Subota, 18.05.2024 | 11:42
IZVOR: meridianbet.me

Dejan Savićević - Bio sam siguran da nas Barselona ne može stići, ostaje žal zbog Zlatne lopte 1991. godine

Na današnji dan, prije 30 godina Dejan Savićević je postigao jedan od najspektakularnijih golova u finalima Lige šampiona.




Foto: arhiva, YouTube screenshot/Fudbalski savez Srbije

Tog 18. maja, 1994. godine u Atini, u finalu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja Milanu se nisu davale velike šanse protiv Krojfove Barselone, predvođene Stoičkovim, Romariom, Kumanom i ostalima.

Kapelo je sa druge strane bio bez pomoći Marka van Bastena, Frnaka Barseija i Alesandra Kostakurte, ali je glavna zvijezda ovog finala bio crnogorski fudbaler, danas predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević.

Nakon odličnog prodora Savićevića sa desne strane, Masaro je dočekao njegovu asistenciju na drugoj stativi i doveo “rosonere” u vođstvo u 22. minutu.

Isti igrač udvostručio je prednost u trećem minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena kada mu je Donadoni sa lijeve strane asistirao na 11 metara od gola.

Nakon odmora i dva minuta u nastavku vidjeli smo remek djelo Dejana Savićevića. Serhio Barhuan je oklijevio oko ispucavanja lopte pored lijeve aute linije.

“Genije” je oduzeo loptu i fantastičnim lob udarcem sa ivice šesnaesterca matirao Zubizaretu.

Plesao je Savićević te noći na Olimpijskom stadionu. Nadal je grubim startovima samo pokašavao da ga povrijedi. Nakon gola, imao je veliku šansu da postigne još jedan pogodak ali je stativa ovog puta bila saveznik Barselone.

Konačan rezultat postavio je Desai u 58. minutu.

Kapelov Milana je tada prvi put uspio da osvoji Seriju A i Ligu šampiona u istoj sezoni i dođe do petog pehara Lige šampiona.

Savićeviće se u razgovoru za Meridian Sport prisjetio gola koji je postigao prije tačno 30 godina u finalu protiv Barselone.

“Uvijek je lijepo postići gol, nezavisno od toga koje je takmičenje u pitanju, a pogotovo kada igraš finale Lige šampiona jer je to najgledanija utakmica u klupskom fudbalu. Vodili smo sa dva gola razlike, što zna da bude škakljiv rezultat u fudbalu jer protvinik, ukoliko se malo opustite, može to da iskoristi i dođe do izjednačenja… Kada je došao taj treći gol kroz glavu mi je prošlo da je utakmica odlučena jer sam bio siguran da nas Barselona više ne može stići”, rekao je Savićević za Meridian Sport.

Za 30 godina u finalima smo vidjeli nekoliko odličnih pogodaka, pa smo se sa predsjednikom Saveza prisjetili onih najljepših.

“Nesumnjivo je bilo dosta lijepih golova koji su postignuti u finalima Lige šampiona. Tu je svakako pogodak koji je postigao Zinedin Zidan u finalu odigranom 2002. godine koji je u nekom od izbora i proglašen za najljepši gol u finalima ovog takmičenja. Sjajan pogodak postigao je i Garet Bejl protiv Liverpula u finalu 2018. godine kada je makazicama zatresao mrežu rivala. Sjećam se da je lijep gol postigao i Mario Mandžukić za Juventus u finalu sa Real Madridom, zatim i Lars Riken za Dortmund u finalu sa Juventusom, kao i Krespo za Milan u čuvenom finalu sa Liverpulom… Zaista je bilo dosta lijepih golova u finalima i to je ono što daje posebnu draž ovom velikom takmičenju”, rekao je Savićević.

Ove godine u finalu Lige šampiona naći će se Real Madrid i Borusija Dortmund, a utakmica na “Vembliju” zakazana je za prvi jun.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nakon SUNČANIH dana, stiže PROMJENA VREMENA - Ove TEMPERATURE obilježiće PONEDJELJAK

Nedjelja, 09.06.2024 | 15:05

U ponedjeljak nas očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

DPS: "Pristanak Spajića na Mandićeve UCJENE oko dvojnog državljanstva vodi Crnu Goru ka NESTANKU"

Nedjelja, 09.06.2024 | 15:00

Lideri srpskih partija Andrija Mandić i Milan Knežević, svečano su se zavjetovali na velikosrpskoj paradi Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, da su spremni da svoje buduće učešće u vlasti iskoriste za nestanak Crne Gore kao nezavisne države, saopšteno je iz Demokratske patije socijaista (DPS).

Znate li koliko često treba MIJENJATI posteljinu i jastučnice? Odgovor bi vas mogao IZNENADITI

Nedjelja, 09.06.2024 | 14:33

Nema ništa bolje od odlaska u krevet s čistom posteljinom.

Mugoša: Vrijeme je za REALNE PROBLEME nakon IBAR-a

Nedjelja, 09.06.2024 | 14:23

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša smatra da je nakon IBAR-a, vrijeme da se vratimo realnim izazovima i problemima.

PREMINUO poznati hrvatski glumac - Ostaće upamćen po brojnim maestralnim ulogama

Nedjelja, 09.06.2024 | 14:04

Poznati hrvatski glumac Duško Valentić preminuo je u 75. godini.

"Moje ćerke su STUDENTKINJE, a i dalje SPAVAJU sa mnom u krevetu“: Slavna glumica izazvala veliku POLEMIKU

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:55

Priznanje Bruk Šilds podijelilo je javnost - neki ovo smatraju čudnim, dok je drugima to potpuno normalna stvar.

Stari TRIK: Premažite cipele ovom namirnicom i vratite im SJAJ

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:44

Možda ćete se iznenaditi, ali sirovi krompir čisti i njeguje kožne cipele i torbice – bez hemikalija i uz minimalne troškove.

URA: "Iza svih NAPADA na nas stoji mafija, nećemo prestati da BRANIMO nacionalne interese"

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:36

Građani tek na osnovu objavljenih sky prepiski mogu da shvate razmjere inkorporiranosti najveće kriminalne strukture u Evropi u crnogorske intitucije i naše društvo, ali i pritisaka sa kojima su se naši članovi i funkcioneri suočavali tokom borbe protiv kriminala kazali su Građanskog pokreta URA.

Luka Dončić o prelasku Mbapea u Real - "Nisam se čuo sa njim od..."

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:25

Euro 2024 je sve bliže, a o njemu je između dva meča finalne serije NBA lige govorio i Luka Dončić.

Nataši Bekvalac na kućnu adresu stigla razglednica sa EMOTIVNIM RIJEČIMA - "Jedva te čekam..."

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:14

Pjevačica Nataša Bekvalac iza sebe ima tri braka, a kako je svojevremeno otkrila, ne planira da četvrti put obuče vjenčanicu.