista podnijeće krivičnu prijavu protiv Milutina Mirjačića, direktora OŠ “Bajo Pivljanin” zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo povreda ugleda Crne Gore, saopštila je poslanica Zoja Lalović Bojanić. 

Jelena Đoković se EMOTIVNIM RIJEČIMA obratila Nikoli Rokviću (FOTO)

Četvrtak, 23.05.2024 | 12:46

Nikola Rokvić je juče stigao na Eginu i ispunio svoj cilj. 

Mašković: SRAMOTA za Podgoricu što se oglušila o poziv Sarajeva

Četvrtak, 23.05.2024 | 12:41

Sramota je što se Podgorica nije našla među gradovima koji su na poziv gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, podržali usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, ocijenio je odbornik Socijaldemokrata (SDCG) Miloš Mašković.

Crna Gora PROPUŠTA SP, IHF specijalnu pozivnicu dodijelio Švajcarskoj

Četvrtak, 23.05.2024 | 11:42

Poziv uručen reprezentaciji u kojoj se i nalazi sjedište IHF-a.

"Spajić opet obmanuo javnost, navodno poklanja Luku Budva građanima, a donio Uredbu da Vlada može dio Luke dodijeliti koncesionaru"

Petak, 24.05.2024 | 10:35

"Na "zvaničnoj dodjeli" Luke Budva građanima Budve, a što je Vlada Dritana Abazovića učinila još u februaru 2023. godine, premijer Spajić i ministri su u svom maniru, sakrili od javnosti namjeru Vlade da dio Luke Budva može dobiti drugu namjenu u odnosu na želju i interes svih građanki i građana Budve", saopštio je nosilac liste "URA - DRUGAČIJE" na lokalnim izborima u Budvi koji će se održati u nedjelju Blažo Rađenović.

Otkriveno kada bi Kejt Midlton mogla da se pojavi u javnosti: Sve stavljeno na čekanje - "Prošla je kroz žestok sud javnosti"

Petak, 24.05.2024 | 10:33

Kejt Midlton je krajem marta obmelodanila da ima rak, utišavši tako brojne teorije zavere, ali od tada se nije pojavila u javnosti, niti su poznati novi detalji o njenom stanju.   

Film sa Džulijom Roberts je jedan od najiščekivanijih u 2025., otkriveno o čemu se radi

Petak, 24.05.2024 | 10:20

I dok Zendeja briljira u filmu “Rivali”, reditelj ove ljubavne sportske drame, 52-godišnji Luka Gvadanjino, već se fokusirao na svoj novi projekat.

VIDEO: Pjevačica U SUZAMA otkriva sve - Stiže dokumentarac o Selin Dion, dirljiva najava rastužila sve

Petak, 24.05.2024 | 10:20

Obožavatelji Selin Dion (55) sa suzama u očima gledali su trejler za dokumentarac o njenom životu pod nazivom "Ja sam: Selin Dion".

Akcijama pošumljavanja - Posađeno 30.000 SADNICA u Plužinama, Nikšiću i Kolašinu

Petak, 24.05.2024 | 09:59

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima uspješno nastavlja planirane akcije pošumljavanja opožarenih i degradiranih površina, prilikom kojih će biti posađeno oko 300.000 sadnica iz naša tri rasadnika u Rožajama, Kolašinu i Baru, a u skladu sa planskim dokumentima.

Studija pokazala - MIKROPLASTIKA pronađena u krvnim ugrušcima u srcu, mozgu i nogama

Petak, 24.05.2024 | 09:56

Početkom godine velika studija pokazala je da je mikroplastika pronađena u više od 50 odsto masnih naslaga iz zapušenih arterija.

Ovo su dva najčarobnija datuma u junu 2024: Zodijak kaže – sve je moguće, ali uz nekoliko uslova

Petak, 24.05.2024 | 09:37

Ljeto je vrijeme koje s godinama ne gubi svoju čaroliju. A ovo je savršeno vrijeme za unapređenje ili novu vezu! U junu 2024. imaćemo dva čarobna datuma kada će se želje ostvariti. Saznajte kako da dobijete ono što želite!

Izložba dokumenata i fotografija „Žena…nosilac društvenog razvoja u socijalizmu“ u holu KIC-a

Petak, 24.05.2024 | 09:28

KIC „Budo Tomović” biće domaćin izložbe dokumenata i fotografija „Žena...nosilac društvenog razvoja u socijalizmu“ koja će u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore biti otvorena u ponedjeljak, 27. maja, u izložbenom holu KIC-a, u 12 sati.

Doljani i Kakaricka gora bez vode od 8 do 15h

Petak, 24.05.2024 | 08:56

Potrošači u naselju Kakaricka gora, danas će biti bez vode od 08h do 15 sati.

Da li znate zašto ne treba čuvati začine u staklenim posudama?

Petak, 24.05.2024 | 08:51

Većina začina može zadržati svoj ukus duže od pet godina, ali samo ako ih pravilno skladištite.