Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:21
IZVOR: B92, ljepotazdravlje

Biljna ishrana može biti puna proteina: Ovo su najbolje zamjene za meso

Glavni mit i zabluda u vegetarijanskoj ishrani je da biljni proteini nisu toliko hranljivi i upotrebljivi kao oni životinjskog porijekla.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Istina je da su proteini životinjskog porijekla funkcionalniji jer i samo jedan mali komad mesa može zadovoljiti dnevne potrebe za njima. Ali postoje veoma dobre veganske zamjene za meso koje mogu dobro da se takmiče sa mesom i obezbjeđuju dovoljne količine kompletnih proteina.

Najbolji izvori proteina i samim tim najbolja veganska zamjena za meso su biljni proteini koji se sastoje od svih esencijalnih aminokiselina, a nazivaju se kompletnim proteinima. Biljni proteini su takođe dostupni u obliku praha i kao takvi se najčešće dodaju u smutije i žitarice.

Biljni proteinski praškovi uključuju: proteine konoplje, proteine graška, proteine soje, proteine smeđeg pirinča u prahu i mješani biljni protein u prahu.

U nastavku vam donosimo neke od zamjena za hranu koje možete koristiti umjesto mesa.

Najbolji izvori biljnih proteina

HELJDA

Heljda je pseudožitarica bez glutena i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su ljudima potrebne. To je čini jednim od najkvalitetnijih biljnih proteina. Osim toga, sadrži gvožđe, cink, mangan, bakar, magnezijum i dosta vlakana, pa ga što češće uključite u ishranu.

SPIRULINA

Spirulina sadrži tri puta više potpunih proteina od govedine i nalazi se u samom vrhu najboljih biljnih proteina. Osim toga, sadrži i vitamin B12, koji se najčešće nalazi u mesu. Možete koristiti spirulinu u obliku praha i dodati je u smuti za doručak. Riječ je o slatkovodnoj algi ne baš prijatnog ukusa, pa se preporučuje da se "zamaskira" drugim, ukusnijim namirnicama.

SOJA I TOFU

Jedina mahunarka koja sadrži kompletne proteine potrebne ljudskom organizmu je soja. Upravo to je razlog zašto se najčešće koristi kao veganska zamena za meso. Pošto se tofu takođe pravi od soje (sojin sir), često se nalazi na veganskim jelovnicima. Soja je takođe jedina mahunarka koja sadrži aminokiselinu metionin.

ČIA SJEME

Čia sjemenke su po sastavu slične heljdi, i to je još jedna pseudožitarica visoke vrijednosti bez glutena. Bogate su hranljivim materijama i sadrže sve neophodne esencijalne aminokiseline. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje je takođe važno zadovoljiti u veganskoj ishrani u kojoj se ne konzumira riba.

SJEME I ULJE KONOPLJE

Sjeme konoplje treba da bude na vašem svakodnevnom meniju jer sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su vam potrebne. Ulje konoplje ima čak 25 odsto kompletnih proteina, a bogato je i omega-3 masnim kiselinama.

MAHUNARKE

Mahunarke ne sadrže sve esencijalne aminokiseline (osim soje) koje su potrebne ljudskom organizmu, pa se preporučuje kombinovanje sa žitaricama poput pirinča ili hljeba. Na taj način ćete dobiti kompletne proteine. Mahunarke su najzastupljenija namirnica u vegetarijanskoj kuhinji Indije jer je iskorišćenost proteina iz njih gotovo slična onoj iz mesa.

KINOA

Kinoa je još jedna lažna žitarica, odnosno pseudožitarica bez glutena. Ako želite da zadovoljite dnevnu potrebu za magnezijumom, pojedite činiju kinoe. Osim toga, bogata je kalcijumom i gvožđem, a sadrži 15 odsto kompletnih proteina.

AMARANT

Amarant je pseudožitarica bez glutena, a sadrži 13 odsto kompletnih proteina. Odličan je izvor kalcijuma i gvožđa, a njegova vrijednost je prepoznata od davnina. Klasifikovana je kao jedna od najstarijih žitarica na svijetu, a koristili su je i stari Asteci. Može se kombinovati u slanim i slatkim jelima kao što je pirinač.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"DPS u Andrijevici osvojio više glasova nego PES, Demokrate i SNP zajedno, vrijeme je za vanredne parlamentarne izbore"

Nedjelja, 02.06.2024 | 21:41

DPS u Andrijevici osvojio 36%, odnosno - više glasova nego PES, Demokrate i SNP zajedno - partije koje čine Vladu, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

ZATVORENA birališta u Andrijevici - Do 20 sati glasalo 71,61 odsto građana

Nedjelja, 02.06.2024 | 20:18

U Andrijevici su se danas održali izbori na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

U Mojkovcu sjutra DAN ŽALOSTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:48

Odlukom predsjednika Opštine Mojkovac treći jun biće proglašen za Dan žalosti povodom smrtno stradalih članova porodice Vujičić u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. juna.

Crna Gora - Najviše se ODLAZI iz ovih gradova, u 17 opština NEGATIVAN prirodni priraštaj

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:44

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT stanovništvo Ctne Gore najviše napušta Zetu, Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.