Ponedjeljak, 13.05.2024 | 14:59
IZVOR: PR Centar

Uprava UIKS-a nije dozvolila predstavniku CeMI-ja da posjeti Katnića uprkos dozvoli Višeg suda

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nije dozvolila danas predstavniku Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) da posjeti pritvorenika Milivoja Katnića, bivšeg Glavnog specijalnog tužioca, uprkos odobrenju koje je imao od Predsjednika Višeg suda u Podgorici.




Foto: arhiva, YouTube screenshot/MediaBiro

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, shodno čl. 183 st. 3 Zakonika o krivičnom postupku, po odobrenju Predsjednika Višeg suda u Podgorici, danas u 13 sati, predstavnik CeMI-ja je pokušao da posjeti pritvorenika, Milivoja Katnića, bivšeg Glavnog specijalnog tužioca.

„Dozvola za posjetu je od strane Višeg suda izdata danas, sa mogućnošću da se može koristiti samo danas, 13. maja tekuće godine.  Međutim, nakon što je predstavnik CeMI-ja pristupio Istražnom zatvoru, dežurni službenik, nakon konsultacija sa Upravom je obavijestio da Uprava ne dozvoljava posjetu. Žalimo zbog postupanja Uprave UIKS-a koja je odbila da postupi po odluci predsjednika Višeg suda“, kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su ocijenili da takav postupak Uprave Istražnog zatvora pojačava zabrinutost i budi sumnju i stanje i uslove u kojima se nalazi pritvorenik Katnić.

„CeMI poziva nadležne da dozvole posjetu posmatrača CeMI-ja u skladu sa odlukom Višeg suda, i omoguće nam da utvrdimo u kakvom stanju i uslovima se pritvorenik Katnić nalazi. Tražimo takođe i reakciju ministra pravde“, naveli su iz te organizacije.

Pojašnjavaju da se posjeta ne realizuje na zahtjev pritvorenika, nego na osnovu čl.183. stav 3 kojima je domaćim organizacijama koje se bave ljudskim pravima dozvoljeno da izvrše uvid u uslove u kojima boravi pritvorenik.

„Kao nevladina organizacija koja već dugi niz godina sprovodi aktivnosti praćenja sudskih postupaka, sa ciljem unaprjeđenja poštovanja ljudskih prava u pravosudnom sistemu Crne Gore,  smatramo da je imperativ pružiti pritvorenicima adekvatnu medicinsku njegu i uslove za boravak“, istakli su iz CeMI-ja.

Oni su poručili da će kao NVO nastaviti da prate ovaj slučaj „i pored ponašanja uprave UIKS-a i odbijanja da postupi po sudskoj odluci“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MF - Ministarstvo, Zavod za školstvo i škole da uspostave internu proceduru odobravanja ekskurzija i škola u prirodi

Utorak, 28.05.2024 | 12:57

Povodom učestalih dilema u odnosu na obavezu ugovaranja usluge organizovanja đačkih ekskurzija, usluga iz programa „Škola u prirodi“ i eventualno izuzeće ovih usluga od primjene propisa iz oblasti javnih nabavki, Ministarstvo finansija preporučilo je Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Zavoda za školstvo, te osnovnim i srednjim školama da uspostave internu proceduru odobravanja, zbog blagovremenog planiranja i ugovaranja ovih usluga.

Podgorica: Sudski savjet u četvrtak bira PREDSJEDNIKA Osnovnog suda

Utorak, 28.05.2024 | 10:53

Izbor predsjednika Osnovnog suda u Podgorici...

Udruženje Roditelji: Za polumatursko veče opremljeno 31 dijete

Utorak, 28.05.2024 | 10:42

Završena je humanitarna akcija Zajedno za polumaturante koju je Udruženje Roditelji pokrenulo početkom aprila, kako bi pomogli porodicama da opreme djecu za proslavu svečane noći.

POVLAČI se šunka iz prodaje: Pronađena OPASNA BAKTERIJA

Utorak, 28.05.2024 | 10:38

Povlači se Z' dežele sendvič sa šunkom od 500 grama sa rokom upotrebe 31. maja 2024. godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes, saopštio je Državni inspektorat.

Rajković: Sanitarna sječa ili požari i bolesti, uz milionsku štetu za državu

Utorak, 28.05.2024 | 10:03

Zbog velikog broja novinarskih pitanja i apela od strane građana, koji šalju slike oborenih stabala iz šuma sa čitave teritorije Crne Gore, a zbog tačnog informisanja javnosti, VD direktora Uprave Miloš Rajković navodi da je stanje u šumama alarmantno po pitanju sanitarnih stabala, nastalih kako od dejstva vremenskih nepogoda, tako i od širenja potkornjaka, saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore.

Vješto ga krila od javnosti - Senidah objavila romantičnu fotografiju sa OSAM GODINA MLAĐIM DEČKOM (FOTO)

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 17:54

Popularna trep pjevačica Senida Hajdarpašić, poznatija kao Senidah, na društvenim mrežama pokazala je dečka Stefana koji je 8 godina mlađi od nje.

