Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:43
IZVOR: kolektiv.me

Spoken word koncert Roberta Prosera i bubnjara Lana Štikera u sali DODEST

U saradnji sa Austrijskom ambasadom u Crnoj Gori u KIC-u „Budo Tomović“, u četvrtak, 16. maja, biće organizovan spoken word koncert poznatog austrijskog pisca Roberta Prosera i bubnjara Lana Štikera, dua poznatog kao Drumbadur. Program će se održati u sali DODEST sa početkom u 20h.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Nastup Roberta Prosera na mikrofonu i Lana Štikera za bubnjem nosi naziv „Nestali u lavinama”, po istoimenom Proserovom romanu na kojem se zasniva. Riječ je o izvrsnom spoju književnosti i muzike koji je u prošloj godini izazvao veliku pažnju publike u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Italiji. Za potrebe publike koja ne govori njemački jezik tekst je preveden i titlovan.

Kao grupa, DRUMBADUR je poznat po traganju za radikalnom formom pričanja priča. Kroz izgovorenu riječ i ritmove predaje se podjednako fanki i čvrsta energija, svedena do najveće slobode za ritam i glas. Bilo da je u pitanju improvizacija ili plesni ritam, posebna atraktivnost događa se u direktnom kontaktu sa gledaocima. Bez ijedne suvišne riječi ili udarca, DRUMBADUR nudi izvanredan spoj muzike i književnosti, kao što su performans, ritual i recitacija.

Robert Proser rođen je 1983. godine. Živi i radi u Alpbahu/Tirolu i u Beču. Studirao je komparativnu književnost i antropologiju, putovao je od Azije do Afrike. Izvođač i pisac, ranije aktivan u repu i grafitima, kao i moderator i kustos (za “Babelsprech” - platforma za savremenu poeziju). Za njegov umjetnički rad značajna su istraživanja i scenske adaptacije u obliku recitacije ili performansa. Publikacije uključuju roman „Ajmo habibi” (Ullstein fünf, 2019) i reportažu Ljeto u Bejrutu (Klever, 2020). Dobitnik raznih nagrada i stipendija, pisac u rezidenciji One World Foundation u Šri Lanci 2020, rezidenciju Literarisches Colloquium Berlin 2014, Reinhard Priessnitz nagradu 2014. Njegov roman Fantomi (Ullstein fünf, 2017) nominovan je za Njemačku književnu nagradu.

Lan Štiker rođen je 1995. u St. Jakobu, Rosental/Šentjakob u Rožu. Studirao je džez-bubnjeve na Univerzitetu Anton Brukner u Lincu. Svirao je s poznatim muzičarima kao što su Skúli Sverrisson, Peter Herbert, Primus Sitter i Tonč Feinig, a aktivan je kao lajv i studijski bubnjar u raznim bendovima (npr. Delta Concept, Kit Cut, Oh Alien).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP: Predstava „Proces“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:29

Predstava „Proces“, prema tekstu Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, biće izvedena u utorak 28. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20h. Sve ulaznice su rasprodate.

Premijera predstave „Probali smo, gledajte” 29. maja u KIC-u

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:01

Nova predstava Dodestove radionice glume „Probali smo, gledajte” premijerno će biti izvedena u srijedu, 29. maja, u sali Dodest, od 20 sati.

"Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati ZNANJA i ISKUSTVA"

Petak, 24.05.2024 | 21:39

Crna Gora i Kina imaju značajan prostor za razmjenu znanja i iskustava, i za saradnju u kulturi i umjetnosti, u oblasti kreativnih industrija i kulturne baštine, ali i u oblasti savremenih tehnologija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija  Tamare Vujović i zamjenice gradonačelnika Šangaja Lju Duo.

CNP na Priština internacionalnom pozorišnom festivalu

Petak, 24.05.2024 | 13:18

Predstava “Bladi Mun”, prema tekstu i u režiji Ane Đorđević, biće izvedena u okviru takmičarske selekcije VIII Priština internacionalnog pozorišnog festivala u nedjelju, 26. maja u Teatru “Faruk Begolli” s početkom u 19h.

Izložba dokumenata i fotografija „Žena…nosilac društvenog razvoja u socijalizmu“ u holu KIC-a

Petak, 24.05.2024 | 09:28

KIC „Budo Tomović” biće domaćin izložbe dokumenata i fotografija „Žena...nosilac društvenog razvoja u socijalizmu“ koja će u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore biti otvorena u ponedjeljak, 27. maja, u izložbenom holu KIC-a, u 12 sati.

Radović ostaje guvernerka CBCG, neće ići u Savjet za regionalnu saradnju

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:57

Guvernerka je saopštila da je drugi kandidat dobio većinu tokom preliminarnog glasanja za generalnog sekretara RCC, nakon čega su sve države postigle konsenzus o povlačenju kandidata  

Ministarstvo zdravlja pokreće izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski klinički centar uz podršku FASEP granta

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:56

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pokrenulo je izradu Studije izvodljivosti za izgradnju novog Univerzitetskog Kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d'études et d'aide au secteur privé).

Vrijedi znati: Jeftino voće čuva mozak i srce, ima ga na svakom koraku i pravo je zlato

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:51

Brusnica, jedna od najdragocjenijih namirnica kada je u pitanju zdravlje.

UP - Tokom vikenda UHAPŠENO 26 vozača

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:44

Tokom vikenda, od 24. do 26. maja, na crnogorskim putevima evidentirana je 61 saobraćajna nezgoda, u kojima je pet lica zadobilo teške, a 32 lake tjelesne povrede, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Otišao je čovjek koji je vinuo Merlina u zvijezde: Na putu od Skenderije do pivare moj se život promijenio

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:44

Smrt profesora Muradifa Brkića, nekadašnjeg direktora Sarajevo-diska, muzičkog producenta i bivšeg muža pjevačice Hanke Paldum, sigurno će uzdrmati Dina Merlina.

Za osobe rođene u ovom horoskopskom znaku, kažu da su PRAVI GENIJALCI

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:34

Za ljude rođene u znaku Vodolije smatra se da su najveći genijalci u svetu zodijaka.

"Nema više kočnica, Rafa će dati 100 odsto, vjerujemo da je spreman"

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 12:08

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala, izjavio je da je rekorder Rolan Garosa po broju titula spreman za turnir.

Ovo niste znali - Šta jedna šolja kafe radi našem tijelu iz MINUTA U MINUT?

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:59

Za mnoge od nas jutarnja kafa je suštinski dio našeg svakodnevnog rituala.

Injac: Duško Jovanović simbol slobodne riječi, dugujemo mu pravdu

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:38

Povodom godišnjice ubistva Duška Jovanovića, gradonačelnica Podgorice prof. dr Olivera Injac položila je danas vijenac na mjesto na kojem je prije 20 godina ubijen glavni i odgovorni urednik dnevnih novina “Dan”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Bojović: Sumnjive diplome nisu samo iz inostranstva i sa privatnih fakulteta, pojavljuju se falsifikati i sa državnih

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:30

Ministarstvo od početka godine podnijelo 22 krivične prijave, najviše osoba se sumnjiči za falsifikovanje diplome srednje škole.