Srijeda, 22.05.2024 | 17:17
IZVOR: Antena M/Pobjeda.me

Vuksanović: CILJ rezolucije o Jasenovcu je da se NARUŠE odnosi Crne Gore i Hrvatske, žrtve im nijesu važne

Jedan od ciljeva „Rezolucije o genocidu u Jasenovcu“ je da se naruše bilateralni odnosi Crne Gore i Hrvatske, rekao je u Drugačijoj radio vezi predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović.




Foto: YouTube screenshot/Predsjednik Crne Gore 

Oni koji predlažu tu rezoluciju, kako kaže Vuksanović, pokazuju nepoštovanje prema žrtvama zločina u Jasenovcu jer ih koriste za političko nadmetanje.

Smatra da predložena rezolucija služi i kao "sanitarni manevar" ne bi li se, kako kaže, utješili oni koji se ne slažu sa realnošću i činjenicom da će u UN biti usvojena Rezolucija o Srebrenici.

 "Još jedna njena funkcija je da se zadovolji određeno biračko tijelo i da oni koji su u niskom startu od samog konstituisanja ove Vlade primire to svoje nemirno biračko tijelo zbog svega ovoga i da, možda, uskoče u rekonstrukciju buduće Vlade. Gdje su tu žrtve Jasenovca? One tu njima nijesu važne. Čuli smo i predsjednika Vučića koji na pitanje što se desilo u Jasenovcu, nije htio da to ozvaniči na način kako to njegovi eksponenti u Crnoj Gori govore jer, kako je rekao, ne želi da remeti odnose sa Republikom Hrvatskom",  istakao je on.

Prijedlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu dva puta je odbijan u parlamentu Republike Srbije! Sa druge strane, Aleksandar Vučić je prilikom nedavnog samita u Kotoru ocijenio kako je Rezolucija o Jasenovcu, koja će se naći u proceduri crnogorskog parlamenta, "dobra ideja".

Vuksanović apostrofira da ni Rezolucija o genocidu u Jasenovcu" nije dovoljna da zadovolji predsjednika Srbije do kraja, sa obzirom na to da je za crnogorske amandmane na Rezoluciju o Srebrenici rekao da su imali "pokvarenu ulogu".

"Ono što nije htio da uradi sam, Vučić ima svoju poslugu i uslugu u Crnoj Gori koja to želi da sprovede. To govori o nivou svijesti onih koji su se stavili njemu na raspolaganje“, jasan je poslanik HGI-a.

Predsjednik parlamenta i lider NOVE Andrija Mandić, tokom Premijerskog sata koji je održan početkom mjeseca, nakon što je premijer Milojko Spajić rekao da će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, najavio Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Vuksanović koji je i tom prilikom, u Skupštini Crne Gore, jasno saopštio svoj stav o Jasenovcu, kaže da je očekivao da Mandić tokom priče o Srebrenici pomene i Jasenovac.

"Ja nemam nikakav problem da kažem da je Jasenovac najveća sramota hrvatskog naroda. To je razlika između nas, jer je za mene Ante Pavelić zločinac, a za vas, gospodine Mandiću, i politiku koju predstavljate su Karadžić i Mladić heroji", izjavio je tada Vuksanović u parlamentu.

Komentarišući tu izjavu kao i začuđena lica pojedinih poslanika, Vuksanović kaže da je za većinu srpskih političara na crnogorskoj sceni nezamislivo da jedan lider stranke sa hrvatskim prefiksom govori na takav način o Jasenovcu.

"Njima je nepojmljivo da se na takav način izjasna u Srebrenici io svim tim stratištima. Taj stav sam iskazao i u prvom mandatu kada sam bio u Skupštini, to je nešto što je činjenica, pri tome mi smo navikli da nam se stalno lijepe etikete i stalno se želimo ugurati u neki drugi korpus", kaže Vuksanović.

