Subota, 11.05.2024 | 20:10
IZVOR: RTCG

Vlada usvaja amandmane: Odgovornost za zločine isključivo individualna

Uskoro počinje elektronska sjednica Vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojena informacija o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, prenosi Portal RTCG.




Foto: gov.me, Saša Matić

Vlada će naložiti Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) da pošalje amandmane koji kažu da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

„…ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini…”

Drugi amandman glasi: „…potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama….”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Morsko dobro REAGOVALO na izjavu Rađenovića: Mi ISPUNJVAMO, oni su samo OBEĆAVALI

Petak, 24.05.2024 | 19:54

Povodom netačnih tvrdnji iznijetih od strane nosioca liste „URA – DRUGAČIJE“ na lokalnim izborima u Budvi, Blaža Rađenovića, reagovali su iz Morskog dobra koji podsjećaju javnost da je Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem stalno samo obećavala.

DPS: "Trgovina na štetu građanske Crne GoreNEĆE PROĆI, Mandić baca prašinu u oči svojim biračima"

Petak, 24.05.2024 | 17:59

Naknadne reakcije Andrije Mandića na izglasanu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici predstavljaju potcjenjivanje inteligencije njegovih glasača i bacanje prašine u oči građanima, ocijenili su u Demokratskoj partiji socijalsita (DPS).

Todorović: URA će poboljšati SOCIJALNI STATUS građana Budve kroz program "STAN ZA SVE" i jednokratnu POMOĆ za svako dijete

Petak, 24.05.2024 | 17:28

"Budva je grad velikih socijalnih razlika sa slabom podrškom lokalne samouprave socijalnoj zaštiti stanovnika. Činjenica da u našem gradu već 3 godine funkcioniše Narodna kuhinja, dovoljno govori u prilog tome", saopštila je kandidatkinja za odbornicu Građanskog pokreta URA na predstojećim lokalnim izborima u Budvi Slavica Todorović.

Vukšića OSLOBODILI obaveze čuvanja tajnog podatka

Petak, 24.05.2024 | 17:13

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi djelimičnog oslobađanja od obaveze čuvanja tajnog podatka ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, za potrebe vođenja parničnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici P. br. 2708/23 i saslušanja u svojstvu svjedoka. U pitanju je postupak poznat kao "Portal Udar".

Vuksanović Stanković: Mandić da podnese ostavku na mjesto Predsjednika Skupštine

Petak, 24.05.2024 | 13:58

"Trobojku i srpski j. nikad vratiti nećete jer nemate 2/3 podrške za to", poručila je predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću bivša poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Poslije sunca ponovo PROMJENA - Evo kakvo nas vrijeme očekuje u SUBOTU

Petak, 24.05.2024 | 22:02

U subotu nas očekuje promjenljivo oblačno  vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Ovo su TRI NAJZDRAVIJE namirnice na svijetu

Petak, 24.05.2024 | 21:57

Zdravu ishranu često povezujemo sa izbacivanjem raznih vrsta hrane, ali uključivanje dobrih stvari je takođe dobra ideja.

UDES na putu Podgorica – Kolašin, učestvovalo vozilo hitne pomoći

Petak, 24.05.2024 | 21:46

Udes!

"Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati ZNANJA i ISKUSTVA"

Petak, 24.05.2024 | 21:39

Crna Gora i Kina imaju značajan prostor za razmjenu znanja i iskustava, i za saradnju u kulturi i umjetnosti, u oblasti kreativnih industrija i kulturne baštine, ali i u oblasti savremenih tehnologija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija  Tamare Vujović i zamjenice gradonačelnika Šangaja Lju Duo.

Konatar: ODBIJANJEM predloga URE Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere

Petak, 24.05.2024 | 21:35

"Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija", kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Ključni ZDRAVSTVENI razlog zašto NE BISTE trebali BACATI peteljke jagoda

Petak, 24.05.2024 | 21:29

Bacali ste peteljke od jagoda u smeće ili ste čak pretpostavljali da su možda otrovne?

Nataša Bekvalac OBRADOVALA FANOVE - "Nakon DEVET GODINA, biću NOVA JA"

Petak, 24.05.2024 | 21:14

Pop zvijezda Nataša Bekvalac otkrila koje novine je očekuju u narednom periodu.

POGLEDAJTE - Ovo je PRVI PODVODNI AUTOMAT za SLATKIŠE (VIDEO)

Petak, 24.05.2024 | 21:03

Kompanija Airheads je predstavila prvi podvodni automat za slatkiše, koji se može koristiti u bazenima, a jedina valuta je zabava.

Đoković: Naravno da sam ZABRINUT, ne vidim sebe kao FAVORITA

Petak, 24.05.2024 | 20:51

Novak Đoković imao je lošu uvertiru pred Rolan Garos.

Nemaju vremena za emotivne drame: Tri NAJHLADNIJA znaka horoskopa

Petak, 24.05.2024 | 20:39

Ukoliko ste se ikada pitali kako i zašto su neki ljudi konstantno ozbiljni i cijene red i rad, astrologija ima odgovore.