Subota, 03.02.2024 | 09:51
IZVOR: Kolektiv.me

Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO IX od 5. do 12. februara u KIC-u

Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO koja svih ovih godina u kontinuitetu afirmiše kamernu pozorišnu produkciju i nezavisnu scenu biće održana od 5. do 12.februara u okviru dramskog programa KIC-a “Budo Tomović”.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Sedam žanrovski raznovrsnih pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona učestvovaće u takmičarskom dijelu devete u nizu manifestacije, a među njima su “Jelena Savojska”, “Atomsko cvijeće”, “Uspomene Sare Bernar”, “Pomahnitali”, “Goya”, “Na Drini ćuprija” i “Ćiro”. Posljednje večeri u čast nagrađenih biće izvedena predstava ”Safra“.

I ove godine nagrada “Sat kula” dodjeljivaće se za najbolju predstavu, najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, ali i za bravuru. Stručni žiri činiće doc. mr Jovana Bojović (predsjednica), Vukan Pejović i Vanja Kovačević.

Početak festivala obilježiće premijera predstave “Jelena Savojska” koju KIC “Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković” iz Kotora i KORIFEJ teatrom iz Kolašina. Predstavu je po tekstu Marije Sarap režirao Zoran Rakočević, a uloga je povjerena Jeleni Đukić kojoj će muzička podrška biti Bojan Peko Minić.

“Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve.” reditelj Zoran Rakočević

Pozorišna predstava ”Atomsko cvijeće“ čiju režiju potpisuju glumice i akterke predstave Marija Đurić, Jelena Đukić i Anđelija Rondović biće izvedena 6.februara. Ova porodična drama nastala po tekstu Pola Zindela “Uticaj gama zraka na sablasne nevene“ prati priču četiri ženska lika i zeca. Za njih je “svijet mjesto neponovljivog suočavanja, a prostor u kom bitišu prava zečja jazbina“. U komadu se postavlja pitanje koliko je najbolja namjera majke i njena potreba da zaštiti kćerke dobra za razvoj dvije tinejdžerke.

Koproducentski projekat Hercegnovskog pozorišta i Herceg festa, duodramu “Uspomene Sare Bernar” sa sjajnim glumačkim tandemom Tanjom Bošković i Dejanom Đonovićem ljubitelji teatra biće u prilici da pogledaju 7.februara. Komad ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar, nego i o pozorištu i pozorišnoj umjetnosti, provodeći publiku ”sa druge strane“ u namjeri da vidi naličje svega što može biti i tužno i smiješno.

Na repertoaru će 8.februara biti i nagrađivana komedija “Pomahnitali” u kojoj uloge tumače poznati beogradski glumci Tatjana Kecman i Miloš Đorđević. Ova komedija produkcije “Frezend” iz Beograda posvećena je ovisnicima društvenih mreža, selfi kulture i ostalih oblika virtuelnih stvarnosti. Na toj apsurdnoj i apsolutno sumanutoj trci, koja za cilj ima uspjeh (ma šta to značilo!) potpuno gube kompas. U svakoj od scena protagonisti završe sa nervnim slomom zbog nekih sitnih trivijalnih problema koji im remete ”savršenu“ formu.

Predstava ”Goya“ prema tekstu Miroslava Krleže koju je režirao i u kojoj igra neponovljvi Zijah Sokolović biće odigrana 9.februara. U središtu ove Krležine nedovršene dramske verzije nalazi se umjetnik-slikar i njegova intimna drama. Kroz glumački prikaz publika ima priliku da sagleda širi kontekst njegovog djelovanja i postojanja. U Gojinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društveno-političkih konteksta tog doba, kao i konformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s etičkom pozicijom dvorskog umjetnika.

Monodrama “Na Drini ćuprija“ u izvođenju proslavljenog glumca i producenta Tihomira Stanića biće organizovana 10.februara. Znalački, sa dubokim emotivnim doživljajem Andrićeve pripovjesti, ali i sa pouzdanim iskustvom dramskog umjetnika koji zna šta čini efektnu cjelinu scenskog čina, Tihomir Stanić je angažovano, glumački briljantno, izrekao svoj poduži monolog - tačnije originalan Andrićev tekst. O svom hrabrom poduhvatu - učenju dugog i složenog proznog teksta, bez partnera i dijaloga, prvak srpskog glumišta kaže: „Pronašao sam u Andrićevom delu neiscrpnu inspiraciju za svoj profesionalni život, trening, egzistenciju...“.

Jedan od najpoznatijih glumaca u regionu Tarik Filipović u okviru takmičarskog dijela manifestacije 11.februara izvešće svoj autorski projekat “Ćiro”, tačnije monodramu o životu sportske legende Ćira Blaževića. Šta je Ćiro Blažević predstavljao za Tarika kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i strastvenog fudbalskog navijača? Na koji je način ličnost Ćira Blaževića inspirisala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva, vidjećemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu.

U čast nagrađenih posljednje večeri manifestacije, tačnije 12.februara planirano je izvođenje predstave ”Safra“ čiju adaptaciju i režiju potpisuju glumice Milica Šćepanović i Marija Maša Labudović. Nastala po motivima teksta “Važnije polovice”, Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, predstava na duhovit, ali pomalo i ironičan način govori o prijateljstvu, ljubavi, karijeri, djetinjstvu i majčinstvu. Prožeta humorističnim momentima, predstava zapravo na veoma živopisan način oslikava događaje iz svakodnevnog života.

