Srijeda, 22.05.2024 | 08:25
IZVOR: vijesti.me

Živi li se u Crnoj Gori bolje od referenduma: "Standard je mogao da raste puno više"

Iako se referendumska podjela u Crnoj Gori desila 2006. godine, čini se da kod dijela građana i dalje traje.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Osamnaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, jedno od pitanja je - da li je Crna Gora uspjela da iskoristi sve potencijale koje ima, razvije se u demokratsko društvo i pobošlja život svojih građana.

Analitičari kažu da je odluka o nezavisnosti bila dobra za naše društvo, ali da je u međuvremenu napravljeno i puno propusta.

Prije 18 godina građani Crne Gore većinom glasova odlučili su da žele nezavisnu državu.

Analitičari sa kojima je Televizija Vijesti razgovarala nemaju dilemu da je to bila dobra odluka ali se postavlja pitanje jesu li sva očekivanja građana ispunjena odnosno da li bolje živimo samostalni ili bi bolje bilo da smo ostali u zajednici sa Srbijom?

"Ja ne vidim nijedan racionalan, jak argument koji bi išao u prilog tezi da nam je bilo bolje do 2006.godine", istakao je politički analitičar Sergej Sekulović.

"Tako da je Crna Gora stabilizovala sebe politički, mogla je i više da su oni koji su vladali željeli da vladaju u interesu čitave zajednice. Takođe i u oblasti ekonomije, ipak je došlo do rasta zarada. Mogao je taj standard da raste puno više", rekao je ekonomski analitičar Zarija Pejović.

Pejović kaže da je ekonomski razvoj krenuo nakon razlaza jedinstvenog DPS-a 1998. godine.

"I zaista počinje da jača standard života u Crnoj Gori. I trajalo je do 2010. godine. Onda nakon toga imamo period stagnacije jer zarada je stagnirala čitavu deceniju. I onda smo došli do one 2020. godine – jako tenzične, gotovo do sukoba u društvu i sada bi trebalo da naučimo neke lekcije", rekao je on.

Nakon toga je došlo do značajnijeg rasta plata i penzija ali i do rasta inflacije.

Javni dug koji je tokom vlasti DPS-a znatno narastao, sada je smanjen i u prihvatljivim je okvirima ali brine najavljeno zaduživanje u narednim godinama, za vraćanje starih dugova.

Sekulović kaže da je mnogo lekcija koje Crna Gora tek treba da nauči.

"Ono što sigurno nije bilo dobro tokom proteklih 18 godina to je da nismo radili na jačanju institucija, čak naprotiv u jednom trenutku te institucije su postale zarobljene, korupcija je bila sistemska, endemskog karaktera. Dakle, raširena do neviđenih razmjera i u jednoj terminalnoj fazi pod ogromnim uticajem organizovanog kriminala", poručio je Sekulović.

A iako se referendumska podjela u Crnoj Gori desila 2006. godine, čini se da kod dijela građana i dalje traje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

NTOCG: U Crnoj Gori trenutno boravi preko 60.000 turista, najveći rast se bilježi u OVIM opštinama

Subota, 15.06.2024 | 09:37

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) zadovoljna je početkom ljetnje turističke sezone.

U hotelima na Barskoj rivijeri boravi 30% više gostiju u odnosu na prethodnu godinu

Subota, 15.06.2024 | 08:31

Prema podacima brojnog stanja od četvrtka, 13. juna 2024. godine, trenutno na Barskoj rivijeri boravi 7.525 registrovanih gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije Bar.

PODACI MONSTATA: Pročitajte koliko IZNOSI INFLACIJA

Petak, 14.06.2024 | 18:26

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 4,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

EPCG i COK POTPISALI UGOVOR o SPONZORSTVU - "Napravljen spoj dva NAJBOLJA BRENDA u Crnoj Gori"

Petak, 14.06.2024 | 16:32

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Crnogorski olimpijski komitet (COK) potpisali su ugovor o sponzorstvu, shodno kome će EPCG biti dio našeg olimpijskog tima.

Đeljošaj: Interes države je da Sveti Stefan bude OTVOREN

Petak, 14.06.2024 | 14:28

U vezi sa ponovljenim zahtjevom mještana Pržna i Svetog Stefana o raskidu ugovora sa kompanijom „Adriatic properties“ a koji se odnosi na zakup Svetog Stefana u ime Ministarstva ekonomskog razvoja i svoje lično izražavam puno razumijevanje i dijelim nastojanje da grad hotel Sveti Stefan bude valorizovan u punom kapacitetu, kazao je Nik Đeljošaj, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku.

