Srijeda, 22.05.2024 | 15:32
IZVOR: n1.hrvatska.hr

Stomatolog OTKRIO da pretjerano jedenje OVOG VOĆA može nagrizati vaše zube

Stomatolog je otkrio koju bi uobičajenu hranu i piće ljudi trebali izbjegavati prečesto jesti jer mogu "nagrizati" gleđ na zubima i uzrokovati njihovo slabljenje.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Naime, citrusno voće i pića mogu uzrokovati erodiranje gleđi na zubima, što ih čini osjetljivijima na karijes, piše Daily Express, a prenosi Večernji.

“Određena hrana i piće mogu biti posebno štetni za vaše zube zbog visokog sadržaja šećera, kiselosti ili mogućnosti lijepljenja za zube i podsticanja karijesa”, navodi dr. Sahil Patel iz klinike Marylebone Smile Clinic u Londonu.

Uprkos zdravstvenim dobrobitima voća, upozorio je da ono zapravo može biti štetno za zube.

“Iako nude prehrambene prednosti, citrusno voće poput limuna, narandže i grejpa sadrži visoke nivoe kiseline koja može nagrizati gleđ”, objasnio je dr. Patel. Ali ispijanje agruma kroz slamku može smanjiti kontakt sa zubima i spriječiti rizik od trošenja gleđi.

Citrusno voće i pića imaju kombinaciju šećera i kiselina koja stvara okruženje koje je opasno za zubnu gleđ. Gleđ postaje mekana i može erodirati, što dovodi do karijesa i gubitka zuba. Kako biste održali svoje zube zdravima, dr. Patel je takođe savjetovao da pričekate prije pranja zubi nakon što ste pojeli citrusno voće ili popili sok.

“Ako vaš doručak uključuje kiselu hranu ili piće (kao što su agrumi ili sok), najbolje je pričekati najmanje 30 minuta nakon jela da operete zube. Četkanje zuba prebrzo nakon konzumiranja kisele hrane može oslabiti gleđ, jer je kiseline privremeno omekšavaju”, upozorava.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SDT: Podignuta optužnica protiv Gašovića zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti

Srijeda, 19.06.2024 | 14:38

Saopštio je specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Muče vas masne naslage na plastičnim posudama? Uz ovaj trik lako ćete riješiti problem (VIDEO)

Srijeda, 19.06.2024 | 14:31

Zaista djeluje...

STALNO STE UMORNI IAKO SPAVATE DOVOLJNO? To može da bude signal za ove zdravstvene probleme

Srijeda, 19.06.2024 | 14:21

Umor je često bezazlena pojava, ali ponekad može da ukazuje na ozbiljnije zdravstvene probleme.

EPCG - Projekat SOLARI 5000+ proširuje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srijeda, 19.06.2024 | 14:00

Cijeneći potrebu za transparentnošću u svim segmentima poslovanja, uz isticanje benefita koje krajnji korisnici mogu imati učešćem u našim projektima, nalazimo za shodno da pojasnimo razliku između prošlogodišnjeg pokretanja radionice za izradu PVC stolarije u kćerki-kompaniji, EPCG-Željezara Nikšić (dalje: EŽN), i nedavno predloženog proširenja projekta Solari 5000+ (70 MW), saopšteno je iz EPCG.

Dangerous Meridianbet najbolji u Istočnom Sarajevu

Srijeda, 19.06.2024 | 13:56

Dangerous Meridianbet učestvovao je minulog vikenda na dva turnira u Bosni i Hercegovini.

SKUPŠTINA: Poslanici usvojili dva IBAR zakona

Srijeda, 19.06.2024 | 13:55

Poslanici crnogorskog parlamenta opet su usvojili izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je prethodno predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Dame, izbjegavajte ih - Ovo su NAJGORI MUŽEVI horoskopa

Srijeda, 19.06.2024 | 13:50

Bolje da cio život budete same, nego sa njima.

TRI NOVA FILMA na repertoaru bioskopa Cineplexx

Srijeda, 19.06.2024 | 13:40

U bioskopu Cineplexx Big Fashion od četvrtka, 20. juna, na repertoaru će se naći novi filmovi:

Voće puno vitamina - Uvrstite višnje u svoju ishranu, dobre su za rast srca

Srijeda, 19.06.2024 | 13:30

Višnje nisu samo ukusno voće, već su i pune brojnih vitamina i minerala koji imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Radovanić: Stan za sve prošao Zakonodavni odbor Skupštine

Srijeda, 19.06.2024 | 13:20

Predlog zakona "Stan za sve" prošao je danas na Zakonodavnom odboru Skupstine Crne Gore. "Zahvalnost svim poslanicima i poslanicama koji su danas na Zakonodavnom odboru Skupštine Crne Gore podržali Predlog zakona o Fondu STAN ZA SVE", istakao je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić, dodajući da je danas napravljen veliki korak ka usvajanju zakonskog rješenja koje građani sa nestrpljenjem očekuju.