Ulaznice za sve predstave su rasprodate.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert kamernog ansambla “Union” u petak u KIC-u

Srijeda, 22.05.2024 | 10:11

Kamerni ansambl „Union” u sastavu: Nadežda Artamonova (violina), Marija Đuranović (violina), Ilijana Blagojević Zvicer (viola), Olesija Anakovskaja (violončelo), Aleksej Kurbatov (klavir) i Damjan Begović (klarinet), nastupiće u okviru koncertnog ciklusa “Kamerna muzika” u petak, 24. maja, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

VIDEO: Povodom Dana nezavisnosti u Kotoru svečano prezentovana bronzana MAKETA GRADA

Utorak, 21.05.2024 | 16:22

) U okviru projekta "Volim Kotor" Turistička organizacija opštine Kotor, u saradnji sa Opštinom Kotor i Sekretarijatom za urbanizam, stanovanje i uređenje prstora, uz nezaobilaznu podršku Komunalnog doo, Službe zaštite i spašavanja Kotor, Vodovoda Kotor uredila je mali trg između nekadašnjeg "Uranka" i bastiona Valijer, te ga obogatila raznim sadržajem.

Vujović: Proaktivnijim pristupom iskoristiti EU fondove u cilju bržeg rasta kulturnog i kreativnog sektora

Utorak, 21.05.2024 | 09:56

Crna Gora bi trebalo da proaktivnije iskoristi fondove Evropske unije (EU) za kulturni i kreativni sektor, kako bi ubrzala rast i obezbijedila održivost sektora, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji i komunikaciji svih potencijala ovog sektora", poručila je resorna ministarka dr Tamara Vujović.

Otvaranjem IZLOŽBE “Igra staklenih perli” Prirodnjački muzej Crne Gore OBILJEŽIO Evropsku noć muzeja

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:10

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava svakog 18. maja od 1977. godine i Evropska noć muzeja obilježeni su sinoć i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. Tim povodom u galeriji Prirodnjačkog muzeja svečano je otvorena izložba „Igra staklenih perli“, autorki Vere Biberdžić i dr Ekatarine Romanove.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Petak, 17.05.2024 | 13:08

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 18. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice su rasprodate.

SAŠA MATIĆ PODRŽAO NIKOLU ROKVIĆA: Donirao je novac i pohvalio ga

Srijeda, 22.05.2024 | 13:11

Saša Matić pokazao je svoju humanu stranu donirajući sredstva za trku u kojoj učestvuje pjevač Nikola Rokvić.

U požaru izgorio krov kuće na Marezi, nema povrijeđenih

Srijeda, 22.05.2024 | 13:05

Vatra je danas oko podne zahvatila stambeni objekat u podgoričkom naselju Mareza, a požar su podgorički vatrogasci brzom intervencijom lokalizovali.

Severina sa Cetinja poručila: Ovaj koncert je poseban, sve je urađeno od srca

Srijeda, 22.05.2024 | 12:54

Pjevačica Severina Vučković sinoć je nastupala na Cetinju povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Vujović: Crna Gora je neuništiva dok je emocije iskazane juče na Cetinju

Srijeda, 22.05.2024 | 12:44

Crna Gora je neuništiva dok je emocije iskazane juče na Cetinju, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom jučerašnje proslave Dana nezavisnosti u Prijestonici.

Đurašković: Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” izgleda u praksi

Srijeda, 22.05.2024 | 12:12

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković komentarisao je to što predsjednik Skupštine nije čestitao Dan nezavisnosti, navodeći da Andrija Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” u praksi izgleda.

Krvavac: Manipulaciju o Srbima kao genocidnom narodu spriječili amandmani

Srijeda, 22.05.2024 | 12:01

Iako se u rezoluciji UN niti jednom riječju nije pominjala odgovornost srpskog naroda ili Srbije za zločine koje su počinili pojedinci, amandmani Crne Gore su doprinijeli da se spriječi svaka manipulacija, pogrešna interpretacija ili bilo čija zloupotreba imputiranjem da su Srbi genocidan narod, poručio je Branko Krvavac, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

Vuković: Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti

Srijeda, 22.05.2024 | 11:33

Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, predsjednik Skupštine Andrija Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti, kazao je poslanik DPS-a Ivan Vuković.

Jelena čestitala Novaku rođendan na poseban način: Blesavi, šašavi, neumorni

Srijeda, 22.05.2024 | 11:27

Novak Đoković danas slavi 37. rođendan, ali – radno. Jedan od najboljih tenisera svijeta trenutno je u Ženevi, gdje igra osminu finala turnira iz Serije 250.

Odžić: Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Srijeda, 22.05.2024 | 11:21

Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu, ocijenio je nosilac liste “Čist izbor” Petar Odžić.

Koncert kamernog ansambla “Union” u petak u KIC-u

Srijeda, 22.05.2024 | 10:11

Kamerni ansambl „Union” u sastavu: Nadežda Artamonova (violina), Marija Đuranović (violina), Ilijana Blagojević Zvicer (viola), Olesija Anakovskaja (violončelo), Aleksej Kurbatov (klavir) i Damjan Begović (klarinet), nastupiće u okviru koncertnog ciklusa “Kamerna muzika” u petak, 24. maja, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.