Petak, 17.05.2024 | 13:58
IZVOR: kolektiv.me

U Crnoj Gori dostupan NOVI LIJEK za karcinom dojke

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila revidiranu Listu ljekova. Revizijom je uključeno 11 generičkih ljekova za koje već postoji paralela na Listi ljekova, šest novih ljekova koji se do sada nijesu nalazili na Listi, a proširene su indikacije za dva lijeka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.




Foto: Ilustracija, Pixabay

"Proširenjem indikacija omogućiće se liječenje pacijentkinja oboljelih od trostruko negativnog karcinoma dojke, koje do sada nisu imale odgovarajućih terapijskih opcija, kao i liječenje pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća. Novi ljekovi, koji se do sada nijesu nalazili na Listi ljekova, koristiće se i u terapiji bolesti gastrointestinalog trakta, sniženog rasta kod djece i redovnu imunizaciju stanovništva".

Kako se navodi u saopštenju, nova Lista ljekova donesena je u skladu sa novom odlukom Ministarstva zdravlja o češćim revizijama medikamenata što doprinosi većoj inkluzivnosti i aktuelnosti terapije.

"Cilj donošenja Liste ljekova je stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje", zaključeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ako ste rođeni u ovom znaku – sreća je iza ugla: Od 10. juna za vas kreće najljepši period

Petak, 07.06.2024 | 13:47

Ako ste rođeni u znaku Blizanaca, čestitamo vam! Od 10. juna kreće vaš najljepši period u godini. Blizanci su poznati po svojoj razigranoj i znatiželjnoj prirodi, a sada je vrijeme da pokažete svijetu svoje sjajne osobine.

URA: Vlada se posvađala i oko IBAR-a, svaki njihov dolazak u Skupštinu je nova blamaža

Petak, 07.06.2024 | 13:40

"Vlada Crne Gore uspjela je da ljestvicu blamiranja podigne na viši nivo, time što su se posvađali i oko IBAR zakona", naveli su iz Građanskog pokreta URA.

Tokom požarne sezone Podgoricu će snimati dronom

Petak, 07.06.2024 | 13:35

Vršilac dužnosti komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravko Blečić održao je danas sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica u susret ljetnjoj požarnoj sezoni radi efikasnijeg odgovora na požare i druge vanredne situacije tokom ljetnjih mjeseci, saopšteno je iz Glavnog grada.

Stiže novi film o čuvenoj lutki: "Barbi je uvijek bila crna"

Petak, 07.06.2024 | 13:15

Poslije planetarno popularnog filma Barbi od prošle gdine, stiže još jedan film o najpopularnijoj lutki na svijetu.

Deset nevjerovatnih činjenica o vašim očima koje malo ko zna

Petak, 07.06.2024 | 13:04

Ne čine se tako fascinantim na prvi pogled, ali postoji mnogo toga što ne znate o očima.

Katnić će danas biti OPERISAN

Petak, 07.06.2024 | 12:49

Katnić će danas biti operisan...

Crna Gora - Žena povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi

Petak, 07.06.2024 | 12:19

Baranka I.A. (73) povrijeđena je u saobraćajnoj nezgodi koja se u devet sati i pet minuta dogodila na Bulevaru Revolucije.

Dojava o bombi u podgoričkoj Gimnaziji i na Univerzitetu Crne Gore

Petak, 07.06.2024 | 12:05

Ekipe su na terenu!

Radulović: Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori

Petak, 07.06.2024 | 11:46

Crna Gora u prošloj godini zabilježila je rast uvoza automobila sa čistijom tehnologijom odnosno vozila koja ispunjavaju standarde Euro 4, 5 i 6, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

Originalni recept za ČIZKEJK - Ovo je poslastica kojoj je nemoguće odoljeti

Petak, 07.06.2024 | 11:18

Kad ne znaš šta da napraviš slatko - tu je čizkejk. Slatkiš koji je uvijek dobrodošao i u svakoj prilici. Nije teška priprema, a originalni recept za čizkejk je upravo onaj koji će biti vaš prvi izbor.