Ponedjeljak, 20.05.2024 | 09:09
IZVOR: RTCG

"Bakljada koja se završila izgorjelim krovom, odgovornost čitavog društa"

Bakljada koja se završila izgorjelim krovom jedne škole bila je potrebna da bi se takvoj vrsti proslava završetka osnovne škole stalo na kraj, smatra predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović. Petar Špadijer iz Prosvjetene zajednice ističe da odgovornost u ovom slučaju nije samo na školi već na čitavom društvu, jer djeca gledaju sa medija i sa ulice da se svaka vrsta slavlja dešava uz bakljade i haos, pa je i za očekivati da se takav scenario dešava i u školskom dvorištu.




Foto: YouTube screenshot/MediaBiro 

Božović i Špadijer su gostujući u Jutranjem programu TVCG istakli da imaju utisak da brojni problemi u obrazovanju koji su decenijama gurani pod tepih postali vidljivi, ali da će trebati vremena i angažovanja svih činilaca društva da se stanje popravi.

"Javnost se okrenula školstvu i problemima koji nijesu ostavljeni samo nastavnicima i čini se da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke. I sa nasiljem u školama se dešava neka promjena i društvo drugačije gleda na to nego do sada. Što se tiče zapaljenog krova škole, desio se eksces, treba ispitati i kazniti, ali ne bih ga definisao kao nešto što ruši nastojanja koja su krenula da se stanje u obrazovanju popravi. Sigurno da plan rada u školama nije takav da se djeci omogući bakljada, ali oni sa medija, ulice, stalno gledaju da se tako proslavlja, dobiju istu poruku da se izražavanje svake emocije dešava sa haosom i baljkadom, onda je normalno da nam se dese ove stvari. Odgovornost nije samo na školi", naglašava Špadijer.

Božović ističe da je od oktobra stigla nova vlast i ministarka i da nijesu mogli očekivati da se promjene dese odmah i preko noći.

"Nijesmo očekivali previše, mi smo drugopolugođe i počeli sa jednim simpoličnim štrajkom kako bi ukazali da je potrebna reforma od prvog osnovne, pa do fakulteta. Đaci danas nijesu isti kao prije dvije ili tri godine, njihova koncentracija da prate ono što im prezentujete 45 minuta je mnogo slabija i to je univerzalan problem o kojem svakako treba razmišljati i tražiti možda nove model rada u učionici", kaže Božović.

Špadijer naglašava da se od cijelog društva mora tražiti uvažavenje nastavnika i ukazivati na važnost obrazovanja.

"To je jedina budućnost koja omogućava napredak. Od medija, od političkih odluka, od porodica, svi treba da pomognu priču o obrazovanju i položaju nastavnika", kazao je Špadijer.

Problem sa poklanjanjem ocjena je nešto na šta, kako kaže Božović, posebno treba obratiti pažnju.

"Nekada nijesmo umjeli da se odbranimo od pritiska i učenika i roditelja, a onda smo i na odjeljenskim vijećima počeli da se preglasavamo. Bilo je slučajeva gdje smo učeniku sa trojke pokloni četvorka iz nekog predmeta kao stimulans za rad a na vijeću krene to preglasavanje i dijete dobije pet, potpuno nezasluženo. Imali smo i situacije da direktori zloupotrebljavaju odjeljenska vijeća, često hoćemo da budemo prijatelji moćnim roditeljima. Imamo i tu zakonsku odredbu po kojoj učenik može da traži izuzeće nastavnika i da ga isputuje komisije, a da se zahtjev đaka ne preispituje. I tu je ogroman prostor za zolupotrebe, a to je praksa već godinama. To zakonsko rješenje postoji od 2013, i mi smo slali zahtjev se to preispita došlo je do škupštine ali se isti tako skrajnulo sa dnevnog reda. Imali smo slovo l pored imena učenika još od šestog razreda, što je nastavnicima znak da je kandidat za luču i jedna vrsta pritiska", objašnjava Božović.

