Petak, 12.01.2024 | 14:29
IZVOR: meridianbetsport.me

Zoran Roganović - CRNOGORSKO SRCE je jače od mađarskih forinti

Čovjek koji je bio akter najvećih crnogorskih rukometnih uspjeha i pobjeda, kako kao igrač, tako i kao selektor je Zoran Roganović, trenutno trener švedskog Guifa sa kim je Meridian sport razgovarao pred početak Evropskog prvenstva u Njemačkoj.




Foto: Rukometni savez Crne Gore/YouTube screenshot

Legendarni desni bek, je bio dio reprezentacije Crne Gore koja je na Evropskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine stigla do glavne runde, a nakon završene karijere bio je tu da sa ponosom sa klupe vodi voljenu Crnu Goru do novih uspjeha.

Tokom Roganovićeve igračke karijere dobro se pamti i velika pobjeda u dvomeču protiv „zemlje rukometa“, Švedske 2012. godine koja nas je odvela na Svjetsko prvenstvo,

„Ponosan sam što sam doživio najljepše moguće trenutke u svojoj rukometnoj karijeri noseći dres sa grbom Crne Gore na mnogim takmičenjima i to je nešto što nikada neću zaboraviti“, rekao je Roganović na startu razgovora za Meridian Sport.

Nakon završene karijere, kao selektor je predvodio ekipu na dva prvenstva Evrope i Mundijalu u Švedskoj i Poljskoj gdje je, posle isteka ugovora, odlučio da napusti klupu reprezentacije.

Najbolji rezultat Crna Gora je ostvarila na Evropskom prvenstvu 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj kada je nastup završila na 11. poziciji.

„Na prethodna tri takmičenja, bilo je zadovoljstvo predvoditi fenomenalnu grupu momaka koja je pomjerala granice u uveseljavala naš narod. Čim pomislim na te trenutke, osjećam se srećno i ponosno“, rekao je Roganović za Meridian sport.

Umjesto njega na klupi „lavova“ je došao Vlado Šola. Nakon slabijeg početka imaće priliku da na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj zabilježi dobar rezultat.

Turnir u Poreču i pored poraza od Hrvatske i Slovenije vraća optimizam kod crnogorske javnosti.

„Poslije jednog jako teškog početka selektora Šole, gdje smo gubili one mečeve koje nismo ranije – pred našim navijačima, sada se ekipa polako uzdiže i nadam se da će doći do starog nivoa, a možda čak i napraviti nešto više. Mislim da je turnir u Poreču pokazao da možemo da se nosimo sa svima, pogotovo poslije prve utakmice sa Hrvatskom“, rekao je Roganović.

Crna Gora se našla u grupi sa Srbijom, Mađarskom i Islandom, a doskorašnji selektor vjeruje da uz veliku borbu i srčani pristup meču pobjeda nad Mađarima ne bi trebalo da izostane.  

„Jako zahtjevna i izazovna grupa, ali iako će biti teško u Njemačkoj, šansu vidim već u prvoj utakmici protiv Mađarske koja ne igra na baš visokom nivou u zadnje vrijeme a takodje im fale i prva dva golmana, što je veliki hendikep znajući koliko je važna njihova uloga u današnjem rukometu. Iako ne želim da stavljam pritisak na ekipu i stručni štab, svježina i naboj na početku svakog takmičenje su naša snaga pa očekujem da prvenstvo otvorimo dobrom igrom i pobjedom nad Mađarskom“, rekao je Roganović.

Mađari svake godine ulažu više miliona u muški i ženski rukomet, što je velika razlika u odnosu na našu državu, ali i pored te činjenice crnogorski stručnjak ima poruku:

„Više vjerujem u naše momke, sa ogromnim srcem koje kuca za Crnu Goru, nego u mađarske forinte“.

Nakon Mađarske naredni protivnici su, Island koji je glavni favorit za prvo mjesto u grupi i Srbija protiv koje će „lavovi“ pokušati da naprave reprizu sa Evropskog prvenstva 2020. godine kada su u Gracu stigli do prve pobjede na prvenstvima Evrope.

