Utorak, 21.05.2024 | 19:01
IZVOR: kolektiv.me

IJZCG - Registrovan prvi slučaj MORBILA u Podgorici

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), registrovao je prvi slučaj obolijevanja od morbila u Podgorici.




Foto: arhiva, Kolektiv.me

"Obolijevanje je registrovano kod djeteta uzrasta 2 i po godine, koje pohađa JPU „Ljubica Popović“ i koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine. Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolijevanja nije epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva. Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine".

Kako su saopštili iz IJZCG, prema posljednjem izvještaju ECDC, najmanje 16 prijavljenih smrtnih ishoda je povezano sa malim boginjama i to, 15 u Rumuniji i 1 u Irskoj.

"Morbili su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do 3 od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija među kojima mogu biti upala pluća i upala mozga), a može dovesti i do smrtnog ishoda u bilo kom uzrastu pri čemu su, ukoliko se inficiraju, od teških formi bolesti u najvećem riziku djeca uzrasta ispod pet godina i imunokompromitovane osobe bilo kog uzrasta. Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje inficirane osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu. Virus morbila se prenosi i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu bar dva sata nakon što inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretom svježe kontaminiranim predmetima. S obzirom da se oboljenje veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do nastanka epidemija. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja ospe".

Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe, kako objašnjavaju iz IJZCG, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti. 

"Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja.Trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece predškolskog uzrasta je 58,4%, odnosno samo u ovoj uzrasnoj grupi  16.360 djece nije primilo nijednu dozu MMR vakcine. U uzrastu djece koja pohađaju osnovnu školu oko 8.500 nije primilo nijednu dozu MMR vakcine, a u uzrastu srednje škole oko 2.600. Osim navedenog treba napomenuti da veliki broj djece uzrasta osnovne i srednje škole nije primilo drugu dozu vakcine, a samo dvije doze znače potpunu vakcinaciju. S obzirom na navedeno, kao što smo više puta isticali, postoji rizik od nastanka epidemije morbila. Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest", zaključeno je u saopštenju IJZCG.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PRONAĐITE HLAD - OČEKUJE nas SUNČANI DAN uz OVE TEMPERATURE

Petak, 14.06.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Načini da POBIJEDITE mučninu tokom putovanja

Petak, 14.06.2024 | 21:59

Bez obzira na to jeste li u automobilu, na krstarenju brodom ili do svog odredišta letite avionom, smetnje koje možda osjećate u vožnji, nemaju veze sa prevoznim sredstvom.

"Za mnoge je to zatvor i NE RJEŠAVA nikakve probleme“ - Sergej Trifunović o BRAKU s 23 godine mlađom Isidorom

Petak, 14.06.2024 | 21:35

Sergej Trifunović i njegova izabranica Isidora Mijanović vjenčali su se 12. maja u krugu najbližih.

Klikovac: Injac bi trebalo da PODNESE OSTAVKU, nasilje i fizički incidenti do danas nijesu bili praksa

Petak, 14.06.2024 | 21:29

Odbornik Demokratske partije socijalista u podgoričkom parlamentu Andrija Klikovac poručio je kako bi gradonačelnica Olivera Injac trebalo da podnese ostavku.

RIZNICI ZDRAVLJE - RAZLOZI zašto je ZDRAVO jesti ŠPARGLE

Petak, 14.06.2024 | 21:21

Jedna od prednosti špargli jeste da imaju jako malo kalorija.

VELIKI POŽAR u centru Skadra, crnogorski vatrogasci pritekli U POMOĆ

Petak, 14.06.2024 | 21:14

Požar!

Novak počeo da TRENIRA devet dana NAKON operacije koljena (VIDEO)

Petak, 14.06.2024 | 21:01

Teniser Novak Đoković priprema se za povratak na teniski teren nakon operacije koljena.

Ljiljanić: NE ŽELIMO funkcije, ŽELIMO da vratimo MANDAT GRAĐANIMA

Petak, 14.06.2024 | 20:25

Prekinut je sastanak odbornika Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu, koji je organizovan sa ciljem prevazilaženja krize vlasti u Glavnom gradu.

"Mogu OTAC da ti BUDEM“: MC Stojan nakon RASKIDA sa Zoranom Mićanović objavio dirljiv snimak i ZBUNIO SVE (VIDEO)

Petak, 14.06.2024 | 20:12

Zorana Mićanović i Marko Stojković poiznatiji kao MC Stojan raskinuli su javno, putem društveih mreža.

PROŠLE GODINE se ljekarima u domovima zdravlja zbog dijabetesa obratilo 27.675 OSOBA

Petak, 14.06.2024 | 20:06

Crna Gora je zemlja sa visokom zastupljenošću odraslih osoba oboljelih od dijabetesa. Doktor Aleksandar Đogo ukazuje da se u budućnosti očekuje rast oboljeli ukoliko se ne posvetimo zdravijim životnim navikama.