Četvrtak, 26.10.2023 | 18:51
IZVOR: novosti.magazin.rs

"Moja domovina je zaista "mala zemlja među svjetovima": Na današnji dan je IVO ANDRIĆ dobio Nobelovu nagradu

Švedska kraljevska akademija dodijelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost piscu Ivu Andriću.




Foto: RTS Oko - Zvanični kanal, Youtube screenshot

Nobelov komitet nagradio je "epsku snagu pripovedanja kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje". Odluku o izboru laureata Nobelove nagrade iz oblasti književnosti Ivo Andrić je primio telefonom u svom stanu u Beogradu na današnjem Andrićevom vijencu.

- Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje - bila je njegova reakcija na nagradu.

Te godine u najužem izboru su, pored Andrića, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija.

Nagrada je Andriću dodijeljena u Stokholmu 10. decembra 1961. godine, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije. Književnik je cjelokupni novčani iznost donirao bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine.

Vijest da je Ivo Andrić dobitnik Nobelove nagrade za književnost stavila je tadašnju Jugoslaviju u centar dešavanja. Andrić je svoju zahvalnost za ovo priznanje izrazio govorom "O priči i pričanju" čiji dio prenosimo u nastavku teksta:

"Moja domovina je zaista "mala zemlja među svetovima", kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cijenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila.

Svojim priznanjem vi ste bacili snop svjetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju svijeta na njene kulturne napore, i to upravo u vrijeme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih djela počela da prodire u svijet, u opravdanoj težnji da svjetskoj književnosti i ona dâ svoj odgovarajući prilog.

Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mjesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno ali iskreno da izrazim."

Podsjećamo, Andrić, koji nosi epitet jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih književnika, je iza sebe ostavio bogat književni opus. Kao mlad pisac objavljivao je pjesme. Prvi književni rad, pjesmu "U sumrak", objavio je 1911. u "Bosanskoj vili".

Književnu veličinu i priznatost u svijetu Andriću je donio prozni opus: romani "Travnička hronika", "Na Drini ćuprija" i "Gospođica", nastali 1945. godine, kao i roman "Prokleta avlija" iz 1954. godine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PROČITAJTE program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:17

Pročitajte program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici, koji će se održati od 10. do 17. maja.

U susret 18. Sajmu knjiga, Vujović: Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori

Četvrtak, 09.05.2024 | 08:29

Program pod nazivom Uvod u Sajam knjiga održan je sinoć u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, te je poslužio kao odlična najava za sve što će uslijediti tokom 18. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji će se održati u sajamskom prostoru tržnog centra Big Fashion od 10. do 17. maja.

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

POZNATA koja zemlja će nastupiti PRVA u FINALU Evrovizije

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:56

Večeras se održava drugo polufinalno veče popularnog muzičkog takmičenja Evrovizija.

MASTERS U RIMU: Nadal PREOKRETOM do drugog kola

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:41

Španac Rafael Nadal plasirao se u drugo kolo mastersa u Rimu, pobjedom nakon preokreta nad Zizuom Bergsom iz Belgije 4:6, 6:3, 6:4.

DPS Bijelo Polje: Zašto PES i Demokratska Crna Gora NE SLAVE 9. maj?

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:35

Ostaje zabilježeno da Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora, bez obzira na barjačenje evropskog i demokratskog u svojim imenima, nijesu prisustvovali događaju koji je podsjetio na pobjedu civilizacijskih vrijednosti, na kojima počiva savremena Evropa, saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Bijelo Polje.

Spajić Abazoviću: "Dosado jedna dosadna, razumijem KOMPLEKSE i FRUSTRACIJE"

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:30

U Skupštini Crne Gore u toku je premijerski sat.

Živković: Mandić zbog FOTELJE ulazi u Vladu koju naziva antisrpskom, PES i ZBCG došli na politiku DPS-a

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:19

Predsjednik DPS-a Danijel Živković kazao je danas da će koalicija Za budućnost Crne Gore iz koje dolazi predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ući u Vladu koju naziva antisrpskom. Živković je govorio danas na Prenijerskom satu o vanjskoj politici, i rekao da je Vlada Milojka Spajića sastavljena isključivo od političkih snaga koje nijesu glasale za članstvo u NATO. Ipak, dodao je su i PES i ZBCG došli na politiku DPS-a.

Ministarstvo ZABRANILO gradnju hotela u blizini vrtića u Budvi

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:13

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine donijela je Rješenje o zabrani građenja turističkog objekta “BARQUITO” d.o.o. Budva, koji je bio planiran za izgradnju u blizini vrtića “Ljubica V. Jovanović Maše”.

Obradović: Želimo da sve protekne u FER i SPORTSKOM duhu

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:09

Košarkaši Partizana nalaze se pod imperativom pobjede u majstorici polufinala protiv Budućnosti.

DNP o NAJAVI da će Crna Gora GLASATI za rezoluciju o Srebrenici: Dovedena u pitanje PODRŠKA Spajićevoj Vladi

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:02

Nepostojanje ekonomskog programa Evropa sad 2, indolentan, nestručan i vrlo sumnjiv i skandalozan način ponašanja i rada jednog broja ministara, ali i današnja podrška Rezoluciji o Srebrenici, doveli u pitanje našu dalju podršku njegovoj Vladi, saopšteno je iz Demokratske narodne partije DNP.

"Katnićevo hapšenje bezobzirna osveta koja urušava GRAĐANSKI MIR"

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:57

U organizaciji grupe građana danas je ispred ugrade Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici održan protest “Milivoje Katnić – presuda bez optužnice i bez suda” i “Smrt fašizmu – život Milivoju Katniću”.

Ova muška i ženska imena NAJPOPULARNIJA su u Evropi

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:48

Euronews Culture objavio je  listu  najčešćih imena u 30 evropskih zemalja.