Subota, 18.05.2024 | 19:55
IZVOR: Ljepota i zdravlje

Ovo su simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje gvožđe

Gvožđe je neizostavan mineral koji je neophodno unositi u tijelo, posebno za žene.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ono pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i održavanju imunog sistema te uveliko utiče na vaše tijelo i na to kako se osjećate.

Na temelju nekih simptoma moguće je otkriti nedostaje li vam gvožđa u krvi i koje namirnice mogu pomoći u tome da se smanji rizik od nedostatka gvožđa.

Važno je imate na umu da je gvožđe ključan nutrijent koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja. Nedostatak gvožđa može imati ozbiljne posljedice na tijelo, uključujući umor, slabost, pa čak i anemiju, a upravo je prepoznavanje znakova nedostatka ključno za očuvanje zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa (IDA) kao najčešći nutritivni nedostatak u svijetu, a 30 % stanovništva pogođeno je ovim stanjem.

Simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje gvožđe:

Umor i iscrpljenost

Osjećaj umora može biti jedan od najčešćih simptoma nedostatka. Gvožđe igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji omogućuje prenos kiseonika iz pluća u tkiva.

Trudnoća

Drugo stanje žene, to jest trudnoća, povezana je s time da budućim majkama, ali i bebama, treba gvožđe. Zato se i provjerava stanje kako bi se na vrijeme reagovalo te da bi se povećao unos gvožđa ako je to potrebno.

Dodatno činjenicu otežava da upravo simptomi koji su povezani s trudnoćom mogu biti isti simptomi kao za nedostatak gvožđa poput umora, slabosti, problema s koncentracijom, hladne ruke i stopala…

Manjak energije i nesvestica

Ako primijetite nakon vježbanja, koje i inače radite, da vas bole mišići i noge – to isto može biti jedan od simptoma. Takođe, u slučaju da vam fizičke aktivnosti postanu prenaporne ili teške, moguće je da vam nedostaje gvožđa jer manjak istog smanjuje izdržljivost organizma.

Krhki nokti i kosa

Crvena krvna zrnca pomažu u snabdijevanju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama, uključujući i nokte i kosu. Nedostatak gvožđa može uzrokovati nedostatak tih esencijalnih hranljivih materija, što rezultira krhkim noktima koji se lako lome i kosom koja je suva, slaba i sklona lomljenju.

Za prevenciju svakako unesite u isranu zdravu i uravnoteženu prehranu te onu bogatu gvožđem poput spanaća, graška, lososa i sušenog voća.

Povećana osjetljivost na hladnoću

Nedostatak gvožđa može uticati na cirkulaciju krvi, što može rezultirati smanjenim protokom krvi u periferne djelove tijela, poput ruku i nogu. To može rezultirati osjećajem stalne hladnoće ili povećanom osjetljivošću na hladnoću.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti savjet od svog ljekara kako biste provjerili nivo gvožđa u krvi i dobili odgovarajuće upute za liječenje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Alkaras poslije OSVOJENE TITULE - Uvijek sam poslije škole trčao kući da gledam Rolan Garos

Nedjelja, 09.06.2024 | 20:26

Karlos Alkaras je osvojio Rolan Garos, to mu je treća grend slem titula.

Nakon SUNČANIH dana, stiže PROMJENA VREMENA - Ove TEMPERATURE obilježiće PONEDJELJAK

Nedjelja, 09.06.2024 | 15:05

U ponedjeljak nas očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

DPS: "Pristanak Spajića na Mandićeve UCJENE oko dvojnog državljanstva vodi Crnu Goru ka NESTANKU"

Nedjelja, 09.06.2024 | 15:00

Lideri srpskih partija Andrija Mandić i Milan Knežević, svečano su se zavjetovali na velikosrpskoj paradi Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, da su spremni da svoje buduće učešće u vlasti iskoriste za nestanak Crne Gore kao nezavisne države, saopšteno je iz Demokratske patije socijaista (DPS).

Znate li koliko često treba MIJENJATI posteljinu i jastučnice? Odgovor bi vas mogao IZNENADITI

Nedjelja, 09.06.2024 | 14:33

Nema ništa bolje od odlaska u krevet s čistom posteljinom.

Mugoša: Vrijeme je za REALNE PROBLEME nakon IBAR-a

Nedjelja, 09.06.2024 | 14:23

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša smatra da je nakon IBAR-a, vrijeme da se vratimo realnim izazovima i problemima.

Milatović DONIO UKAZE o proglašenju deset "IBAR zakona", vratio dva

Nedjelja, 09.06.2024 | 14:15

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je donio ukaze o proglašenju 10 zakona koji su u prethodnim danima usvojeni od strane Skupštine Crne Gore.

PREMINUO poznati hrvatski glumac - Ostaće upamćen po brojnim maestralnim ulogama

Nedjelja, 09.06.2024 | 14:04

Poznati hrvatski glumac Duško Valentić preminuo je u 75. godini.

"Moje ćerke su STUDENTKINJE, a i dalje SPAVAJU sa mnom u krevetu“: Slavna glumica izazvala veliku POLEMIKU

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:55

Priznanje Bruk Šilds podijelilo je javnost - neki ovo smatraju čudnim, dok je drugima to potpuno normalna stvar.

Stari TRIK: Premažite cipele ovom namirnicom i vratite im SJAJ

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:44

Možda ćete se iznenaditi, ali sirovi krompir čisti i njeguje kožne cipele i torbice – bez hemikalija i uz minimalne troškove.

URA: "Iza svih NAPADA na nas stoji mafija, nećemo prestati da BRANIMO nacionalne interese"

Nedjelja, 09.06.2024 | 13:36

Građani tek na osnovu objavljenih sky prepiski mogu da shvate razmjere inkorporiranosti najveće kriminalne strukture u Evropi u crnogorske intitucije i naše društvo, ali i pritisaka sa kojima su se naši članovi i funkcioneri suočavali tokom borbe protiv kriminala kazali su Građanskog pokreta URA.