Govoreći o sastancima vladajuće većine na kojima su razgovarali o podnošenju Rezolucije o Jasenovcu, sagovornik Antene M ocjenjuje da je najveće napore da se ona dostavi u skupštinsku proceduru od svih predstavnika srpskog naroda imao predsjednik DNP-a Milan Knežević.

"To se može pripisati njegovom nezadovoljstvu trenutnom pozicijom u sadašnjoj konstalaciji i podjeli vlasti. To je moj utisak i mislim da nijesam daleko od istine", rekao je on.

Na pitanje da li je rezolucija o Jasenovcu "pojas za spasavanje" Spajićeve Vlade, Vuksanović odgovara da je teško zadovoljiti sve činioce u vlasti. PES je, kako kaže Vuksanović, i dalje ideološki nedefinisana partija.

"Možete nekim intervencijama opiti narod brzim, ekonomskim, kratkoročnim mjerama, čija je održivost kranje upitna, ali na polju politike vidimo jedno haotično stanje. Ono što sam ja čuo neslužbeno, da je Pokret Evropa sad iskazala interes da ona inicira rezoluciju o Jasenovcu, onda je došla protestna nota Hrvatske pa su odustali. E onda je uslijedio 'prijateljski razgovor' Spajića i Milana Kneževića, pa je došlo opet do obrta. Vidi se nekozistentnost i nerezistentnost na bilo kakvu vrstu pritisaka. Ja bih volio da premijer Spajić shvati da je u politici ponekad važno pretrpjeti neku žrtvu da bi u perspektivi imao benefite. A on je, čini mi se, cijelo vrijeme spreman na kratkoročne kompromise samo da bi se zadržao u sedlu", kaže Vuksanović.

Predsjednik HGI smatra da je "Rezolucija o genocidu u Jasenovcu" predložena kako bi se, pored narušavanja odnosa sa Hrvatskom, ugrozio i put Crne Gore ka EU imajući u vidu da je Hrvatska jedan od glavnih partnera i promotera crnogorske eurointegracije.

"Ne moramo imati instančno analitički duh pa da shvatimo da gospodin Vučićnikako ne bi želio vidjeti Crnoj Goru prije Republike Srbije u EU. Hrvatska je je svjesna toga i ona će izraziti svoj stav kroz određenu formu, a mislim opet i da će voditi računa da Crna Gora treba da bude dio EU i da bi, u konačnici, to bio i veliki udarac onima koji namjerno kvare igru i žele napraviti poremećaj u relaciji Podgorica-Zagreb ", zaključuje Vuksanović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Imala sam EMOTIVNE PROBLEME, pa sam uradila usne": Pjevačica se POKAJALA zbog estetskih korekcija

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:48

Kada je sazrela je shvatila da joj to nije trebalo.  

Knežević: Svoja saznanja saopštiću Joanikiju ako ME POZOVE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:20

Iskazujem nemjerljivo zadovoljstvo što se (ne)poznati autor iz Mitropolije ponovo oglasio, čak sam se bio i zabrinuo zašto kasni sa reagovanjem, naivno misleći da će prvo jevanđeljski kritikovati predsjednika Jakova Milatovića zbog njegove švajcarske čajanke sa Vjosom Osmani. Naivno sam očekivao da je (ne)poznati autor makar mogao podsjetiti Jakova Milatovića da je mitropolit Amfilohije sahranjen uz grumene zemlje sa Kosova i Metohije i Jasenovca, naveo je predsjednik DNP-a, Milan Knežević u reagovanju.

Novak Đoković uputio EMOTIVNE riječi Jeleni - "Doživotna partnerka, najveća žena, majka..."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:35

Ni ove godine nije izostala čestitka. 

Šćepanović: Kovačević mora da ODE sa čela grada

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 20:19

Da svaka istina boli, pogotovo one koji vrlo svjesno uništavaju grad, pokazuje i najnoviji ispad direktora Sportskog centra, Boška Draškovića, koji jejoš jednom pokazao svoje pravo lice fizički nasrćući na predsjednika Opštinskog odbora DPS Nikšić Borisa Muratovića, saopštila je odbornica DPS-a u SO Nikšić, Kristina Šćepanović.

