Subota, 11.11.2023 | 08:08
IZVOR: Kolektiv.me

Pet kontinenata, 58 država i preko 300 gradova: Gavrilo je SVJETSKI PUTNIK, ali ljepote CG imaju posebno mjesto u srcu

“Putovanje nikada nije stvar novca, već hrabrosti”.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Piše: Marija Bojović

Ovako je putovanje opisao jedan od najuticajnih savremenih pisaca, Paulo Koeljo.

Samo jedna rečenica, u kojoj se sažeto svo bogatstvo koje nam pruža mogućnost odlaska u neku drugu zemlju.

Drugačiji način života, običaji, mentalitet, uz neizbježne prirodne ljepote i spomenike kulture, samo su djelovi slagalice koja oblikuje osobu i mijenja njen pogled na svijet.

A kada se jednom krene sa istraživanjem svijeta, teško je stati, pogotovo ako koristite sve prednosti savremenog digitalnog načina života, pa npr. kupite za sebe avionsku kartu po nevjerovatno povoljnim cijenama.

Jedan od svjetskih putnika je i Nikšićanin Gavrilo Knežević.

Iako je svoj životni poziv vidio u svijetu informacionih tehnologija, za šta se i školovao, on nije ni slutio da će život u koferima postati dio njegove svakodnevnice i podstrek da bude još bolji u oblasti za koju se obrazovao.

Naime, ovaj mladić je veliki zaljubljenik u prirodu i putovanja, i kao sve najbolje stvari u životu – sve je počelo sasvim slučajno.

„Moj prvi korak u svijetu aktivnih putovanja započeo je 2005. godine, kada sam se priključio uzbudljivom studentskom putovanju koje me odvelo u Italiju, Francusku i Španiju. To nezaboravno iskustvo inspirisalo me da istražujem različite djelove svijeta, upoznajem raznolike kulture i primjenu svojih informatičkih vještina kako bih pronalazio ekonomične i interesantne putne prilike poput letova za 5 eura ili bus karata za 2 eura, te putovanja do udaljenih destinacija za 200-300 eura. Osim toga, to iskustvo putovanja me podstaklo da razvijem strast prema fotografiji kako bih mogao zabilježiti i podijeliti čaroliju svijeta koji sam imao privilegiju istraživati”, otkriva Gavrilo na početku razgovora za portal Kolektiv.me.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

PET KONTINENATA, 58 DRŽAVA I PREKO 300 GRADOVA

Ali, naš sagovornik je sve, samo ne običan putnik.

Iza sebe ima “kilometre i kilometre staža”, što potvrđuju i ove brojke – do sada je posjetio pet kontinenata, 58 država i čak preko 300 gradova.

Svaka nova država na njega je ostavila poseban utisak.

Ipak, ako bi morao da izdvoji jednu, onda je to Šri Lanka.

Ovu zemlju u Južnoj Aziji, koja ima preko 22 miliona stanovnika, Gavrilo najbolje opisuje u jednoj rečenici: savršen spoj kulture, gostoljubivosti i prirode.

“Šri Lanka je izvanredna destinacija za putovanje koja se ističe zbog svoje raznolike ponude. Ova prekrasna zemlja nudi netaknute plaže s tirkiznim vodama, guste džungle prepune divlje faune, planine s impresivnim vidikovcima, te bogatu kulturnu baštinu s drevnim hramovima. S prijateljskim lokalnim stanovništvom i raznovrsnom kuhinjom, Šri Lanka pruža iskustvo koje spaja avanturistički duh s dubokim opuštanjem, čineći je jednom od najljepših destinacija za posjetiti. Nedavno sam posjetio Island, što je bila moja najnovija destinacija. Iako mnogi povezuju Island s Aurorom Borealis, koja je vidljiva tek od oktobra do aprila, moj odlazak početkom jula donio je nevjerojatno iskustvo - svjedočio sam erupciji vulkana i doživio taj spektakl izbliza. Ono što me posebno oduševilo tokom posjete Islandu ljeti je trajanje dana 24 sata, što omogućava obilazak mnogih atrakcija u jednom danu. Primjera radi, naša tura trajala je čak 18 sati. Na svakom koraku susreli smo vodopade, izvore, potoke i rijeke. Iskustvo je jednostavno bilo nevjerovatno. Svakako da bih tu još izdvojio Maroko, Brazil, Jordan, Indoneziju, Tajland...”

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Kako ističe naš sagovornik, do sada se nije suočavao sa ozbiljnim problemima tokom svojih putovanja.

Iako se povremeno dogodi kašnjenje letova, zabuna oko aerodroma ili greške u imenu na karti koja rezultira dodatnim troškovima, takve situacije su, dodaje, obično brzo rješive.

BEDUINSKO JELO SPECIJALITET KOJI SE NE PROPUŠTA

Putovanja širom svijeta, prilika su i da probaju brojna nacionalna jela različitih zemalja, što često zna da bude izazov.

Različita podneblja donose različitu kuhinju, a hrana je upravo način da jedan narod što bolje upoznate.

Sa tim je saglasan i Gavrilo, koji ipak otkriva da je tokom borvaka na Tajlandu izbjegao da proba njihove čuvene skakavce.

“Prilagođavanje različitim nacionalnim jelima tokom putovanja, često zavisi o ličnim ukusima i otvorenosti prema različitim kulinarskim iskustvima. Lično, smatram da je upoznavanje lokalne kuhinje važan dio putovanja i obogaćuje iskustvo, međutim, nijesam neko ko bi se upuštao u taj izazov. Recimo, isprobavanje skakavaca na Tajlandu ili škorpija u Kini sam zaobišao. Interesantno jelo koje mi se dopalo je Zarb roštilj u Wadi rum pustinji u Jordanu. To je drevno beduinsko jelo koje se pravi tako što se meso poreda zajedno sa povrćem, i stavi ispod zemlje i tako peče oko 3h. Vrlo interesantan je i marokanski specijalitet, Tažin”, kaže Gavrilo za portal Kolektiv.me.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Koliko uživa na svojim putovanjima i šta sve posjećuje, rado dijeli sa svojim pratiocima na Instagramu gdje ga prati preko 36,000 ljudi.