Katnić PREKINUO štrajk žeđu?

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 16:01

Uhapšeni nekadašnji glavni specijalni tužilac Miivoje Katnić danas je prekinuo štrajk žeđu i o tome je obavijestio Viši sud, saznaju Vijesti iz više izvora.

Koprivica: UHAPŠENA dva policijska službenika u Rožajama, OSUMNJIČENI za primanje mita

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 16:19

Danas su u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti (OB) Berane uhapšena dva službenika stanice policije Rožaje K.E. i D.D. zbog sumnje da su 5.aprila na graničnom prelazu Dračenovac počinilo krivično djelo primanje mita kako ne bi izvršili službenu radnju koji su morali izvršiti, saopštio je državni sektretar Ministarstva uutrašnjih poslova (MUP) Petar Koprivica.

FSCG KAZNIO golmana Budućnosti zbog nedavnog napada

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 17:09

Golman Budućnosti Đorđije Pavličić dobio je zabranu igranja 10 utakmica zbog fizičkog napada na saigrača Igora Ivanovića nakon nedavnog duela protiv Sutjeske (2:2).

Darko Lazić ponovo POSTAJE OTAC - "Ovo je kruna NAŠE LJUBAVI“

Utorak, 28.05.2024 | 08:04

Pjevač Darko Lazić i njegova supruga Katarina čekaju svoje prvo dijete, dok folker iz prethodnog braka ima ćerku Lorenu i iz veze sina Alekseja.

Milatovića Krapović, Lazarević i pukovnici upoznavali sa trenutnim stanjem u crnogorskoj Vojsci

Utorak, 28.05.2024 | 15:08

Predsjednik države Jakov Milatović primio je u rezidenciji na Cetinju ministra odbrane Dragana Krapovića, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića i pukovnike Vojske Crne Gore, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika države.    

TAJNA CEREMONIJA u Beogradu - VJENČALI se Anastasija i Nemanja Gudelj

Utorak, 28.05.2024 | 14:11

Tajno vjenčanje.

Asanović: Ibrahimović iznio neistine koje nemaju veze sa sportom, krivo mu što su Budva i Zeta u višem rangu

Utorak, 28.05.2024 | 13:47

Predsjednik Bošnjačke stranke ErvIn Ibrahimović iznio je neistine koje nemaju veze sa sportom, već pokazuju da mu je krivo što su fudbalski klubovi Budva i Zeta obezbijedili plasman u viši rang, saopštio je predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović.

"Užasna odluka": Netflix uvodi PROMJENU koja se mnogima neće svidjeti?

Utorak, 28.05.2024 | 13:37

Netflix je u poslednje vreme nekoliko puta "stao na žulj" korisnicima, a čini se da ne planira da prestane sa testiranjem njihove tolerancije.

VELIKI POVRATAK Fiat-a: Poznati model stiže i u benzinskoj verziji

Utorak, 28.05.2024 | 13:21

Fiat 500e, poznat kao električni automobil, uskoro će dobiti benzinsku verziju sa blagim hibridnim pogonskim sklopom. Izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, mogao bi uskoro da objavi ovu značajnu promjenu, prema izvještajima Automotive News Europe.

MF - Ministarstvo, Zavod za školstvo i škole da uspostave internu proceduru odobravanja ekskurzija i škola u prirodi

Utorak, 28.05.2024 | 12:57

Povodom učestalih dilema u odnosu na obavezu ugovaranja usluge organizovanja đačkih ekskurzija, usluga iz programa „Škola u prirodi“ i eventualno izuzeće ovih usluga od primjene propisa iz oblasti javnih nabavki, Ministarstvo finansija preporučilo je Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Zavoda za školstvo, te osnovnim i srednjim školama da uspostave internu proceduru odobravanja, zbog blagovremenog planiranja i ugovaranja ovih usluga.

Rakčević - Raspisan tender za rekonstrukciju Jusovače

Utorak, 28.05.2024 | 12:22

Partije vlasti u Podgorici najavile su da će podržati Izvještaj gradonačelnice Olivere Injac, ali nije poznato kako će se izjasniti odbornici Pokreta za Podgoricu, koji su juče imali niz primjedbi na njen rad.

Za ova DVA horoskopska znaka, JUN će biti MJESEC ZA PAMĆENJE

Utorak, 28.05.2024 | 11:53

Nalazimo se na pragu juna, a prvi mjesec ljeta biće izuzetno povoljan za dva znaka Zodijaka.

IRF - Raznolikost vještina i iskustva neophodna u odborima direktora kompanija

Utorak, 28.05.2024 | 11:18

Raznolikost vještina, iskustava i mišljenja je neophodna u odborima direktora kompanija. Investiciono-razvojni fond Crne Gore je, upravo kroz prvu generaciju polaznica programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja »Women on Boards«, takav tim i okupio.

Spektakularnim nastupom Baby Lasagne trijumfalno završen Sea Star Festival!

Utorak, 28.05.2024 | 11:07

Premijerni nastup Baby Lasagne pred publikom u svom rodnom Umagu označio je šesti Sea Star.