Stiže nam novi TROPSKI TALAS - Temperatura do 40 STEPENI

Utorak, 18.06.2024 | 09:55

Tanja Mirković iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore kazala je za TVCG da se u Crnoj Gori očekuje novi tropski talas od četvrtka. Od nedjelje se očekuje blagi pad, početkom sedmice malo svježije vrijeme, ali i dalje veoma toplo.

Knežević: Znači mi što je CRKVA stala iza mene, nijesam uradio NIŠTA NA ŠTETU DPS-a ili Đukanovića

Utorak, 18.06.2024 | 18:54

Pritvoreni biznismen Duško Knežević istakao je kako nije očekivao da će mu, po dolasku u Crnu Goru biti određen pritvor.

Dajković: Bolje i sto dana PREGOVORA nego jedan dan da se DPS VARTI na vlast u Podgorici

Utorak, 18.06.2024 | 18:48

Predsjednik Slobodne Crne Gore i rukovodilac Službe za građane u Glavnom gradu Vladislav Dajković kazao je da su pregovori na lokalnom nivou i dalje u toku, te da su teški i kompleksni.

Bila je lokacija za snimanje mnogih filmova -Ovo je NAJFOTOGRAFISANIJA plaža na svijetu

Utorak, 18.06.2024 | 18:39

Društvene mreže pune su fotografija nestvarnih plaža iz cijelog svijeta, a najfotografisanija među njima je Source d'Argent na Sejšelima.

Brza reakcija SC Derbija - On će ZAMIJENITI Jakaru na klupi "studenata"

Utorak, 18.06.2024 | 18:14

Nakon rastanka sa Dejanom Jakarom, SC Derbi brzo je riješio pitanje šefa struke.

TRIK kako SMANJENJE količine ulja može POVEĆATI snagu vašeg motora

Utorak, 18.06.2024 | 18:07

Ovo jednostavno podešavanje može učiniti vaš motor moćnijim.

"Nikada me nije zanimalo da igram HEROJE“: Harison Ford OTKRIO kako bira uloge

Utorak, 18.06.2024 | 17:57

Čuveni glumac Harison Ford je tokom dosadašnje karijere ostvario brojne zapažene uloge.

Ako IZGORITE na suncu, namažite kožu ovim sastojkom

Utorak, 18.06.2024 | 17:41

Evo šta morate da uradite kada izgorite na suncu, da biste ublažili opekotine i rashladili svoju kožu.

SASTANAK većine u Glavnom gradu: DOGOVOR ili VANREDNI IZBORI?

Utorak, 18.06.2024 | 17:32

Sastanak većine u podgoričkom parlamentu počeo je danas popodne, a tema sastanka biće kako će se prevazići kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima.

Katić: Za dvije godine imaćemoZAVRŠEN PUTNI PRAVAC Monterose i vodosnabdijevanje kompletnog poluostrva Luštica

Utorak, 18.06.2024 | 17:21

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović i predstavnici Uprave za kapitalne projekte obišli su danas radove na izgradnji vodoizvorišta i vodosnabdijevanja na poluostrvu Luštica, kao i radove na izgradnji puta preko Monterose. Vrijednost projekta za vodosnabdijevanje je skoro 9.800.000 eura sa PDV-om, dok je vrijednost izgradnje putnog pravca Monterose – Tivat 10,3 miliona eura sa PDV-om. Izvođač radova na vodosnabdijevanju Luštice je kompanija Eurozox, dok je izvođač na izgradnji puta Briv Construction.

SLATKO OSVJEŽENJE gotovo za 20 minuta - Napravite SLADOLED tortu od TRI SASTOJKA

Utorak, 18.06.2024 | 17:04

Jednostavan recept sa mješavinom šumskog voća savršeno je osvJeženje tokom toplih dana.