Nedjelja, 30.05.2021 | 11:25
IZVOR: Kolektiv.me

KIC: U utorak promocija knjige i izložba polaznica slikarske radionice "Treće doba"

KIC „Budo Tomović“ biće domaćin promocije knjige *Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“* autorke Ljiljane Đurović i izložbe slika i radova polaznica radionice, od utorka, 1. juna u izložbenom holu KIC-a od 19 sati. 




Foto: KIC

Knjigu, koja je svojevrsni omaž stvaralaštvu Tinde Bulatović, odnosno njenom predanom višedecenijskom radu sa pripadnicama *treće dobi, predstaviće uz autorku, profesorica Tinda Bulatović i Vera Bojanić, pjesnikinja i slikarka. 

U izložbnom holu KIC-a biće organizovana izložba radova polaznika i polaznica Radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović koju će otvoriti Snežana Burzan, direktorica KIC-a. 

Ljiljana Đurović u predgovoru piše:

“Ova retrospektiva djelovanja radionice slikanja i crtanja je nastala iz mog razmišljanja kako da se zahvalimo profesorici Tindi Bulatović za njen nesebičan trud oko svih nas. Upravo onda kada je Tinda prestala sa radom u meni se rodila ideja da napišem knjigu o njenoj radionici. Ali ne samo ja, htjela sam da i moje drugarice, budu dio te knjige tim što će i one napisati par rečenica o radionici crtanja i slikanja. Davne 2000. godine po nagovoru moje sestre Vesne, postala sam član radionice, do kraja njenog postojanja. Kako sam imala predznanje o slikanju uz pomoć profesorice sam savladala još neke tehnike slikanja. Prolazili su časovi, godine i tako 21. godinu, postojala je slikarska radionica koja je mijenjala svoje prebivalište kao i svoje ime…”

Ljiljana Đurović rođena je 1951. godine u Titogradu. Završila je Srednju tehničku školu. Radila je u Telekomu Crne Gore do svog penzionisanja. Tokom svog rada bavi se aktivno i slikanjem. Član je slikarske radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović, ULSCG-a i slikarske radionice „Boje prijateljstva“. Izlagala je na više kolektivnih izložbi širom Crne Gore i van nje.

Ovu knjigu piše da sačuva lijepa sjećanja na rad Radionice crtanja i slikanja Tinde Bulatović, kao i divna druženja sa njenim polaznicima. 

Podsjetimo i da je Tinda Bulatović završila Školu primijenjenih umjetnosti u Herceg Novom, a Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Od 1964. godine radila je kao modni kreator u Podgorici, osnovala „Domaću Radinost“ u preduzeću Titeks u Titogradu 1982. godine, bavila se kostimografijom (za Crnogorsko narodno pozorište), modnim novinarstvom - (sarađivala sa beogradskim i crnogorskim listovima), likovnom pedagogijom. Od 1988. godine slika i izlaže. Članica je: Udruženja primijenjenih, Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Društva slikarskog uranka Podgorice.

Za svoj rad više puta je bila nagrađivana na Tekstilnim sajmovima širom Jugoslavije, otkupnim nagradama, kao i društvenim priznanjima. Među njima se izdvajaju Zlatna plakata Privredne komore Jugoslavije 1984. i priznanje „Majstor dizajna“ dobijeno u Sloveniji 1983. godine. 

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Grnović: Za prva tri mjeseca 2024. godine u Glavnom gradu noćilo 53.139 gostiju, prema Podgorici otvoreno još pet avio linija

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:20

Po statističkim podacima MONSTAT-a za prva tri mjeseca 2024. godine u Podgorici je noćilo 53.139 gostiju, što je na nivou rekordne 2023. godine

Stručnjak za fitnes otkriva: DVA sjajna međuobroka prije vježbanja

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:03

Preskakanje obroka prije treninga može drastično uticati na naše vježbanje. Međuobroci nam mogu dati energiju potrebnu za izvođenje dodatnih serija i poboljšanje naših fitness ciljeva.

KIC "Budo Tomović" - Počinje osmi književni festival “Literitorija”

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:51

U utorak, 7. maja biće otvoreno osmo izdanje književnog festivala KIC-a „Budo Tomović” „Literitorija”, sa temom „Gdje je priča?”.

VIDEO: Na Netfliks stiže SERIJA koja se čekala - "Poslije Sene, Formula 1 više nikada nije bila ista"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:38

Serija koja se sa nestrpljenjem čeka, uskoro stiže na Netfliks!

TRI namirnice koje nikako NE TREBA držati u frižideru

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:28

Nikako nije svejedno da li neke namirnice držite u frižideru ili ne.

PREOKRET Rubljova za pobjedu i TITULU u Madridu

Nedjelja, 05.05.2024 | 21:42

Ruski teniser Andrej Rubljov osvojio je Masters u Madridu.

VLADA planira da preda dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici?

Nedjelja, 05.05.2024 | 21:39

Vlada Crne Gore...

MOĆNI svjetski brendovi - U utorak izložba luksuznih automobila ispred Starog grada u Budvi

Nedjelja, 05.05.2024 | 19:10

Luksuzni automobili...

Joanikije: Neka niko ne tuguje danas zbog grjehova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:58

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a svetu arhijerejsku liturgiju sa vaskršnjim jutrenjem služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Vremenska prognoza za ponedjeljak: Šta nas očekuje na početku sedmice?

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:56

Pretežno sunčano vrijeme nas očekuje u ponedjeljak, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).