Petak, 01.03.2024 | 12:51
IZVOR: kolektiv.me

Exitovi festivali crtaju veliko srce na mapi regiona!

Na početku svega bio je EXIT. Već u svojim prvim godinama, festival je ispisao istoriju kao prvo masovno okupljanje mladih nakon ratova devedesetih, postavljajući se kao stub izmirenja na našim prostorima.




Foto: EXIT

Kako je organizacija rasla, samo u protekle dvije godine EXIT je organizovao 50 događaja u 12 zemalja, a njegovo srce nalazi se i kuca upravo u našem regionu. Ako crvenom olovkom spojimo pulsne tačke Exitovih regionalnih događaja, zaključno sa najnovijim dodatkom, festivalom Unity84 koji će ovog vikenda proslaviti 40 godina od održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, dobićemo upravo to – jedno veliko srce koje simbolizuje ljubav i sinergiju, koju EXIT svojim festivalima širi na prostoru bivše Jugoslavije.

„Simbolično je što festival koji slavi godišnjicu jednog od najvećih dometa bivše Jugoslavije kompletira naše regionalno srce. Olimpijada je simbol zajedništva i zdravog duha, a upravo takve vrijednosti utkane su u DNK naših događaja” – rekao je Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala.

Danas internacionalni i višestruko nagrađivani ljetnji muzički festival osnovan je još daleke 2000. godine, prije skoro četvrt vijeka, a održava se svake godine na jednoj od najljepših festivalskih lokacija u svijetu – na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Svjetsku prepoznatljivost Exitu su donijela velika imena koja su se čula sa bina festivala, brojni posjetioci iz cijelog svijeta, ali i poznata i brižljivo čuvana magična energija festivala. 

Već u svojim prvim godinama, EXIT je izgradio snažnu reputaciju društvenog pokreta mladih i pozicionirao se kao stub izmirenja u regionu. Sa ciljem da njeguje vrijednosti mira i slobode, pored matičnog festivala u Novom Sadu, osnovani su No Sleep u Beogradu, Sea Dance i Ada Divine Awakening u Crnoj Gori, Sea Star u Hrvatskoj, Get EXITed u Makedoniji i najnoviji dodatak Exitovoj festivalskoj porodici – Unity84 u Bosni i Hercegovini. Svi zajedno, tu su da predstave univerzalnu ljubav i kokreaciju u regionu.

Exitovo veliko regionalno srce prikazano je i na animaciji, dok je za muzičku podlogu simbolično iskorišćen singl jednog od najuspješnijih producenata sa naših prostora, Space Motion-a, na kojem mu se pridružuje američka pjevačica JES. U pitanju je traka „Universe”, prvo izdanje objavljeno za Exitovu rastuću diskografsku kuću Soundscape, koje je u vrhu vodeće Beatport Hype: Melodic House & Techno liste provelo 12 uzastopnih nedjelja!

Pored regionalnih festivala, EXIT organizuje i brojne događaje u Evropi i svijetu – 2023. godine iz Exitove organizacije izašla su 24 događaja u 13 različitih gradova i 6 zemalja u svijetu. Zajedno sa 2022. ta brojka čini čak 50 događaja u 12 zemalja i oko milion posjetilaca iz svih krajeva planete.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Otkriveno zašto se Bosna i Hercegovina godinama ne takmiči na Evroviziji: Posljednji put su imali predstavnika 2016. godine, a ovo je razlog

Srijeda, 08.05.2024 | 13:54

U toku je evrovizijska nedjelja koju je publika širom Evrope dugo iščekivala, a sinoć smo imali priliku da u okviru prve polufinalne večeri vidimo predstavnike tri balkanske zemlje - Srbije, Hrvatske i Slovenije. Međutim, ono što je mnogima bilo neobično jeste da Bosna i Hercegovina dugi niz godina nije imala svog predstavnika.

VIDEO - Nastup za pamćenje: Madona oborila REKORD pred DVA MILIONA oduševljenih fanova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:02

"Madona je legenda i zaslužuje sve!"

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

Još jedna SPEKTAKULARNA PROSLAVA 21. maja - U Bar stiže Gibonni

Četvrtak, 11.04.2024 | 13:36

Proslava 21. maja u Baru.

Podaci ZZZ: Pala NEZAPOSLENOST u Crnoj Gori

Srijeda, 08.05.2024 | 15:17

U Crnoj Gori je na kraju aprila bilo 36,42 hiljade nezaposlenih, 1,9 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Šćekić – Neđeši: Demografija OZBILJAN IZAZOV sa kojim se suočava Crna Gora

Srijeda, 08.05.2024 | 15:10

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, sastao se danas sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, NJ.E. Jožefom Neđešijem.

Sjutra protest ispred SDT-a: Milivoje Katnić – presuda bez optužnice i suda

Srijeda, 08.05.2024 | 15:05

Protest!

Uprava carina: ODUZETO srebro i bižuterija u vrijednosti oko 3.400 EURA

Srijeda, 08.05.2024 | 15:02

Službenici Uprave carina, u saradnji sa službenicima granične policije na graničnom prelazu (GP) Kula i Dračenovac oduzeli su robu (srebro i bižuterija) vrijednosti oko 3.400 eura, saopšteno je iz Uprave carina.

Gorčević: Ne sumnjam u Milovićev rad, Zenovićeva kampanja neće remetiti fokus sa IBAR-a

Srijeda, 08.05.2024 | 15:02

Ministar pravde Andrej Milović jeste isključen iz Pokret Evropa sad, nije više član partije i predsjedništva, ali nastavio je da odgovorno obavlja funkciju ministra pravde za sada, kazala je u emisiji Klub A na A plus televiziji ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Obijen tužbeni zahtjev, Abazović nije povrijedio prava ličnosti "Bemaxa"

Srijeda, 08.05.2024 | 14:51

Osnovni sud u Ulcinju odbio je tužbeni zahtjev kojim je kompanija "Bemax" od bivšeg premijera Dritana Abazovića tražio odštetu u iznosu od 21 hiljade eura, saopštivši da nije povrijedio prava ličnosti te kompanije

Biće bujne i cvjetaće dugo: Kada kupujete muškatle dobro obratite pažnju na ovih pet stvari

Srijeda, 08.05.2024 | 14:41

Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) znaju na šta treba obratiti najviše pažnje pri kupovini muškatli.

Poslanički klub PES: Što više vladavina prava uzima zamaha, to je veća nervoza u DPS-u

Srijeda, 08.05.2024 | 14:30

Dizanje tenzija, eksploatacija osjetljivih tema i pokušaji destabilizacije jesu stari poznati maniri kojima DPS pokušava da skrene fokus sa ubrzanih EU integracija i rezultata nezavisnih institucija na polju vladavine prava, saopšteno je iz Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad.

Žene lude za muškarcima koji imaju ovih pet karakteristika

Srijeda, 08.05.2024 | 14:24

Prije ulaska u vezu, postoje određene karakteristike koje tražimo u drugoj osobi.

Lako ćete prepoznati preljubnika: Muškarac koji vara uvijek izgovara ovih šest rečenica

Srijeda, 08.05.2024 | 14:07

Ako su vas prevarili u prošlosti, vjerovatno ste već čuli neke (ili sve) fraze u nastavku.