Četvrtak, 07.03.2024 | 10:50
IZVOR: ona.rs

PRIPREMITE se sada već za LJETO - Hodanje kao primjer za MRŠAVLJENJE

Oduvijek je među prvim preporukama kada je riječ o mršavljenju - hodanje.




Foot. Ilustracija/Pixabay.com 

Šetnja, iliti hodanje, dobar je način da ostanete u formi i ubrzate skidanje viška kilograma i jednostavan je oblik vježbanja koji će vam pomoći da dođete do željenog cilja.

Postoji mnogo načina kako možete da napravite plan hodanja koji će odgovarati vašim potrebama. Osim što pomaže u smanjenju obima vašeg struka, razna udruženja za srce preporučuju redovnu šetnju najmanje 150 minuta nedjeljno, a najbolje da to bude brzo hodanje.

Povećaće se i kardiovaskularna kondicija ali i sagorjeti kalorije. Međutim, nemojte očekivati gubitak težine preko noći - taj proces može potrajati nedjeljama prije nego što uopšte primjetite neke promjene, a to sve zavisi od pojedinca i metabolizma, piše "Very well health".

Šta sve još donosi hodanje?

zdravije kosti i zglobovi

mišićna snaga

bolja ravnoteža i kondicija

izdržljivost

bolje raspoloženje

kvalitetniji san

smanjeni nivo stresa i anksioznosti

bolji rad crijeva

ojačan imuni sistem

Kao što napisasmo, postoje razni načini kako da uvrstite hodanje u svoju radnu naviku. Možete zadati sebi određeni broj koraka koje treba da pređete u toku jednog dana, recimo 8.000 koraka. Najlakše je da započnete na ravnom terenu, sporiji neki tempo i neka to bude najduže do 15 minuta. Poslije ovog vremena postepeno povećavajte tempo hodanja.

Za početak je najbolje da hodate, recimo, 150 minuta u periodu od sedam dana, ali sve to zavisi od vašeg metabolizma i kondicije, jer je pitanje koliko možete da izdržite.

Kada budete osjetili da ste spremni za jači izazov, polako povećavajte tempo i dužinu šetnje. Ukoliko šetate napolju, razmislite o povećanom nagibu. Idite ulicama za koje znate da su brdovite. Ne bi bilo loše i da od odeće nosite onu koja će pospiješiti dodatno vaše znojenje. Time će proces gubljenja kilograma biti djelotvorniji.

Napominjemo da je moguće da usljed jače i redovne fizičke aktivnosti, osjetite i bolji apetit i da budete gladniji. Zato je važno da konzumirate prave namirnice koje će vas brzo zasititi, ali ne i ugojiti.

Sve što vam je potrebno su volja za promjenom, što je možda i najbitnije, dobro raspoloženje, udobna obuća, a po želji može biti i društvo. Ipak je u dvoje ljepše.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Spajić: ŽELIMO da 2026. budemo SPREMNI za ulazak u EU

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:14

Iz perspektive Vlade je 2026. godina bitna za Crnu Goru jer do tada želimo da završimo obaveze prema Evropskoj uniji i da budemo spremni za ulazak, a onda čekamo politički signal naredne dvije godine za tako nešto, poručio je u intervjuu povodom Dana Evrope na Televiziji Crne Gore premijer Milojko Spajić.

Zenović: OSTAĆU na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, neću je zapostaviti uprkos mojoj KANDIDATURI i za izbore u Budvi

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:09

Sigurno ću ostati na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, a ta pozicija neće ostati upražnjena, niti zapostavljena uprkos mojoj kandidaturi za lokalne izbore u Budvi, kazao je glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović.

Slavna ljepotica priznala da li ŽALI što je postala mama u 40-im - "Bićeš tako UMORNA"

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:03

Eva Mendes ima dvije ćerke s glumcem Rajanom Goslingom s kojim je u braku, a zbog porodice se i povukla iz glume.

Uživo: "Lavovi" protiv Italije - Žele da opravdaju ULOGU FAVORITA

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:45

Najbolji crnogorski rukometaši od 20 sati igraju u Konversanu sa Italijom, prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo.

SD, SDP i LP: Na antifašističkim vrijednostima gradili smo SAVREMENU Crnu Goru, koju treba VRATITI evropskom putu

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:36

Rukovodstvo i odbori Glavnog grada Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) sa prijateljima i simpatizerima danas su položili vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici, povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope – 9. maja.

Poznat PROTIVNIK Đokovića na startu turnira u Rimu

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:30

Prvi teniser svijeta Novak Đoković je saznao ime prvog protivnika na masters turniru u Rimu.

Stijović i Delić podnijeli OSTAVKE, nisu više savjetnici predsjednika države

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:23

Savjetnik predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj Aleksandar Stijović podnio je ostavku na tu poziciju. Tu informaciju potvrdio je Stijović za Portal RTCG.

Vujović sa Ribiero: MKM ističe svoju čvrstu POSVEĆENOST očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:07

Udanašnjem svijetu gdje sloboda medija trpi velike izazove, Ministarstvo kulture i medija (MKM) ističe svoju čvrstu posvećenost očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja, što zahtijeva neprestani trud i angažman - zaključeno je na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović i izaslanice OEBS-a za slobodu medija, Tereze Ribiero.

"Ti NIKADA NEĆEŠ biti POZNATA": Saša Popović izbacio Anu Nikolić iz studija

Četvrtak, 09.05.2024 | 18:54

Na početku svoje karijere Ana Nikolić bila je izbačena iz studija. 

Ovo su NERADNI DANI za Dan nezavisnosti

Četvrtak, 09.05.2024 | 18:38

Za Dan nezavisnosti u Crnoj Gori će biti neradni dani utorak 21. maj i srijeda 22. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja MRSS.