Srijeda, 22.05.2024 | 09:54
IZVOR: Kolektiv.me

Bar: Spašeno troje državljana Srbije, među njima i dvoipogodišnje dijete

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji  u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.




Foto: Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama

“Oni su u ranim jutarnjim časovima isplovili kajakom iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži, a nakon pretrage koja je trajala više od dva sata pronađeni su na Vezirovoj plaži uveče oko 22.40h”, kazali su iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL).

Zbog dugog boravka na moru, kako su naveli, dijete je bilo u stanju hipotermije, zbog čega je odmah nakon spašavanja predato na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

“Potragu su otežavali loši vremenski uslovi, zbog čega su u pripravnosti bili vazduhoplovi Ministrstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore, a u akciji traganja i spašavanja učestvovali su i pripradnici sektora granične policije i Službe zaštite i spašavanja Bar”, naveli su iz UPSUL u saopštenju.

Naime, kako dodajui. Pomorsko-operativni centar primio je u 20:28h poziv da su tri osobe, dvije odrasle i dijete, isplovile sa kajakom u jutranjim časovima iz Čanja, ka Kraljičinoj plaži i da se nisu vratile do samog sumraka.

“Uprava pomorske sigurnosti je odmah poslala jedan spasilački čamac koji je isplovio iz Luke Bar i brzo počeo pretragu u reonu Čanj – Dubovica – Buljarica – Petrovac – Perazića do. Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni akciji traganja i spasavanja, jer je južni vjetar pojačavao, kiša je smanjila vidljivost, a čamac kretao veoma blizu stjenovite obale”, kazali su iz UPSUL.

Drugi spasilački čamac SAR-1, sa posadom i pripadnicima Sektora granične policije – JUG, je isplovio i počeo pretragu od Maljevika do Čanja, gdje su se na čamac ukrcali pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar, te svi zajedno počeli pretragu svih uvala, plaža i veoma stjenovitog i opasnog predjela iza Čanja ka Buljaricama.

“U 22:42 časova, spasilački čamac SAR-1 je uočio izgubljene osobe na Vezirovoj plaži, a samo izvlačenje se obavilo plivanjem, nakon čega su hitno transportovni čamcem do Bara, gdje gdje su sve tri osobe predate na trijažu Zavodu za hitnu medicinsku pomoć”, dodaju iz UPSUL.

Iz Uprave su kazali da akcija je spovedena u veoma otežanim vremenskim uslovima i u skladu sa Nacionalnim planom traganja i spašavanja na moru, gdje su bili aktivno angažovani svi resursi Crne Gore.

“S obzirom da je turistička sezona počela, ovakvi slučajevi nas podsjećanju na neželjene situacije iz predhodnih godina, kada su se zbog neopreznosti prilikom izlaska na more tokom lošeg vremena na žalost gubili ljudski životi”, kazali su iz UPSUL.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama apeluje da se prilikom svakog isplovljenja ili odlaska na ”divlje plaže” obavezno pogleda vremenska prognoza za taj dan, kao i da se pozivom na broj 129 sigurnosti zatraže sve infomacije prije isplovljavanja.

“Takođe, na ovaj broj se može prijaviti bilo kakva opsnost na moru”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Čestitka Bečića: Da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju

Subota, 15.06.2024 | 12:06

Želim vam da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju, u zagrljaju svojih najbližih, saopštio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Jedan od najvećih evropskih autoriteta iz kardiohirurgije u KCCG: Nastavljena edukacija za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju

Subota, 15.06.2024 | 12:01

Jedan od najuglednijih evropskih kardiohirurga, direktor Centra za kardiohirurgiju bolnice San Bortolo iz Vićence, dr Loris Salvador, boravio je u višednevnoj radnoj posjeti Kliničkom centru Crne Gore gdje je nastavio da obučava ljekare Centra za kardiohirurgiju za izvođenje mini invazivne video asistirane hirurgije, saopšteno je iz KCCG.

Kovinić: Uvijek je veliko zadovoljstvo igrati za svoju zemlju

Subota, 15.06.2024 | 11:42

Najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić je prije nekoliko dana dobila specijalnu pozivnicu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Milvol: Slomljeni smo zbog Matijne smrti

Subota, 15.06.2024 | 10:51

Fudbalski klub Milvol oglasio se jutros nakon tragične smrti crnogorskog reprezentativca, Matije Šarkića.

"Voljeni član "hrabrih sokola", vječito nasmijani momak,..." FSCG se oprostio od Matije Šarkića

Subota, 15.06.2024 | 10:40

Golman reprezentacije Crne Gore Matija Šarkić preminuo je iznenada rano jutros u 27. godini života, potvrđeno je iz Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG).

Knežević: Uvijek i na svakom mjestu ću braniti SPC i njeno kanonsko jedinstvo

Subota, 15.06.2024 | 10:24

Čitajući saopštenje Mitropolije crnogorsko primorske koje je napisao (ne)poznati autor , a odnosi se na moju dokazanu grešnost jer nisam spreman da ćutim, začudio sam se zašto isto nije potpisano, jer ako je istina u ovom saopštenju apsolutna i nesumnjajuća, valjda bi bila čast (ne)poznatom autoru da se potpiše imenom i prezimenom, i tako posvjedoči svoja uvjerenja, kazao je lider DNP-a Milan Knežević reagujući na jučerašnje saopštenje MCP-a.

Milatović: Našeg Matiju ćemo zauvijek pamtiti po talentu, borbenosti i viteškom duhu

Subota, 15.06.2024 | 10:16

Sa nevjericom sam primio vijest o smrti Matije Šarkića, golmana fudbalske reprezentacije Crne Gore, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Živković - Moramo se posvetiti građanima kako bi i nakon dvije godine nastavili u Ulcinju da vršimo vlast

Subota, 15.06.2024 | 10:10

Na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Ulcinj birao je članove Opštinskog odbora. Konferenciju je otvorio predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković.

Istraživanje pokazalo: ŽENE bolje podnose svemirska putovanja od muškaraca

Subota, 15.06.2024 | 09:50

Nedavno objavljena američka studija ukazuje da je aktivnost gena više poremećena kod muškaraca i potrebno im je više vremena da se vrate u normalu kada se spuste na Zemlju.

NTOCG: U Crnoj Gori trenutno boravi preko 60.000 turista, najveći rast se bilježi u OVIM opštinama

Subota, 15.06.2024 | 09:37

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) zadovoljna je početkom ljetnje turističke sezone.