Nedjelja, 27.09.2020 | 12:44
IZVOR: telegraf.rs

Ideju za roman dobio je u toku boravka u ZATVORU: Nepoznate činjenice o Servantesu i "Don Kihotu"

Čuveni njemački filozof Artur Šopenhauer naveo je "Don Kihota" kao jednog od najbolja četiri romana ikada napisanih...




Foto: Screenshot, Brainz TV/You Tube

Danas je Migel de Servantes, mahom, najpoznatiji kao pisac djela Don Kihot (ili Veleumni plemić Don Kihot od Manče) koji je, do sada, preveden na više od 140 jezika i dijalekata. Ovaj klasik zapadne književnosti često se smatra i prvim modernim romanom i najboljim djelom fikcije ikada napisanim, piše Bookvar.

Roman govori o sredovječnom španskom plemiću Alonsu Kihanu koji živi dosadnim životom u nekom malom mjestu u Manči. Vrijeme krati čitajući viteške romane i vjeruje da je svaka riječ u njima istinita, iako su dani viteštva odavno prošli, a mnogi događaji opisani u njima realno nemogući. Od toliko čitanja, on odlučuje da se proglasi lutajućim vitezom Don Kihotom od Manče i krene u potragu za avanturama poput onih o kojima je čitao.

Ovom prilikom prenosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Don Kihotu i njegovom autoru...

Servantes je na ideju o romanu došao u toku boravaka u zatvoru. Kao skupljaču poreza za špansku krunu, Servantesu su se nekoliko puta potkrale sitne greške u računu zbog kojih je čak dva puta završavao u zatvoru u Sevilji. Vjeruje se da je tamo došao na ideju da napiše priču o šašavom vitezu.

Don Kihot je imao snažan uticaj na književnike o čemu svjedoče direktne reference na ovaj roman - u djelima Tri musketara Aleksandra Dime, Avanture Haklberi Fina Marka Tvena i Sirano de Beržerak Edmonda Rostana. Ovo je dovelo i do kovanice kihotski koja se često upotrebljava u literaturi.

Čuveni njemački filozof Artur Šopenhauer naveo je Don Kihota kao jednog od najbolja četiri romana ikada napisanih.

Servantes je naziv svom junaku dao po imenu ujaka njegove supruge. Vjeruje se da ujak Alonso nije inspirisao samo imenom već i cjelokupnom pojavom i karakteristikama.

Prvi dio romana je bio toliko popularan da je doživio i apokrifni Drugi deo Don Kihota autora Alonsa Fernandesa de Aveljanede što je najvjerovatnije bio pseudonim autora koji je želio da ostane anoniman.

Ovaj lažni nastavak je podstakao Servantesa da ubrza rad na drugom dijelu romana. Bio je toliko bijesan zbog ove prevare vezane za lažni drugi dio romana da je u prologu nastavka vrijeđao plagijatora i tvrdio da je taj lažni nastavak lošeg kvaliteta i da autor nije razumio originalne likove i priču.

Uprkos velikoj popularnosti koju je roman Don Kihot gotovo odmah postigao, Servantes od njega nije zaradio mnogo novca. Naime, u 17. vijeku nije bio običaj da autori dobijaju tantijeme za svoja objavljena djela. Ovo je posebno bolno za Servantesa jer je Don Kihot vjerovatno najprodavaniji roman svih vremena.

Procjenjuje se da je ovaj roman, do sada, pročitalo 500 miliona ljudi. Ovo ga čini najprodavanijim romanom na svijetu koji daleko iza sebe ostavlja Priča o dva grada Čarlsa Dikensa sa 200 miliona prodatih primjeraka i Tolkinov Gospodar prstenova sa 150 miliona prodatih primjeraka.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Petar
27.09.2020 14:51

I što vrlo malo ljudi zna, bio je u zatvoru čak i na ovim našim prostorima, vjerovali ili ne - u Ulcinju 😊

3 0

OSTALE VIJESTI

Božović: Njegoš kao pisac najuzbudljivijeg i najraskošnijeg evoluitivnog razvoja u istoriji književnosti

Utorak, 14.05.2024 | 09:00

Jedna od značajnih promocija koje su upriličene tokom četvrtog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bila je promocija izdanja Njegoševih djela u jednom tomu, u izdanju tri izdavača – Kosmosa iz Beograda, Nove knjige iz Podgorice i Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” iz Podgorice.

Duh Tome Zdravkovića živi: Na Sajmu knjiga u Podgorici promovisana “Knjiga o Tomi”

Utorak, 14.05.2024 | 08:39

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u okviru programa četvrtog sajamskog dana je upriličena promocija “Knjiga  o Tomi”, Nikšićanina Nikole Kankaraša koji je nakon decenije istraživanja, sakupljanja ploča, kaseta, knjiga, novinskih članaka, fotografija, odlučio da se okuša i kao autor publikacije o životu i stvaralaštvu čovjeka čije su pjesme evergrin.