Najveća odgovornost je, kako dodaje, na direktorima, jer ako se on postavi tako da se zakonski pravila ispune onda će se raditi malo više i drugačija će biti klima u školi.

Špadijer naglašava da je na planetarnom nivou došlo do problema sa skraćivanjem gradiva, a vrlo često i to straćeno im se ne prezentuje na pravi način.

"A kako đacima spuštate kriterijume i oni se trude još više da olakšaju učenje i tu im nijesmo mnogo pomogli. Te nerealne ocjene prave problem na fakultetima, i moramo vratiti prijemne ispite. Ja kao zoolog ističem da je selekcija sila koja pokreće život na planeti, a mi smo selekciju ubili posljednjih 15-tak godina", navodi Špadijer.

PODSJETIMO:

Polumaturanti proslavljali kraj školovanja bakljadom - ZAPALJEN KROV OŠ "Vlado Milić"

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: Počela sanacija ulice 13. jula, evo koliko je predviđeno da traju radovi

Srijeda, 12.06.2024 | 14:37

Ekipe gradskog preduzeća Putevi d.o.o. danas su započele radove na sanaciji Ulice 13. jula u dijelu grada Preko Morače. Saobraćajnica će biti sanirana u dužini od 600 metara na potezu od raskrsnice sa Ulicom Jovana Tomaševića, do kružnog toka Moskovske ulice – MZ 13.jul, saopšteno je iz preduzeća Putevi.

Apelacioni sud ukinuo presudu: Lidiji Mitrović će se ponovo suditi

Srijeda, 12.06.2024 | 14:02

Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbe branioca i optužene privremeno suspendovane specijalne tužiteljke Lidije Mitrović i povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici 02. novembra 2023. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Počela primjena GPS uređaja za praćenje službenih vozila u Podgorici

Srijeda, 12.06.2024 | 13:40

Shodno potrebi kontrole kretanja vozila i potrošnje goriva, Glavni grad je uveo GPS sistem za praćenje motornih vozila koji je u funkciji od ponedjeljka 10. juna.

Osumnjičena da je iz suvenirnice manastira Ostrog ukrala novac i nakit

Srijeda, 12.06.2024 | 13:26

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“, Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su preduzimajući intenzivne aktivnosti na rasvijetljavanju imovinskih delikata, procesuirali jedno lice zbog krađe na štetu manastira Ostrog, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Nikšićanin osumnjičen za prijetnje nevjenčanoj supruzi i kršenje zabrane ulaska u stan

Srijeda, 12.06.2024 | 12:55

Odluka donijeta nakon saslušanja.

Otvorena prva fabrika smrznutog pomfrita u Crnoj Gori (FOTO/VIDEO)

Utorak, 11.06.2024 | 16:58

Danas je u Zatonu svečano otvorena fabrika za proizvodnju smrznutog pomfrita, prva i jedina te vrste u Crnoj Gori. Investitor je zatonska kompanija MD Trans, a projekat je realizovan putem IPARD poziva Ministarstva poljoprivrede. Vrijednost investicije iznosi oko 300.000 eura.

Vesna Bratić NAPADNUTA pri izlasku iz stana: Pobjegao je "heroj" od dva metra

Utorak, 11.06.2024 | 15:41

Bivša ministarka prosvjete, nauke, nauke i sporta u 42. Vladi Crne Gore Vesna Bratić je, kako je to napisala na mreži X, napadnuta danas pri izasku iz zgrade u kojoj stanuje u Momišićima.

Ksenija Knežević htjela da odustane od pjevanja: Košta me zdravlja i živaca

Utorak, 11.06.2024 | 16:09

Pjevačica Ksenija Knežević proslavila se kao članica grupe Hurricane, nakon čijeg razlaza je uplovila u solo karijeru.

Tviterašica napisala pjesmu za Džinovića: Ljudi zovite mi Harisa, napravila sam mu pjesmu (VIDEO)

Utorak, 11.06.2024 | 20:39

Haris i Melina Džinović rastali su se nakon 22 godine zajedničkog života, tokom kojeg su dobili dvoje djece, ćerku Đinu i sina Kana. Od momenta kad su stavili tačku na bačnu zajednicu, pjevač je više puta javno govorio o njihovom zajedničkom životu i razlazu, dok je Melina mudro ćutala sve vrijeme.

Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

Utorak, 11.06.2024 | 17:30

Premijer Milojko Spajić dostavio je Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića po hitnom postupku.

Skupština će 19. juna ponovo ODLUČIVATI o zakonima koje je Milatović vratio

Srijeda, 12.06.2024 | 15:13

Skupština Crne Gore na sjednici 19. juna ponovo će odlučivati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakonu o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu, koje je na ponovno odlučivanje vratio predsjednik države Jakov Milatović.

Naomi Kembel POTVRDILA da je djecu dobila pomoću surogat majke: „Imam VELIKI STRAH od budućnosti“

Srijeda, 12.06.2024 | 15:04

Naomi Kembel nedavno je progovorila o borbi za majčinstvo i spekulacijama da je djecu dobila pomoću surogat majke.

Jedite ove namirnice i imaćete uvijek besprekorne i zdrave nokte

Srijeda, 12.06.2024 | 14:55

Unutrašnja snaga za spoljašnju ljepotu: Jedite uvijek ove namirnice i ojačajte svoje nokte.

"REĆI ĆU VAM SVE IZ PRVE RUKE": Emina Jahović priznala šta je od estetskih zahvata radila na sebi

Srijeda, 12.06.2024 | 14:42

Pjevačica Emina Jahović jedna je od najlepših u svojoj branši, a u domaćim medijima dosta se spekulisalo o tome šta je od estetskih zahvata radila na sebi.

Rodonačelnik trapa Gucci Mane predvodi hip-hop stranu EXIT festivala sa preko 50 svjetskih i regionalnih zvijezda!

Srijeda, 12.06.2024 | 14:41

EXIT je prošle godine glasno odjeknuo velikom proslavom pola vijeka hip hopa, zajedno sa njegovim utemeljivačima – sastavom Wu-Tang Clan, a ovog jula festival nastavlja njegovanje rima i bitova uz preko 50 predstavnika i predstavnica stare i nove škole nepokolebljivog žanra!

FOTO: Počela sanacija ulice 13. jula, evo koliko je predviđeno da traju radovi

Srijeda, 12.06.2024 | 14:37

Ekipe gradskog preduzeća Putevi d.o.o. danas su započele radove na sanaciji Ulice 13. jula u dijelu grada Preko Morače. Saobraćajnica će biti sanirana u dužini od 600 metara na potezu od raskrsnice sa Ulicom Jovana Tomaševića, do kružnog toka Moskovske ulice – MZ 13.jul, saopšteno je iz preduzeća Putevi.

Harizmatične, moćne i pametne: Godina rođenja otkriva alfa žene

Srijeda, 12.06.2024 | 14:28

Prema kineskom horoskopu, godina rođenja ima važan uticaj na naš život i sudbinu.

X dobija veliku promjenu: Da li vam je već stigla?

Srijeda, 12.06.2024 | 14:17

Najavljene su inovacije.

Radovanić: Odbijanjem STANA ZA SVE Spajićeva Vlada pokazuje da ne mari za probleme građana

Srijeda, 12.06.2024 | 14:13

"Odbijanjem, odnosno, davanjem negativnog mišljenja na Predlog zakona o osnivanju Fonda STAN ZA SVE, koji je poslanički klub Građanskog pokreta URA predao u skupštinsku proceduru, Spajićeva Vlada još jednom pokazuje da ne mari za oko 40 hiljada porodica u Crnoj Gori koje nemaju riješeno stambeno pitanje", saopštio je generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

Mašković: Inicijativa za razrješenje Injac spremna, pri kraju i za skraćenje mandata Skupštini

Srijeda, 12.06.2024 | 13:57

Inicijativa za razrješenje gradonačelnice Glavnog grada Olivere Injac je u formalnom smislu spremna, saopštio je šef odborničkog Kluba SD-LP u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.