Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:44
IZVOR: putnikofer.hr

VIDEO - Ovaj grad pravo je umjetničko djelo i arhitektonska poslastica: Vrvi od života

Najenergičniji i najživlji grad u Španiji, drugi po veličini u toj zemlji i jedan od najnaseljenijih urbanih područja u Evropskoj uniji - Barselona.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Grad nevjerovatne arhitekture, kulture, umhetnosti, UNESCO lokacija, plaža i gastronomije. Godišnje ga posjeti nevjerovatnih 27 miliona ljudi. Upravo zbog toga je najposjećeniji španski grad, ali i osmi najposjećeniji u Evropi. To je raj za bicikliste sa 180 kilometara biciklističkih staza... Mogli bismo nabrajati u nedogled, ali pretpostavljamo da imate ideju o čemu se radi. I da, u pravu ste: govorimo o veličanstvenoj Barseloni. Bez sumnje, Barselona je grad koji treba posjetiti bar jednom u životu. Ako se pitate šta da posjetite u Barseloni, u nastavku predstavljamo naš izbor najvažnijih stvari koje bi trebalo da vidite, doživite ili probate tokom svog boravka tamo, ako još niste bili, piše putni kofer.

PRIJESTONICA PONOSNE KATALONIJE I 'SPOROVI' O OSNIVANJU GRADA

Barselona je glavni grad Katalonije, autonomne španske pokrajine, ali kako je tačno nastala, i dalje je predmet kontroverzi. Dvije legende su suprotstavljene jedna drugoj – prema jednoj, Barselonu je 400 godina prije osnivanja Rima osnovao Herkul. Prema drugom, osnovao ga je u 3. vijeku prije nove ere.Kr. kartažanski Hamilcar Barka, Hanibalov otac, nazvao ga je 'Barcino' u čast svoje porodice. Kako god bilo, današnje urbano područje Barselone prostire se na oko 803 kvadratna kilometra i ima više od 4,2 miliona stanovnika.

VELIČANSTVENA ARHITEKTURA KOJA UZIMA DAH

Jedna od najpoznatijih karakteristika Barselone je svakako njena nevjerovatna arhitektura. Grad je, slažu se svi, arhitektonsko remek-djelo, neka vrsta urbanog praznog platna za inovativnost i umjetničko izražavanje. Ipak, najpoznatije mjesto na ovom arhitektonskom igralištu zauzimaju nevjerovatne građevine Antonija Gaudija, među kojima su najpoznatije La Sagrada Familija, Park Guel i Casa Batllo. Koliko je grad arhitektonski jak dokazuje i činjenica da je jedini grad na svijetu koji je dobio zlatnu medalju za arhitekturu koju dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.

To je nagrada koja se dodeljuje od 1848. godine, kao priznanje za individualni ili grupni doprinos međunarodnoj arhitekturi. Barselona je takođe veoma poznata po svom jedinstvenom urbanističkom planu. Iza njega stoji Ildefons Serda, progresivni urbanista i, uostalom, tvorac riječi 'urbanizam', čija je prepoznatljiva vizija vidljiva u dijelu grada zvanom Ešample, njegovom planu proširenja Barselone u 19. vijeku. Eikample se sastoji od jednolikih i veoma uredno raspoređenih blokova zgrada sa 'odsječenim uglovima'. Ovo je bio 'trik' koji je obezbijedio više otvorenog prostora, bolju ventilaciju i više svijetla.

LA SAGRADA FAMILIA JE NAJPOSJEĆENIJA ATRAKCIJA U ŠPANIJI

La Sagrada Familia je neophodna destinacija za praktično svaku osobu koja kroči u Barselonu. Iako je to jedno od Gaudijevih najpoznatijih djela, on nije bio prvi arhitekta koji je radio na njemu. Naime, prva osoba koja je bila zadužena za projektovanje crkve bio je Fransisko de Paula del Vilar, prema čijim planovima je gradnja kripte počela 19. marta 1882. godine. Gaudi je počeo da radi na projektu tek 1883. godine, u martu, nakon što je Vilar otišao u penziju. Pošto je preuzeo odgovornost za dizajn, brutalno je promijenio prethodne planove.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Trener Budućnosti: NISAM vidio šta se DESILO, rješavaćemo sve unutar ekipe

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:00

Trener fudbalera Budućnosti Ivan Brnović je nakon remija sa Sutjeskom (2:2) kratko prokomentarisao incident koji je obilježio završetak utakmice kada je golman “plavih” Đorđije Pavličić udario saigrača Igora Ivanovića.

Problem RIJEŠEN - Evo kada će ŽIČARA Kotor – Lovćen biti PUŠTENA u komercijalnu upotrebu

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:30

Žičara Kotor - Lovćen u komercijalnu upotrebu će biti puštena 1. maja jer su riješeni svi problemi koji su prijetili da se to ne desi.

MINUS u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec SVE VEĆI

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:03

Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.