Na Sajmu knjiga prezentovano obogaćeno izdanje Bazduljevog PRVOG ROMANA - Koncert grupe U2 kao književna inspiracija

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 20:15

Međunarodni podgorički sajam knjiga svake godine okuplja veliki broj istaknutih domaćih, ali i inostranih pisaca, od kojih neki razviju posebnu vezu sa Sajmom knjiga, te mu se iznova vraćaju. 

Promocija Njegoševih djela u okviru 18. Međunarodnog podgoričkog Sajma knjiga

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:08

Promocija.

Bruno Šimleša po prvi put na Sajmu knjiga: Kako do zdravog odnosa prema sebi i drugima?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:52

Zvijezda večeri trećeg dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja bio je hrvatski sociolog i autor knjiga pozitivne psihologije, Bruno Šimleša. Šimleša je autor 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, a povod njegovog dolaska u Podgoricu je što su, zahvaljujući izdavačkoj kući “Nova knjiga” njegove dvije knjige “Ljubavologija” i Škola života” sada dostupne i na crnogorskom tržištu.

Ljekar analizirao posljedice Đokovićevog udarca: "Vrlo je zabrinjavajuće"

Utorak, 14.05.2024 | 14:51

Novak Đoković je na Mastersu u Rimu doživio neprijatnost kada ga je prilikom potpisivanja autogarama pogodila flašica vode u glavu.

Za godinu u Crnoj Gori 192 MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE, najmlađa koja je abortirala imala 15 godina

Utorak, 14.05.2024 | 14:43

Mladi u Crnoj Gori, ali i svijetu, sve ranije stupaju u seksualne odnose, često nezaštićene. Stoga, povećan je i broj maloljetničkih trudnoća ali i djevojčica koje se često odluče za namjerni prekid trudnoće tj abortus. Prema podacima o ostvarenim trudnoćama i pobačajima koji su portalu ADRIA dostavljeni iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), za godinu dana odrađena su čak 934 abortusa (namjerna i spontana).

Ova ČETIRI znaka uvijek se ZALJUBLJUJU u sekundi

Utorak, 14.05.2024 | 14:39

Astrolozi su izdvojili četiri znaka Zodijaka koji imaju sklonost da se zaljube brže od drugih.

Siner PROPUŠTA Rolan Garos?

Utorak, 14.05.2024 | 14:25

Italijanski teniser Janik Siner zbog povrede nije učestvovao na Mastersu Rima, a pitanje je da li će igrati i na Rolan Garosu.

UP - Uhapšen osumnjičeni za ugrožavanja javnog saobraćaja u Ulcinju

Utorak, 14.05.2024 | 14:14

Ulcinjskoj policiji je prijavljeno da je na skretanju ka Velikoj plaži došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je jedno lice povrijeđeno, a da je drugi učesnik napustio lice mjesta, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sjutra u CNP-u Narodno pozorište iz Sarajeva

Utorak, 14.05.2024 | 14:11

Predstava “Jedan je Muhammad Ali”, koju je prema tekstu Almira Imširevića režirao Dino Mustafić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, biće izvedena sjutra (15. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20h.

RTS: Rasprava o rezoluciji o Srebrenici vjerovatno 22. maja

Utorak, 14.05.2024 | 13:59

Kako saznaje RTS, najverovatnije će ponovo doći do odlaganja sjednice UN o Srebrenici. Moguće je da će novi termin biti 22. maj.

Istraživanje: U odjeći OVE BOJE drugima smo NAJPRIVLAČNIJI i NAJINTELIGENTNIJI

Utorak, 14.05.2024 | 13:44

Kolika je moć boje odjeće koju nosimo dokazalo je istraživanje koje je otkrilo da smo drugima ne samo najprivlačniji, nego da djelujemo i najpametnije i najsamouvjerenije u odjeći jedne određene boje.

U Hrvatskoj ULOVLJENA najotrovnija riba na svijetu

Utorak, 14.05.2024 | 13:38

U ponedjeljak je u Medulinskom zalivu primjećeno sedam srebrnoprugastih napuhača (Lagocephalus sceleratus), a jedna je uhvaćena na dubini od 19 metara i odvezena u Centar za istraživanje mora u Rovinju.

Volkov: Što prije sagledati mogućnost da se Veljović BRANI SA SLOBODE, skaj prepiske NE MOGU služiti kao dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 13:30

Nakon što je Viši sud u Podgoricipotvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, njegov advokat Mihailo Volkov za Antenu M kaže da još nije imao uvid u rješenje o potvrđivanju optužnice kao i da je očekivao ovakav epilog.