Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30
IZVOR: Mediabiro

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.




Foto: MediaBiro

“Ova titula se dobija i zaslužuje za viziju budućnosti koju budemo imala kada je u pitanju kultura i razvoj kulture u našem gradu i našoj državi i upravo zbog te budućnosti mi smo se odlučili da damo priliku Nikšićanima i drugim ljudima u Crnoj Gori da kroz ove ideje stvorimo budućnost kulturnog razvoja i Nikšića i Crne Gore. Ovo je titula koja ne bi značila samo nama, nego i cijeloj državi pogotovo u procesu pristupanja EU i putu na kojem se nalazimo, a na kojem smo u posljednje vrijeme napravili mnogo značajnih koraka u svim sferama", naveo je Kovačević.

Kovačević je istakao zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za ovu priču za koju je naglasio da nadilazi dnevnu politiku.

“U ovu priču smo krenuli sa mladim ljudima, ljudima koji imaju ideje, koje ne treba puno tjerati da nešto rade, već im samo dati onaj dašak u jedra, a oni će uspjeti da dovedu i naš grad i čitavu našu zemlju tamo gdje ona oduvjek i pripada. Ovo je jedna priča koju treba da guramo svi zajedno i zaista mislim da će Nikšić imati šta da ponudi, kao što je u prethodnom periodu na kulturnom planu umio dosta toga da ponudi i sazda", naveo je Kovačević.

Foto: MediaBiro

Ispred mladog tima koji radi na ovoj inicijativi prisutnima se prvo obratio Predstavnik Kancelarije za Evropsku prestonicu kulture Nikšić 2030, Nemanja Popović.

“Svaka titularna godina donosi mnogo benefita. Poenta je da do te 2030. dosegnemo neki maksimum naših kapaciteta, da bi nakon toga u određenom procentu podigli kvalitet kulturnog života u Nikšiću, te da se odvajanja za kulturu podignu za nekih deset posto. Bitno je da se svi uključimo da vidimo šta realno treba Nikšiću da bi doživio taj preporod i šta to treba da vratimo u novom obliku, šta je to što ljudi Nikšića žele, šta je to što će vratiti ljude da ponovo stvaraju u Nikšiću i šta je to što će Nikšić mapirati kao kulturnu destinaciju na evropskom nivou, ,naveo je Popović.

Nikšiću je za ovu prestižnu titulu konkurencija u okviru Belgije i Kipra, te je važno što su ušli u proces saradnje sa njima na zajedničkim projektima.

“Najvažniji benefit ove priče je promjena imidža grada, istraživanja pokazuju da gradovi koji ulaze u ovaj proces imaju ozbiljne promjene nivoa vidljivosti kako na državnom planu tako i na evropskom.  Kulturni benefiti su ono što je prioritet ove priče, a to je razvoj kapaciteta, razvoj kulturne infrastrukture. Kada se govori o kapacitetu, prije svega govorimo o usvajanju novih principa rada, povezivanju sa međunarodnim partnerima od kojih mi učimo kako se na savremene načine pristupa kulturnim događajima", istakao je koordinator inicijative Nikšić 2030, Mato Uljarević.

Foto: MediaBiro

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zašto je pljeskavica iz restorana tako SOČNA? Šef kuhinje otkriva TRIK

Četvrtak, 06.06.2024 | 08:16

Što je to što čini hamburger iz restorana tako neodoljivo ukusnim?

Nutricionisti OTRKIVAJU - Da li trebamo POPITI ČAŠU VODE kada se probudimo?

Četvrtak, 06.06.2024 | 08:09

Konzumiranje vode je veoma važno za različite procese u organizmu, a u posljednje vrijeme posebno se ističe važnost ispijanja čaše vode čim se probudite.

Sekulović: Politička kRIZA u Podgorici proizvod nesnalaženja činioca vlasti

Četvrtak, 06.06.2024 | 08:04

Ova kriza lokalne vlasti, pogotovo ako rezultira novim izborima, ne može se dominantno pripisati snazi i umijeću opozicije, koliko nesnalaženju većine da pravi zdrave kompromise, saopštio je, za Gradski portal, politički analitičar i bivši ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Crna Gora - Tokom 2023. u porodilištu KCCG, OSTAVLJENE tri bebe

Četvrtak, 06.06.2024 | 07:05

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG)...

Ove temperature nas OČEKUJU - Uživajte u SUNČANOM danu

Srijeda, 05.06.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Zvijezda čuvene serije POVLAČI se iz glume: "ŽIVIM svoju VIZIJU"

Srijeda, 05.06.2024 | 21:59

Glumica Evanđelin Lili objavila je na Instagramu da se u potpunosti povlači iz Holivuda, dodajući da bi se "jednog dana mogla vratiti".

Abdić: "ODGOVOR na potencijalno HAPŠENJE Đukanovića dogovorićemo na organima partije"

Srijeda, 05.06.2024 | 21:50

Poslanik DPS-a Nermin Abdić u emisiji Stav na TVCG, odgovarajući na pitanje šta je značila izjava predsjednika DPS-a Danijela Živkvića da će u slučaju hapšenja bivšeg predsjednika DPS-a i Crne Gore Mila Đukanovića odgovor biti radikalan, kazao da će ta partija u tom slučaju imati "adekvatan odgovor koji će biti usaglašen da organima partije".

Andrija Kuzmanović se za ROĐENDAN POHVALIO figurom nakon što je smršao 30 kg: "40 je NOVIH 20"

Srijeda, 05.06.2024 | 21:40

Glumac Andrija Kuzmanović danas slavi svoj 40. rođendan, a za tu priliku je odlučio podijeliti fotografiju svoje fizičke transformacije nakon što je uspio skinuti skoro 30 kilograma.

"Članstvo u NATO GARANT bezbjednosti i podsticaj razvoja"

Srijeda, 05.06.2024 | 21:27

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane upriličili su prijem povodom 75 godina od osnivanja Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) i sedam godina od učlanjenja Crne Gore u NATO. Domaćini skupa bili su ministar vanjskih poslova  Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović, a gostima se obratio predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Pjevač progovorio o RAZVODU - "Trebalo mi je dosta vremena da PREBOLIM“

Srijeda, 05.06.2024 | 21:21

Frontmen popularne grupe „Tropico bend“, Aleksandar Cvetković, progovorio je o razvodu od supruge Jovane Pajić.