„Protiv Islanda će biti jako teško. Smatram da se radi o jednoj jako talentovanoj i dobro selektiranoj ekipi koja ima potencijal da ide do samog kraja, među šest prvih ekipa. Očekujem da će utakmica protiv Srbije odlučiti ko će ići dalje. Njihovo loše izdanje na turniru u Španiji ne treba da nas zavara jer se radi o ekipi koja je na okupu već četiri godine sa odličnim Geronom na čelu i jasno je da imaju ambicije da idu daleko na ovom turniru. Tu će siguran sam odlučiti svježina, taktičke zamisli trenera, kao i volja za pobjedom. Ekipa koja bude više željela pobjedu imaće velike šanse toga dana, nešto slično kao 2020. godine u Gracu“, rekao je Roganović.

U reprezentaciji se vratio Vuko Borozan koji može biti od velike pomoći selektoru Šoli na ovom prvenstvu. Roganović ne sumnja u igračke i ljudske kvalitete lijevog beka i pored neslavnog rastanka sa Lovćenom.

„Kada je spreman, a čini mi se da sada jeste, Vuko Borozan može da pomogne bilo kojoj reprezentaciji na svijetu. On je jako korektan momak sa kojim sam pričao prije dvije godine još kada je imao malo problema sa izborom kluba i tada mi je rekao da kad bude bio spreman fizički da će se odazvati. Polusezona u Lovćenu i utakmice na evropskoj sceni su mu puno pomogle i nadam se da će zajedno sa momcima napraviti dobar rezultat. Žao mi je što se ta saradnja njega i Lovćena završila na neslavan način ali mislim da je reprezentacija nešto drugo, veće od svih nas i da tu ne bi trebalo da bude nikakvih sličnih problema“, rekao je Roganović.

Lovćen je ove godine predstavljao crnogorski klupski rukomet na evropskoj sceni, a povratak Pera Miloševića, Mirka Radovića, Vuka Borozana najavio je bolje dane za klub sa Cetinja.

Rođeni Cetinjanin koji je ponikao u ovom klub, kada govori o Lovćenu, to radi u prvom licu množine.

„Uživao sam svaki put kad sam na rukometnim stranicama i socijalnim medijima vidio ime Lovćen Cetinje u Evropi. Jako sam ponosan bio na svaku utakmicu i jedva čekao da počnu. Ostaje žal za možda par poena koje smo mogli osvojiti jer znam koliko bi značili igračima, a pogotovo ljudima iz kluba i grada koji su vratili Lovćen na rukometnu kartu Evrope. Ne bih volio da onaj entuzijazam koji je klub imao prilikom dobijanja mjesta u Evrokupu poslije 20 godina, nestane ili bude manji u budućnosti odnosno već sljedeće sezone. Lovćenu je potreban kontinuitet i učestvovanje u evropskim takmičenjima svake godine da bi za neku godinu dostigli one rezulate sa početka ovog vijeka“, rekao je Roganović.

Roganović je od 2019. godine na klupi Guifa, a ovih dana trebalo bi da potpiše novi ugovor sa trenutno sedmoplasiranom ekipom švedskog šampionata.

„Već peta sezona na klupi Guifa i mogu reći da uživam u radu sa ovom ekipom. Mislim da ću ovih dana i produžiti ugovor. Poslije nekoliko godina gdje smo uprkos problema sa finansijama bilježili rezultate mimo očekivanja, klub se konačno stabilizovao. Najveći problem ovih godina bio je sačuvati i produžiti ugovore sa mladim igračima koji su posle dobre odigrane sezone napuštali klub zbog boljih ponuda drugih klubova. Sa novom upravom mislim da to neće biti problem i da ćemo imati kontinuitet i uspjeti da zadžimo igrače i sljedeće sezone. Nadam se da ćemo naredne sezone konačno zajedno jurišati ka vrhu“, rekao je Roganović za Meridian sport.