DPS Tuzi: Zbog neodgovornog i nestručnog upravljanja Vodovodom, Kuće Rakića dočekuju Bajram bez vode

Subota, 15.06.2024 | 14:38

Već nekoliko dana, zahvaljujući neodgovornim i nestručnim licima koja su po različitim kvotama i koalicionim sporazumima dovedeni da upravljaju Vodovodom Tuzi, mještani naselja Kuće Rakića isključeni su sa vodovodne mreže, saopšteno je iz Kluba odbornika DPS Tuzi.

Šehović: Građanska CG neće dozvoliti igranje sa nacionalnim interesima putem izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu

Subota, 15.06.2024 | 14:04

"Izmjene zakona o crnogorskom državljanstvu, kojima jedan dio parlamentarne većine ucjenjuje drugi, u namjeri da se ona po svaku cijenu makar vještački i privremeno održi, predstavljaju veoma opasan politički naum koji bi mogao imati nesagledive štetne posljedice po građansko i državotvorno biće Crne Gore. Zato onima koji su se u tom pravcu krenuli poručujemo da se manu ćorava posla, budući da je sasvim sigurno da samosvjesna, građanska Crna Gora, takvo najnovije igranje sa nacionalnim i državnim interesima sigurno neće dozvoliti", poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) dr Damir Šehović.

Federer se prisjetio karijere, pa otkrio: Đoković je majstor u tome

Subota, 15.06.2024 | 13:18

Bivši švajcarski teniser Rodžer Federer osvrnuo se na činjenicu da publika ne voli kada velikani gube od mlađih izazivača.

Čestitka Bečića: Da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju

Subota, 15.06.2024 | 12:06

Želim vam da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju, u zagrljaju svojih najbližih, saopštio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Jedan od najvećih evropskih autoriteta iz kardiohirurgije u KCCG: Nastavljena edukacija za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju

Subota, 15.06.2024 | 12:01

Jedan od najuglednijih evropskih kardiohirurga, direktor Centra za kardiohirurgiju bolnice San Bortolo iz Vićence, dr Loris Salvador, boravio je u višednevnoj radnoj posjeti Kliničkom centru Crne Gore gdje je nastavio da obučava ljekare Centra za kardiohirurgiju za izvođenje mini invazivne video asistirane hirurgije, saopšteno je iz KCCG.

Kovinić: Uvijek je veliko zadovoljstvo igrati za svoju zemlju

Subota, 15.06.2024 | 11:42

Najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić je prije nekoliko dana dobila specijalnu pozivnicu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Milvol: Slomljeni smo zbog Matijne smrti

Subota, 15.06.2024 | 10:51

Fudbalski klub Milvol oglasio se jutros nakon tragične smrti crnogorskog reprezentativca, Matije Šarkića.

"Voljeni član "hrabrih sokola", vječito nasmijani momak,..." FSCG se oprostio od Matije Šarkića

Subota, 15.06.2024 | 10:40

Golman reprezentacije Crne Gore Matija Šarkić preminuo je iznenada rano jutros u 27. godini života, potvrđeno je iz Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG).

Knežević: Uvijek i na svakom mjestu ću braniti SPC i njeno kanonsko jedinstvo

Subota, 15.06.2024 | 10:24

Čitajući saopštenje Mitropolije crnogorsko primorske koje je napisao (ne)poznati autor , a odnosi se na moju dokazanu grešnost jer nisam spreman da ćutim, začudio sam se zašto isto nije potpisano, jer ako je istina u ovom saopštenju apsolutna i nesumnjajuća, valjda bi bila čast (ne)poznatom autoru da se potpiše imenom i prezimenom, i tako posvjedoči svoja uvjerenja, kazao je lider DNP-a Milan Knežević reagujući na jučerašnje saopštenje MCP-a.

Milatović: Našeg Matiju ćemo zauvijek pamtiti po talentu, borbenosti i viteškom duhu

Subota, 15.06.2024 | 10:16

Sa nevjericom sam primio vijest o smrti Matije Šarkića, golmana fudbalske reprezentacije Crne Gore, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.