Kroz objektiv svog fotoaparata, prenio je magične momente sa Islanda, iz Jordana, Maroka, Dubaija, Osake, Litvanije, pa sve do neprevaziđenih ljepota Crne Gore.

Upravo je na svom prvom putovanju i zavolio fotografiju.

“Fotografija je postala način izražavanja i dokumentovanja mojih putovanja, omogućavajući mi da zadržim uspomene na nevjerovatne pejzaže, kulture i ljude koje sam upoznao tokom svojih avantura. Takođe sam se trudio poboljšavati svoje tehničke i kreativne vještine, kako bih što bolje prenio ljepotu svijeta kroz objektiv fotoaparata. Putovanja i fotografija su postali nerazdvojni dio mog života i izvor neprestane inspiracije”.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

NAJČEŠĆE GREŠKE TOKOM ORGANIZACIJE PUTOVANJA

Upravo na svom Instagram profillu nerijetko dijeli i savjete za putovanja.

Kako pronaći jeftini avio kartu, gdje rezervisati najbolji smještaj i slično, pitanja su koja muče mnoge kada planiraju svoje putovanje.

Koje su najčešće greške koje pojedinci prave tokom organizacije?

“Počeo sam dijeliti savjete od prošle godine kako bih pomogao ljudima da bolje pripreme svoja putovanja. Takođe, pružam informacije o pristupačnim opcijama za putovanje do različitih gradova. Često me pitaju je li to neka vrsta prevare jer su cijene toliko niske da se isplati više otputovati do Rima, na primjer, nego do sjevernog dijela Crne Gore. Najčešće greške uključuju kupovinu karata na neprovjerenim web stranicama jer su cijene niže nego na službenim web stranicama. Takođe se događa da se pogriješe datumi putovanja ili da se ne provjere recenzije drugih putnika, što može rezultirati boravkom u neurednom hotelu ili apartmanu koji je daleko od centra grada, itd. Svakako moj najvažniji savjet je da se karte kupe unaprijed par mjeseci i, ako postoji mogućnost, budu malo fleksibilniji oko datuma jer nekad pomjeranje od samo jednog dana može rezultirati značajnom uštedom, često u stotinama eura”.

I pored svih svjetskih čuda, Gavrilo se uvijek rado vrati crnogorskim prirodnim ljepotama, gdje posebno uživa.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Bilo zima ili ljeto, on ne propušta kako ekstremne ture, tako i lagane šetnje u netaknutoj prirodi.

Kako naglašava, Crna Gora nudi nevjerovatnu prirodnu ljepotu i nevjerovatne mogućnosti za istraživanje, a ove lokacija posebno preporučuje.

“Crna Gora nudi nevjerovatnu prirodnu ljepotu i nevjerovatne mogućnosti za istraživanje. Kada je riječ o aktivnostima, volim raznolikost, tako da sam otvoren i za ekstremne ture i lagane šetnje u prirodi, zavisno o trenutnom raspoloženju i lokaciji. Što se tiče lokacije koju preporučujem to su, pored onih najpopularnijih, Moračke planine, Komovi, Hajla, Pivske planine, manje više sve opštine na sjeveru koje imaju nevjerovatnu prirodu”.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Iako je do kraja godine ostalo manje od dva mjeseca, za zaljubljenika u putovanja kao što je naš sagovornik, to nije prepreka da posjeti još nekoliko destinacija.

Tako ga do kraja 2023. čeka nova avantura u Maroku i Grčkoj, dok će Novu godinu dočekati na drugom kraju svijeta – dalekom Tajlandu.

Tokom ljetnjih mjeseci ponovo će posjetiti Island, a na listi želja su: Japan, Južna Koreja, Argentina, Brazil,…

“Pa do kraja godine idemo sa grupom u Maroko i Italiju, zatim na Tajland za Novu godinu. U sklopu tog putovanja imaćemo priliku malo da istražimo Šangaj jer imamo duži layover. Postoji mogućnost odlaska na kruzer 5-6 dana, ali to još nije izvjesno. Za sledeću godinu plan je da se ide na skijanje u Francusku i posjetu Tomorrowland festivalu (takođe planiramo i odlazak na ljetnji festival ali tu je vrlo teško dobiti karte),  tu je i opcija za Japan i Južnu Koreju. Na ljeto će se opet ići na Island jer je tendencija da će opet biti neka erupcija vulkana. Plan je još i ostrvo Madeira kao i južna Amerika, tj. Argentina i Brazil. Ali svakako ćemo vidjeti kakve će cijene avio karata biti, jer to je najbitnija stavka u samoj organizaciji putovanja”, zaključio je Gavrilo Knežević za portal Kolektiv.me.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Trener Budućnosti: NISAM vidio šta se DESILO, rješavaćemo sve unutar ekipe

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:00

Trener fudbalera Budućnosti Ivan Brnović je nakon remija sa Sutjeskom (2:2) kratko prokomentarisao incident koji je obilježio završetak utakmice kada je golman “plavih” Đorđije Pavličić udario saigrača Igora Ivanovića.

Problem RIJEŠEN - Evo kada će ŽIČARA Kotor – Lovćen biti PUŠTENA u komercijalnu upotrebu

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:30

Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.

MINUS u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec SVE VEĆI

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:03

Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.