Švedska je svakako „zemlja rukometa“, petostruki i aktuelni evropski šampion će i ove godine u Njemačkoj biti jedan od glavnih favorita za zlato. Od selekcija sa Balkana najveću šansu ima Hrvatska koja po mišljenju Roganovića može daleko da dogura.

„Švedska je sigurno jedan od favorita na ovom prvenstvu, pored Danske, Francuske i Španije koje čine taj kvartet koji je već neko vrijeme stalno u vrhu. Šveđani decenijama ulažu u rukomet i mislim da će i u onim koje dolaze uvijek biti u vrhu. Ono što je jako važno je da su ponizni i skromni i da čak i ne naprave rezultat na nekom takmičenju njih to ne može da pokoleba i da dovede do nekih promjena ili razočarenja jer imaju sistem koji funkcioniše i samo bi nastavili da ulažu još više u rukomet.

Ne treba zaboraviti ni domaćina Njemačku koja će učiniti sve da dođe do borbe za medalju. Sve ove reprezentacije ulažu jako puno u rukomet i zato su tu gdje jesu i ostaće sigurno još dugo. Od balkanskih ekipa mislim da Hrvatska može daleko da dogura“, rekao je Roganović.

Za kraj razgovora pohvalio je rad Rukometnog saveza Crne Gore i poželio sreću igračima i stručnom štabu na predstojećem Evropskom prvenstvu.

„Stručnom štabu, svim ljudima iz Saveza koji se bore nadljudskim snagama da obezbijede sredstva da se ode na prvenstvo svake godine, a posebno igračima želim puno sreće. Nadam se da ćemo na ovom prvenstvu napraviti još jedno čudo“, zaključio je Roganović razgovor za Meridian Sport.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ovi objekti će raditi za vrijeme prvomajskih praznika i pravoslavnog Vaskrsa

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjeća sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak, kao ni tokom vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa koji ove godine obuhvata 3. maj (Veliki Petak) i 6. maj (2. dan Vaskrsa).

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

ANKETA: Da li ste zadovoljni planiranim SKRAĆENJEM radnog vremena na SEDAM SATI?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:34

Glasajte u našoj novoj anketi!

Astro savjet za 29. april: Pazite se PREJEDANJA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:29

VENERA, planeta ljubavi, novca, ljepote, umjetnosti, blagostanja i uživanja, danas u 12.32 ulazi u Bika, znak u kome se osjeća kao kod svoje kuće (jer njime upravlja).

Stanovnici ovog dijela svijeta se najbolje hrane i najduže žive: Evo šta jedu

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:12

Najzdravije mjesto na svijetu nalazi se u Aziji. Prema mnogim ljekarima specijalizovanim za dugovječnost, Okinava u Japanu ima najbolju ishranu.

Milatović – Lajčak: Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:56

Predsjednik države Jakov Milatović primio je u oproštajnu posjetu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

Stučnjaci upozoravaju - Evo zašto ipak ne bi trebalo da pijemo rakiju prije jela?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:52

Ispijanje čašice-dvije rakije prije jela je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ova navika navodno ne podstiče apetit i ne poboljšava ukus jela, kako mnogi tvrde.  

Šta će se desiti sa vašim organizmom ako prestanete da jedete HLJEB? Tri promjene koje ćete primijetiti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:45

Izbacite bijeli hljeb iz ishrane i pogledajte šta će se desiti  

Veljko Ražnatović osvojio medalju i obezbijedio sebi NACIONALNU PENZIJU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:38

Veljko Ražnatović na Evropskom prvenstvu u boksu osvojio je bronzanu medalju, a uz bronzano odličje dobio je i novčanu nagradu. Međutim, velikim uspjehom sebi je obezbijedio i nacionalnu penziju.

Da li ste čuli za burito metodu? Pomoću nje ćete osušiti veš za dva minuta (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:26

Isprobajte način sušenja veša za koji mnogi tvrde da provjereno radi