Petak, 17.11.2023 | 20:49
IZVOR: n1.info.rs

NIKAD NE BISTE POMISLILI - Za ovu ZEMLJU kažu da je ODLIČNA za život

Posebno je privlačna digitalnim nomadima.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Velika prelijepa zemlja u kojoj život može da bude zaista prijatan, a nekako ostavljena po strani. Kada se pominje ostvarenje snova tamo negdje u inostranstvu, Rumunija rijetko kome padne na pamet, piše Nova.rs.

A ova komšijska zemlja ima toliko toga da ponudi.

Zato se na internetu često i postavlja pitanje kako je živjeti tamo jer su mnogi zainteresovani da se skrase baš u ovoj državi. Tu plate nisu kao na Zapadu, ali zato ni troškovi života nisu ogromni.

I kako u praksi tačno izgleda život tamo? Koliko treba izdvajati za kiriju, režije, klopu, zdravstvene usluge?

Rumunija je jedna od najatraktivnijih destinacija za one koji bi da se presele u inostranstvo, a traže jeftino, ali udobno mjesto za život. Bukurešt se nalazi na 160. mjestu od 209 svjetskih gradova na rang-listi troškova života koju je sastavila međunarodna kompanija Merser.

Glavni grad Rumunije je pristupačniji od Budimpešte i Praga, ali skuplji od Sofije i Beograda, pišu na sajtu visitukraine.today.

Ali zato je Rumunija jedna od najboljih zemalja u Evropi za digitalne nomade. Brzina interneta je među najvećima na svijetu, a država ima i digitalnu nomadsku vizu. Prosječan bračni par bi trebalo da očekuje da će potrošiti oko 1.700 eura mjesečno za pristojan život u Rumuniji. To uključuje troškove kao što su kirija, režije, hrana i nešto zabave.

Kirija i komunalije

Život u ruralnim područjima i malim gradovima kao što su Pitešti, Kluž-Napoka i Jaši je jeftiniji nego u metropoli. Bukurešt je ubjedljivo najskuplji, ali pošto ima najviše mogućnosti i infrastrukture, većina doseljenika se skrasi baš tu. Iako kirija može biti zasita velika, nije ni blizu cijenama u Londonu ili drugim većim gradovima zapadne Evrope.

Jednosoban stan u Bukureštu, Kluž-Napoki, Brašovu ili drugim velikim gradovima koštaće od 350 do 500 eura mjesečno. U malim gradovima možete naći jednosoban stan za 250 eura mjesečno.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Troškovi komunalija obično nisu uključeni u zakup, tako da ćete morati dodatno da platite. To održavanje uključuje struju, odvoz smeća, vodu i fond za sitne popravke i grijanje. U prosjeku, očekujte da ćete plaćati oko 130 eura mjesečno za komunalije, s tim što troškovi mogu biti 30 eura mjesečno ljeti i 220 eura mjesečno zimi.

Internet, TV, telefon

Paket koji uključuje kablovski internet brzine od najmanje 500 Gbps i TV sa više od 100 kanala košta 15 eura mjesečno. Internet sa brzinom preuzimanja od 1 GB/s možete dobiti za oko 12 eura mjesečno. Tarifa za mobilni telefon je oko pet eura mhesečno – neograničeni razgovori, SMS, internet.

Cijene namirnica

Mjesečni budžet za hranu za dvočlanu porodicu je oko 300 eura. Osim svih potrepština u supermarketima, ukusno i organski uzgojeno voće i povrće može se kupiti na specijalnim pijacama u svim gradovima Rumunije.

U osnovi, cijene proizvoda su iste kao u ostatku Evrope, ali je asortiman mnogo kvalitetniji: krompir (1 kg) – 0,75 eura, pomorandže (1 kg) – 1 euro, sir (1 kg) – 6,5 – 10 eura, svježa domaća riba (1 kg) – 6,5 euro, vekna hljeba (300 grama) – 1 euro, flaša domaćeg vina – 5 eura, pivo (flaša od 2 litra) – 3 eura.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đoković započeo svoju 423. NEDJELJU na vrhu ATP liste

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:17

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković, zadržao je prvo mjesto na ATP listi.

Ona sigurno neće biti gost na mom koncertu“: Lepa Brena sve iznenadila odgovorom na pitanje o koleginici

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:15

Pjevačica Lepa Brena će u okviru svoje turneje održati i koncert u Podgorici.

Crnogorska porodica iz Berlina podržala socijalno ugrožene u Dalmaciji

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 09:03

Crnogorska porodica iz Berlina obezbijedila je preko 2000 humanitarnih paketa za one koje se nalaze u stanju socijalne potrebe na području Dalmacije.

Pogledajte - Snimak holivudske zvijezde iz 1990. godine postao viralan: Mnogi su šokirani čime se bavio (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:58

Video snimak iz 1990. godine pojavio su se na Internetu, a na njemu se vidi da je mnogima omiljeni holivudski glumac nekada imao sasvim drugačiju karijeru - takmičio se u skokovima u vodu.

„Kad radimo zajedno, ljudi se sa strane smiju koliko se prepiremo“: Rade Šerbedžija o životu sa 20 godina mlađom Lenkom

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:42

Čuveni glumac Rade Šerbedžija od 1990. je u ljubavi sa 20 godina mlađom rediteljkom Lenkom Udovički, a razlika u godinama za njih nikada nije predstavljala prepreku.

CGO - 25 godina bez pravde za civilne žrtve NATO bombardovanja iz Murina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:19

Sjutra, 30. aprila, obilježava se 25 godina od stradanja šest civilnih žrtava NATO bombardovanja na području Murina, Opština Plav, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

UŽIVAJTE u SUNČANIM ZRACIMA - Ove TEMPERATURE su PROGNOZIRANE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:05

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju sunčano i toplo vrijeme.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.